Plány Tálibánu pro afghánské studentky: Oddělené třídy nebo výuka za plentou

22. 10. 2021 | Stojí za přečtení

Plány Tálibánu pro afghánské studentkyKábulská univerzita v Afghánistánu má od září nového rektora, kterého do funkce jmenovalo hnutí Tálibán. Mohammad Ashraf Ghairat na Twitteru nyní prohlásil, že neumožní vstup studentkám ani lektorkám až do doby, kdy bude na škole nastoleno skutečně islámské prostředí.

Ghairat na Twitteru uvedl, že pracuje na řešení, které by umožnilo ženám vzdělávat se ve shodě s islámskou vírou. Lektoři i lektorky by podle něj měli učit zpoza závěsů. Kdy přesně se začne na škole tento styl výuky praktikovat ale Ghairat nespecifikoval. „Na tomto svatém místě nebylo nic neislámského,“ reagovala na rektorovy výroky pro deník New York Times jedna z bývalých lektorek školy.

Mohammad Ashraf Ghairat byl jmenován do funkce rektora v polovině září. 34letý sympatizant hnutí Tálibán je však veřejností kritizován za své neodborné znalosti. Učitelské odbory dokonce poslaly centrální vládě dopis, kde požadovaly Ghairatovo odstoupení. Reagovaly tak na rektorovo prohlášení, ve kterém označil školy za centra prostituce. Vedení státu se od jeho výroku ohledně zákazu studia žen distancuje. „Může to být jeho osobní názor,“ pronesl mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid.

Z Kábulské univerzity byla mezitím také propuštěna polovina učitelského sboru. Důvodem bylo zrušení některých předmětů. Mimo jiné těch, které se vyučovaly ve španělštině nebo francouzštině.

Od převzetí moci Tálibánem jsou v Afghánistánu zavřeny všechny státní vysoké školy. Za jakých podmínek a jestli vůbec na nich budou moci ženy studovat či pracovat tak zatím není jasné. Pokud se školy zase otevřou, budou ženy pravděpodobně moci navštěvovat pouze oddělené třídy vedené ženskými lektorkami. Těch bylo ale na univerzitách i před nástupem Tálibánu nedostatek, jak píší Seznam Zprávy.

Nadvláda Tálibánu může pozici afghánských žen vrátit do obdobné situace, jaká v zemi panovala v 90. letech. Na tento problém upozornil deník New York Times. Ženy tehdy nemohly nejen studovat, ale ani vycházet ven bez mužského doprovodu.

Zdroje: Erudera College News, SeznamZprávy.cz

 

 

Další články k tématu

Studentky z dívčích škol mají lepší výsledky, odhalil britský průzkum

Velká Británie má na rozdíl od Česka kromě klasických „smíšených“ škol také školy dívčí a chlapecké. Podle nejnovějšího průzkumu má toto rozdělení dopad i na výsledky studentů. Studentky z dívčích škol si totiž vedou lépe u zkoušek GCSE, které britští studenti skládají zhruba v 15 letech na konci povinné školní docházky. Z průzkumu vyplynulo, že dívky navštěvující čistě […]

číst více

Ženy jsou na technických oborech stále v menšině

Mezi studenty technických oborů je pouze 28 procent žen. Ještě o deset procent méně jich studuje informační a komunikační studia (ICT). Počty studentek na těchto oborech sice v posledních letech rostly, stále ale zůstávají doménou mužů. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Od roku 2001 narostl počet studentek studujících ICT z pěti procent na 18 procent. Mírný […]

číst více