Na školách se začne učit jinak!

10. 3. 2004 | Aktuality

Vláda dnes konečně schválila návrh nového školského zákona, který by měl do značné míry změnit český vzdělávací systém. Návrh bude tedy předložen poslancům, dá se však předpokládat, že poslanci navrhnou další změny a úpravy.

Vláda včera konečně schválila návrh nového školského zákona, který by měl do značné míry změnit český vzdělávací systém. Návrh bude tedy předložen poslancům, dá se však předpokládat, že poslanci navrhnou další změny a úpravy.

Předloha zákona naznačuje, že by se na českých školách mělo začít vyučovat jiným způsobem. Neměly by již existovat direktivní osnovy výuky, nýbrž rámcové vzdělávací programy, které by měly předepisovat základní rámec znalostí a dovedností, které by žáci měli získat. Žáci by se měli začít učit především to, jak a kde mohou informace najít. Jednotlivá fakta by měla být dávána do vzájemných souvislostí, příbuzné předměty vyučovány v příbuzných celcích a učitelé by měli sami moci  rozhodovat o způsobu hodnocení. Tedy o tom, zda považují za vhodné hodnocení známkou, slovy či oběma způsoby.

Zákon mluví také o nové maturitě, která by od roku 2008 měla mít dvě části: státní a školní, podle toho, kdo bude pro danou část určovat kriteria úspěšnosti. Zákon byl vládě předložen již letos v lednu, následně byl ale kvůli výhradám Petra Mareše, kterému se nelíbila celková koncepce a nedostatečná provázanost školské soustavy s celoživotním vzděláváním, stažen. Sporné body, kterými bylo především placení školného v posledním ročníku mateřské školy, na vyšších odborných školách a další možnost právní existence škol, byly dořešeny lídry koalice: školka zdarma, na vyšších odborných školách se bude platit nadále a existence školské právnické osoby je umožněna (tzn. další možnost právnické existence škol).

Výhrady vůči zákonu mají především představitelé školských asociací. Tvrdí, že zasahuje do autonomie škol.

zdroj: ČTK