Zájem o studium na ČVUT prudce vzrostl. Jinde počty přihlášek stagnují či klesají

25. 9. 2018 | Aktuality

Podle informací ČTK se letos na České vysoké učení technické hlásilo téměř dvakrát více studentů než loni. Na jiných českých veřejných univerzitách zájem o studium vzrostl jen mírně, nebo naopak zaznamenaly pokles.

 

Nelze však říct, že by vzrůstal zájem o studium technických oborů jako takových. Například brněnské Vysoké učení technické momentálně eviduje o čtyři procenta nižší počet přihlášek než loni. Mírný pokles zaznamenala také Univerzita Karlova, která zatím obdržela o 3200 přihlášek méně než v uplynulém roce. Nižší počet studentů nastoupí pravděpodobně i na Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích a Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně.

 

Mírný nárůst v počtu podaných přihlášek naopak zaznamenala Západočeská univerzita v Plzni, kam se oproti loňsku hlásilo o 635 lidí více. Zvýšený zájem zaznamenala také Ostravská univerzita. „Nejvýraznější nárůst je zde u přírodovědecké fakulty – téměř 20 procent, což je v rámci republiky unikátní,“ uvedl pro ČTK mluvčí školy Adam Soustružník.  Stagnující počet přihlášek hlásí pak Univerzita Pardubice či Mendelova univerzita v Brně.

 

Počty přihlášek i budoucích studentů ještě nejsou definitivní. Na řadu oborů stále probíhají přijímací řízení. V posledních letech však počet zájemců o studium na vysokých školách pravidelně klesá. Podle údajů Ministerstva školství se od roku 2010 snížil počet studentů téměř o jednu čtvrtinu. Jedním z důvodů jsou slabé ročníky devadesátkových dětí, které se v současnosti hlásí na VŠ.

 

Zdroj: Blesk.cz

Další články k tématu

Absolventi Fakulty stavební ČVUT mají uplatnění v oboru jisté

Projektant, statik, rozpočtář, architekt, geotechnik, urbanista, vodohospodář, požární specialista, ekolog, krajinný inženýr, vedoucí jevištního provozu, projektový manažer, ekonom projektu, stavbyvedoucí, technolog, koordinátor BOZP, facility manažer, tvůrce audiovizuálních děl, koordinátor BIM, specialista na technické zařízení budov… a mnoho dalších profesí. Studium na Fakultě stavební ČVUT v Praze umožňuje uplatnit se v mnoha oborech a specializacích napříč širokým spektrem […]

číst více

Přemýšlíte o studiu IT?

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze nabízí studium všech oblastí informatiky a otevře vám cestu do všech odvětví. Určitě je důležité studovat to, co vás baví a dává vám smysl. Ještě váháte? Přečtěte si odpovědi na ty nejdůležitější otázky, které vám pomohou se rozhodnout. Co můžu přesně na FIT ČVUT studovat? Můžete si vybrat z […]

číst více