Studuji na VŠ. Kdy si musím začít platit pojištění?

7. 6. 2022 | Studentský život

studium a pojištění

30. června končí klasický školní rok. Pro vysokoškoláky může mít ale toto datum ještě další význam. Pokud totiž v červnu oslavili své 26. narozeniny, konec měsíce pro ně znamená, že si budou muset již sami hradit pojištění. Jaké pojištění si musí vysokoškoláci po 26. roce života platit? Nakolik je to vyjde? A v jakém případě se této povinnosti můžou vyhnout?

Po maturitě jste si dali rok volna a vydali se procestovat svět. Kvůli covidu jste nezvládli včas splnit všechny studijní povinnosti, nebo se vám jednoduše pořád ještě nepodařilo dopsat tu proklatou diplomku. Ať už je důvod jakýkoliv, je vám 26, stále studujete vysokou školu, a musíte si proto začít platit zdravotní pojištění.

„Výše pojistného pro osoby bez zdanitelných příjmů pro rok 2022 je 2187 Kč měsíčně,“ uvádí web Měšec.cz. Částku musíte začít hradit následující měsíc po vašich 26 narozeninách. Pokud tedy slavíte teď v červnu, platit začnete v červenci. Povinnost vám po tomto datu začne platit automaticky. Dobrá zpráva je, že dokud studujete nemusíte si platit sociální pojištění, a to ani po 26. narozeninách. Výjimkou jsou například studenti, kteří si při studiu vydělávají jako osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), nebo studenti-zaměstnanci, za které toto pojištění odvádí automaticky zaměstnavatel.

Kdy platit nemusíte?

Zdravotní pojištění si po 26. narozeninách nemusí začít platit studenti doktorského studia. Zákon totiž počítá s tím, že do 26 let si prostě PhD udělat nestihnete. I v tomto případě si ale musíte dát pozor na výjimky. „Doktorandi, mezi jejichž povinnosti patří publikační činnost, si musejí dát pozor na autorské honoráře. Jakmile jejich měsíční příjem převýší částku 10 tisíc korun, jsou automaticky považování za OSVČ,“ připomíná Měšec.cz. V takovém případě si musí platit jak zdravotní, tak i sociální pojištění.

Povinnosti platit se vyhnete také v případě, že pobíráte invalidní důchod. Zdravotní pojištění – v případě, že jste zaměstnanci – za vás hradí, stejně jako v případě sociálního pojištění zaměstnavatel (i v případě, že vám ještě 26 let nebylo a stále studujete).

Možnost, jak se vyhnout placení zdravotního pojištění, nabízí také úřady práce, kam se ve výjimečné situaci můžete jako student přihlásit. Úřad pak pojištění nějakou dobu bude platit za vás. „Jedinou možností, jak se v době studia zaregistrovat na úřadu práce, je varianta přejít na jinou formu studia, distanční, nebo kombinovanou, pokud to studovaný obor umožňuje,“ upozorňuje finanční web Měšec.

Pokud se placení zdravotního budete vyhýbat, hrozí vám pokuta. Pojišťovna pak po vás také může vymáhat peníze za lékařské zákroky nebo vyšetření v době, kdy jste zdravotní neplatili, a tudíž nebyli pojištěni.

Řekněte to rodičům

S 26. narozeninami nabývají studentům nové povinnosti. Jejich rodiče zase přijdou o některé výhody. I když budete studovat, od vašich 26 let už na vás rodič nemůže uplatňovat daňovou slevu na dítě. „Tu může uplatnit vždy jen jeden z rodičů, a to za příjmy z předchozího kalendářního roku, které přesáhly alespoň šestinásobek minimální měsíční mzdy,“ uvádí Měšec.cz.

Rodiče s nízkými příjmy zase přijdou o přídavek na dítě. „Na přídavky na děti má právo každá rodina, jejíž čistý příjem je nižší než 3,4násobek životního minima rodiny,“ shrnuje web.

Zdroj: Měšec.cz

Další články k tématu