Rozhovor s medailistkou z mistrovství světa ve zpracování informací

26. 11. 2007 | Stojí za přečtení

Jsou mezi námi lidé, kteří umí s klávesnicí, myší a textovým editorem doslova zázraky. Mezi ně patří i Alena Havránková, studentka 1. ročníku navazujícího magisterského oboru Ekonomická informatika na Mendelově univerzitě v Brně. Alena si na Mistrovství světa ve zpracování informací vybojovala krásnou bronzovou medaili. Přinášíme vám s ní rozhovor.

Co si člověk může představit pod pojmem mistrovství světa ve zpracování informací?

Mistrovství ve zpracování informací se koná každé dva roky. Zahrnuje celkem sedm disciplín. Nejvíce lidí se účastní třicetiminutového opisu textu, na to navazuje korektura textu, kde musíte podle zadání opravit daný text. Potom jsou různé diktáty a těsnopis. Pak je disciplína, ve které se mi daří nejvíce, a to je Wordprocessing neboli profesionální zpracování textu.

** V čem tato disciplína spočívá?**

Klasicky dostanu zadání, které obsahuje úkoly na formátování textu. Zadání má tři části. V první musím naformátovat holý text podle zadání. Například upravit nadpisy, velikost stránek, okraje, vložit fotografie a podobně. V druhé části pak vytváříme štítky pomocí hromadné korespondence a ve třetí části musíme provést změny v již upraveném prvním oddílu. A to vše musíme zvládnout za 75 minut, což je docela časově náročné. Zadání má zhruba osm stran, naformátovaný text následně kolem čtyřiceti.

** Máš nějakou taktiku, jak při soutěži postupuješ? Nemáš strach, že na nějaký úkol při tak dlouhém zadání opomeneš?**

Dělám si v průběhu plnění poznámky přímo do zadání, klasicky kroužkuji, křížkuji. Ale každý má svůj vlastní styl. Já při soutěži používám klávesové zkratky, někdo jiný zase preferuje myš. Každému také vyhovuje jiná verze Wordu.

** Jak jsi se k tomuto neobvyklému druhu závodů vůbec dostala? **

Začala jsem už na střední škole. Studovala jsem obchodní akademii, kde jsme měli povinný předmět psaní všemi deseti. Pak přišla na řadu korektura textu a nakonec jsem se dostala i k Wordproces­singu. Takže závodím už od střední školy, protože jsme tam měli učitelku, která s námi na tyto soutěže jezdila a podporovala nás v tom. V opisu textu soutěžím i dnes, ale na tuto disciplínu musí člověk pořád trénovat a zdokonalovat se, na což momentálně nemám tolik času, kolik bych potřebovala. Takže jsem se začala intenzivně věnovat wordprocessingu. Poprvé jsem se mistrovství světa zúčastnila před dvěma lety ve Vídni.

** Jak často trénuješ?**

Nijak pravidelně. Občas si dělám poznámky při přednáškách nebo při psaní seminárních prací. Intenzivněji trénuji až těsně před závodem, zhruba tak týden předem, kdy si oživuji všechny klávesové zkratky, opisuji texty a zkouším si upravovat předlohy.

** Tušila jsi, že by ses v takové konkurenci mohla na pražském mistrovství umístit na medailových pozicích, nebo to pro tebe bylo překvapením?**

Druhý den po soutěži jsme už věděli svoje výsledky. To abychom případně mohli vznášet protesty, aby nedošlo k nějaké chybě. Takže jsme si udělali výsledkové tabulky v rámci naší české reprezentace, takže už člověk tak trochu tušil, jak to dopadlo.

** Po úspěšném mistrovství světa v Praze se chystáš do Pekingu, kde proběhne za dva roky další mistrovství světa. V čem se do té doby chceš zdokonalit?**

Především ve wordprocessingu a v korektuře textu, tyto dvě disciplíny mě baví nejvíce. Ale v korektuře textu je podmínka, že soutěžící musí splnit limit v opisu textu, který činí pro mou kategorii 360 úhozů za minutu. Moje současná rychlost je bohužel 350, takže se mi letos nepodařilo se umístit. Jinak bych mohla být v korektuře textu sedmá. Ale ta bronzová medaile za wordprocessing to všechno vynahradila. Takže doufám, že v Pekingu se mi podaří uspět i v korektuře.

Studuješ ekonomickou informatiku na Mendelově univerzitě v Brně. Proč sis vybrala právě tento obor?

Protože mě počítače a tento obor zaujal a líbí se mi to. Na střední škole jsem ještě uvažovala nad studiem matematiky, ale na poslední chvíli jsem si zvolila informatiku. A vůbec toho nelituji, protože mě baví programovat a jsem na škole spokojená.

** A co bys chtěla dělat po škole?** Chtěla bych určitě zůstat u programování. Teď momentálně na částečný úvazek pracuji na univerzitě na vývoji univerzitního informačního systému naší univerzity, takže pokud to půjde, ráda bych u toho zůstala i nadále.

** Píšeš ještě vůbec někdy ručně? ** Ano píšu. Hlavně ve škole, protože na přednáškách nestíhám psát vzorečky na počítači, proto si je musím zapisovat ručně.

Další články k tématu