Projekt CzechUniversities.com slaví úspěch. V Česku studuje o téměř 4 000 cizinců více

16. 3. 2021 | Aktuality

CzechUniversitiesZahraničních studentů na českých vysokých školách v loňském roce přibylo. Oproti roku 2019 studuje v Česku o 8,1 procenta více cizinců. Vyplývá to ze statistik ministerstva školství. Portál CzechUniversities.com prezentuje české univerzity s cílem nabrat  ke studiu zahraniční studenty. Aktuální čísla ministerstva a návštěvnost webu vypovídají o tom, že portál určený pro specifickou zahraniční cílovou skupinu plní svůj cíl na 100 procent. A to pandemii koronaviru navzdory.

Ke konci prosince 2019 v České republice studovalo 46 351 cizinců. Loni v prosinci jich bylo už 50 121. Z celkového počtu studentů na všech vysokých školách, který činí asi 300 tisíc studentů, tvoří cizinci už 17 procent.  O 20 procent se v uplynulém roce zvýšil počet studentů z Ruska a Indie, o více než 10 procent pak počet studentů z Ukrajiny, Kazachstánu a Běloruska.

zahraniční_studenti

Nárůst počtu zahraničních studentů eviduje podle dat ministerstva školství většina českých veřejných i soukromých vysokých škol. Na některých školách byl nárůst dokonce v řádu desítek procent. Z doporučených škol portálu CzechUniversities.com rostly počty cizinců na Univerzitě Karlově – o necelých 13 procent – či Masarykově univerzitě v Brně (téměř o 11 procent), ale i na menších školách jako je Západočeská univerzita v Plzni, nebo Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích, kde zaznamenali nárůst v řádech desítek studentů.

Mám velkou radost, že pomáháme v internacionalizaci českého vysokého školství díky efektivní a cílené digitální propagaci kvalitních českých škol,“ uvedl ředitel projektu CzechUniversties.com Lubomír Majerník s tím, že digitalizace je zásadní nejen v oblasti vzdělávání. „Portál aktivně cílí on-line propagaci na 80 specificky vybraných zemí, z toho 25 je prioritních. Do CzechUniversities.com se dosud zapojilo 70 námi vybraných fakult a škol. On-line propagace je tak v dnešní době vysoce efektivní,“ uzavírá Majerník.