Výuka v plné míře se do konce roku neobnoví, maturantům svitla naděje

15. 4. 2020 | Aktuality

znovuotevření školVláda v úterý zveřejnila plán postupného uvolňování restrikcí, které zavedla kvůli epidemii koronaviru. Součástí plánu je i částečné obnovování výuky na školách. První se do škol vrátí vysokoškoláci a jako poslední zasedne do lavic první stupeň základních škol. Výuka ale i tak bude omezená.

Vysoké školy

Už od pondělí 20. dubna budou studenti vysokých škol mít možnost scházet se ve skupinkách maximálně pěti lidí. Tím chce ministerstvo školství umožnit studentům posledních ročníků vysokých škol dokončit studium. Studenti tak díky tomuto opatření budou moci absolvovat státní závěrečné zkoušky v prezenční podobě nebo konzultace s vedoucími práce. Bude také opět možné vyzvedávat si z knihoven studijní materiály.

Střední školy

Od 11. května budou moci zpět do lavic studenti maturitních ročníků a posledních ročníků vyšších odborných škol a konzervatoří. Povinná docházka ovšem nebude. Výuka ve školách bude sloužit pouze pro přípravu na maturitní a závěrečné zkoušky. Samotné maturity se pak budou konat nejdříve 1. června.

Základní školy

Od 25. května budou moci do škol opět chodit studenti prvního stupně (první až páté třídy). V jedné třídě bude moci být maximálně 15 žáků a každý bude muset sedět sám v lavici. Ministr školství Robert Plaga na úterní tiskové konferenci uvedl, že co se roušek týče, žáci je budou muset nosit ve společných prostorách školy jako jsou chodby, při pohybu po třídě nebo během skupinové práce. „Roušky budou doporučeny a o nošení rozhodne vyučující. Pokud budou v lavicích při frontální výuce, tak nebudou nutné,“ upřesnil Plaga. Plán ministerstva počítá s tím, že se do školy nevrátí všichni žáci, tudíž skupinky do 15 žáků budou fungovat. Pokud by se do školy vrátilo žáků více, další skupiny by převzaly vychovatelky nebo asistentky, doplnil Plaga pro Radiožurnál.

Žáci druhého stupně se pak budou moci vrátit do škol v průběhu června, ale pouze v malých skupinkách. Výuka pro druhý stupeň tak bude až do konce školního roku probíhat primárně distančně.

Plán pro všechny úrovně vzdělání je pouze předběžný a platit bude pouze v případě, že se koronavir nezačne šířit rychlejším tempem, než tomu bylo doposud.

Zdroje:
https://www.irozhlas.cz/
https://www.seznamzpravy.cz/

Další články k tématu