Šest tipů pro pohodový start studia na VŠ

30. 5. 2024

Šest tipů pro pohodový start studia na VŠMožná jste právě dokončili střední školu, chystáte se na vysokou a vlastně vůbec nevíte, co čekat.  Prázdniny utečou jako voda a vy se ani nenadějete a už budete poprvé stát půdu vaší budoucí alma mater. Jak se na takový krok připravit? A jde to vůbec?

Ukliďte si věci ze střední školy

Po ukončení střední školy vám určitě zbylo spoustu materiálů, prezentací a popsaných listů. Je možné, že něco z toho ještě využije, ale skoro určitě nebudete potřebovat všechno. Udělat si pořádek ve svých věcech byste měli ideálně ještě před začátkem studia na vysoké škole.

Promyslete bydlení a finance

Kde budete bydlet a kdo to bude platit jsou otázky, které byste měli mít při nástupu na vysokou školu zodpovězené. Možností je spoustu – studentská kolej, studentské byty, nebo třeba bydlení u rodiny.

Docházka na vysoké škole už nebývá tak striktní. Podle náročnosti studia tak můžete stihnout kombinovat učení s prací na částečný úvazek nebo brigádou. Minimálně první rok ale bývá tím nejnáročnějším. Právě v prváku vám totiž škola sebere nejvíc času. Vyrovnat se taky budete muset s velkou životní změnou.

Kdo je připraven, není překvapen

Projděte si webové stránky vysoké školy, připojte se facebookových skupin a zjistěte co možná nejvíc o tom, jak bude studium vypadat. Ptejte se starších spolužáků, učitelů a absolventů, když budete mít možnost.

„Udělej si hned zezačátku představu o tom, co studium obnáší, jak vypadá akademický rok, jaké předměty budeš muset splnit a kde jsou budovy školy. Ulehčí ti to od zbytečného stresu navíc,“ říká Kiky, studentka Mendelovy univerzity v Brně.

Mějte realistická očekávání

Vysoká škola není jenom party a ani není jenom o učení. Asi vás nebude všechno bavit, nebudete si s každým rozumět a nebude se vám pokaždé do školy chtít. Je dobré si svá očekávání nastavit realisticky, abyste pak nebyli zklamaní. Zároveň ale myslete na to, že jaké si to uděláte, takové to budete taky mít. Takže odpočívejte, učte se a stýkejte se s lidmi tak, jak vám to bude vyhovovat. Netlačte se do něčeho, co dělat nechcete.

Noví i staří přátelé jsou důležití

Na vysoké škole určitě narazíte na spoustu skvělých lidí a získáte nové přátele, na vaše staré byste ale také neměli zapomenout. Možná se rozutečete do různých měst, nebo i do různých zemí, ale to by neměla být překážka v přátelství. Zkuste se domluvit na pravidelných setkáních nebo na videohovorech, naplánujte společné výlety. Možností je spoustu.

Kamarádi z oboru jsou nicméně „must have“. Pošlou vám zápisky, vysvětlí látku a podpoří vás, když nějakou zkoušku nezvládnete. S kamarády ze stejného oboru bude vaše studium určitě lehčí a příjemnější.

„Určitě jeď na adaptační kurz. Poznáš tam svoje spolužáky a možná i kamarády na celý život. Když bych tam nejela, možná bych se teď bavila s někým úplně jiným,“ říká Eliška z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Není ostuda to nezvládnout

Možná vaše studium nakonec nebude takové, jaké jste si ho vysnili. Není nic špatného na tom, vysokou školu přerušit na čas přerušit a věnovat se něčemu jinému. Je to určitě lepší varianta, než se několik dalších let trápit.

„Dobře si rozmysli, jestli na vysokou chceš. A i když na ní půjdeš a dojde ti, že to pro tebe není, odejdi. Dokud máš energii na to, najít si práci, která tě bude bavit a rozvíjet,“ říká pětadvacetiletý Ondra, který odešel z ČVUT.

 

Další články k tématu

10 věcí, které vám před nástupem na vysokou školu nikdo neřekne

Spoustu informací si můžete najít na stránkách školy, ale existuje několik nevyřčených pravidel, které se pojí se studiem na vysoké škole. Starší studenti už je považují za samozřejmost, takže je možná ani nenapadne se před vámi o nich zmínit. Rozhodli jsme se prolomit mlčenlivost a prozradit vám deset věcí, které vám před nástupem na vysokou […]

číst více

Dvanáct nejlepších aplikací pro studenty

Na každý problém existuje aplikace. A platí to i pro problémy studentů. Chcete začít šetřit peníze nebo se naučit svahilsky? Vybrali jsem pro vás 12 aplikací, díky kterým zvládnete tohle i mnoho dalšího. StoryShots StoryShots pomáhá všem vytíženým studentům, kteří nestíhají číst. V aplikaci najdete shrnutí knih v textové, obrázkové a video formě. Během několika minut se […]

číst více

Tipy na lepší organizaci času, které vám usnadní studium

Time management pomáhá efektivně využívat čas, který máte k dispozici. Jedná se o dovednost, kterou se můžete naučit a postupně se v ní zdokonalovat. Je to taky něco, co vám může usnadnit studium. Existují postupy a metody, díky kterým se například naučíte lépe nakládat s časem nebo přiřadit úkolům priority. Než s time managementem vůbec začnete, měli byste […]

číst více