Vláda je proti povinné maturitě z matematiky

19. 11. 2019 | Aktuality

maturita z matikyProti zavedení povinné maturity z matematiky se v posledních měsících staví kromě studentů a učitelů i sám ministr školství Robert Plaga. Vláda nyní podpořila jeho návrh za zrušení plánu zavedení povinné maturity z matematiky. Podle tohoto plánu měli povinně maturovat z matematiky gymnazisté už v roce 2021. Ostatní středoškoláci o rok později.

Vláda nyní chce, aby poslanci novelu projednali ve zrychleném procesu. Podle Plagy je nejdříve potřeba vylepšit celkovou úroveň výuky matematiky, než ji bude možné zavést jako povinnou zkoušku.

Současná skladba povinných maturitních předmětů by se tedy v nejbližších letech měnit neměla a studenti si i nadále budou moct volit mezi cizím jazykem a matematikou. Právě neúspěšnost maturantů z matiky – každý rok jich asi pětina u zkoušky neuspěje – byla jedním z argumentů proti povinné maturitě.

Pokud návrh Plagy projde, bude se státní maturita od jara roku 2021 skládat pouze z didaktických testů, ústní a písemné zkoušky z jazyků by se měly vrátit ze státní úrovně zpět do škol.

Zdroj:

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/maturitni-strasak-povinny-nebude-40301807