Zájem o studium na ČVUT prudce vzrostl. Jinde počty přihlášek stagnují či klesají

25. 9. 2018 | Aktuality

Podle informací ČTK se letos na České vysoké učení technické hlásilo téměř dvakrát více studentů než loni. Na jiných českých veřejných univerzitách zájem o studium vzrostl jen mírně, nebo naopak zaznamenaly pokles.

 

Nelze však říct, že by vzrůstal zájem o studium technických oborů jako takových. Například brněnské Vysoké učení technické momentálně eviduje o čtyři procenta nižší počet přihlášek než loni. Mírný pokles zaznamenala také Univerzita Karlova, která zatím obdržela o 3200 přihlášek méně než v uplynulém roce. Nižší počet studentů nastoupí pravděpodobně i na Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích a Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně.

 

Mírný nárůst v počtu podaných přihlášek naopak zaznamenala Západočeská univerzita v Plzni, kam se oproti loňsku hlásilo o 635 lidí více. Zvýšený zájem zaznamenala také Ostravská univerzita. “Nejvýraznější nárůst je zde u přírodovědecké fakulty – téměř 20 procent, což je v rámci republiky unikátní,” uvedl pro ČTK mluvčí školy Adam Soustružník.  Stagnující počet přihlášek hlásí pak Univerzita Pardubice či Mendelova univerzita v Brně.

 

Počty přihlášek i budoucích studentů ještě nejsou definitivní. Na řadu oborů stále probíhají přijímací řízení. V posledních letech však počet zájemců o studium na vysokých školách pravidelně klesá. Podle údajů Ministerstva školství se od roku 2010 snížil počet studentů téměř o jednu čtvrtinu. Jedním z důvodů jsou slabé ročníky devadesátkových dětí, které se v současnosti hlásí na VŠ.

 

Zdroj: Blesk.cz