V Praze se upálil devatenáctiletý student

6. 3. 2003 | Aktuality

Tragická událost proběhla dnes (6. 3.) v Praze na Václavském náměstí. Devatenáctiletý student pelhřimovské průmyslovky Zdeněk Adamec se na rampě Národního muzea polil benzínem a zapálil. Později při převozu do nemocnice zemřel.

Tragická událost proběhla dnes (6. 3.) v Praze na Václavském náměstí. Devatenáctiletý student pelhřimovské průmyslovky Zdeněk Adamec se na rampě Národního muzea polil benzínem a zapálil. Později při převozu do nemocnice zemřel.

Krátce po sedmé hodině ranní si policista v civilu povšiml studenta na chodníku pod Národním muzeem. Spolu s dalším policistou se mu podařilo mladí­ka uhasit, zároveň byla na místo přivolána i rychlá záchranná služba a hasiči. Během převozu do nemocnice chlapec podlehl zraněním způsobeným popáleninami druhého a třetího stupně, které zasáhly prakticky celé tělo. Bezprostředně po této události byl prostor asi na dvě hodiny uzavřen.

Svůj čin zdůvodnil Adamec v dokumentu Akce pochodeň 2003, nalezeném později spolu s dopisem na rozloučenou. Text dokumentu hovoří mimo jiné o protestu proti všeobecnému tolerování zla ve světě, vzrůstající míře násilí, bezohlednosti k životnímu prostředí, válečným konfliktům a zbrojení, sociálním problémům atd. Kritizuje rovněž poměry v samotné České republice. “Takzvaná demokracie kterou jsme si vybojovali, vlastně demokracií v pravém slova smyslu není. Je to jen vláda úředníků, peněz a dalších mocipánů, kteří šlapou po obyčejných lidech. “ říká text doslova. Řešení spatřu­je především v nastolení totální demokracie. V souvislosti s tímto pojmem uvádí příklad z oblasti výpočetní techniky - vytváření operačního systému Linux.

Podle dostupných informací jevila už dříve o mladého muže zájem policie. V minulosti totiž zveřejňoval na internetu údaje pro činnost tzv. darkerů, kteří pomocí zkratů vysokého napětí úmyslně přerušují dodávky elektřiny pro větší území. Adamcův dokument ale naznačuje, že byl k tomuto účelu pouze využit. Z dopisu na rozloučenou údajně vyplývá, že důvodem sebevraždy mohly být také osobní problémy.

Celý text Akce pochodeň 2003 je k dispozici na adrese www.novinky.cz

 

Zdroj: www.ceskenoviny.cz, www.novinky.cz