SERVIS PRO MATURANTY: VYPLNĚNÍ PŘIHLÁŠKY

25. 1. 2006 | Přijímací řízení

Jak už jste si v rubrice Servis pro maturanty mohli přečíst, nejdůležitějším krokem ke studiu na vysoké škole je správně vybraný obor. Pokud jste si už nějaký zvolili, je čas vyplnit přihlášku.

Jak už jste si v rubrice Servis pro maturanty mohli přečíst, nejdůležitějším krokem ke studiu na vysoké škole je správně vybraný obor. Pokud jste si už nějaký zvolili, je čas vyplnit přihlášku.

Každý uchazeč o studium může vyplnit buď přihlášku papírovou, nebo elektronickou. Přihláška na tiskopise SEVT by rozhodně měla být vyplněna čitelně. Pokud tedy máte výrazné problémy se svým rukopisem, požádejte někoho o vyplnění vaší přihlášky.

Nejdůležitějšími body přihlášky jsou beze sporu vaše jméno a správný název oboru a programu, který chcete studovat. Pokud si nejste jisti, jak se vámi zvolený obor jmenuje, podívejte se na internetové stránky školy, do jejího katalogu, případně zatelefonujte na studijní oddělení.

Jestliže zvolíte cestu elektronickou, formulář přihlášky najdete na internetových stránkách vysoké školy. Masarykova univerzita v Brně tuto formu přihlášek preferuje, Palackého univerzita v Olomouci tuto formu přijímá, ovšem uchazeč musí zaslat současně i přihlášku na tiskopise. Ne na všechny fakulty Univerzity Karlovy v Praze si můžete podat elektronickou přihlášku. U dalších českých univerzit a vysokých škol je lépe informovat se na jednotlivých fakultách, ne všude elektronické přihlášky přijímají.

Zjistěte si také, zda na váš obor škola vyžaduje potvrzení od lékaře. Většinou je třeba toto potvrzení dodat na pedagogické fakulty, či na sportovní studia.

Využijte kolonku pro uvedení vašich aktivit na střední škole. Pochlubte se olympiádami ve znalostech, sportovními výkony nebo úspěchy při studiu.

Celou přihlášku si raději třikrát zkontrolujte, podepište ji a nalepte na ni ústřižek složenky o zaplacení manipulačního poplatku. Přihlášku můžete zanést na fakultu sami, na studijním oddělení vám ji jistě rádi zkontrolují. Lepší ale je zaslat ji doporučeně poštou. Zůstane vám totiž doklad o jejím odeslání, kterým v případě nějakých problémů dokážete dané škole, že chyba není na vaší straně. Určitě nenechávejte odeslání přihlášky na poslední chvíli.

Další články k tématu