Na Přesahy přišel i Fantomas

20. 5. 2004 | Aktuality

Dvorek Fakulty sociálních studií v Brně a přilehlá zahrada křesťanského internátu Petrinum se v sobotu 15. května proměnili v rejiště podivných individuí. Kolébala se do rytmu hlasité hudby, pojídala vegetariánské bagety ekologicky orientovaných neziskovek, pila Starobrno nebo čaj a hrála si. Ptáte se co? Fotbálek, petanque, moduritové Člověče, nezlob se. Ti nejodvážnější návštěvníci se ale vyřádili na tvořivých dílnách. Akce se jmenovala Přesahy 04 a pořádalo ji stejnojmenné občanské sdružení z FSS.

Dvorek Fakulty sociálních studií v Brně a přilehlá zahrada křesťanského internátu Petrinum se v sobotu 15. května proměnili v rejiště podivných individuí. Kolébala se do rytmu hlasité hudby, pojídala vegetariánské bagety ekologicky orientovaných neziskovek, pila Starobrno nebo čaj a hrála si. Ptáte se co? Fotbálek, petangue, moduritové Člověče, nezlob se. Ti nejodvážnější návštěvníci se ale vyřádili na tvořivých dílnách. Akce se jmenovala Přesahy 04 a pořádalo ji stejnojmenné občanské sdružení z FSS.

Workshopy probíhaly v příjemném zeleném prostředí pod kaštany Petrina už od poledne. Jen pomalu přicházející návštěvníci tak měli dostatek času na vyzkoušení sypané batiky a zdobení triček savem či žonglování u dredatých osůbek spojené s výrobou míčků a tyček. Pokud si chtěli zarelaxovat, nebylo nic snazšího než přejít cestu a poležet si ve stanu čajovny s autorským čtením a vedle na trávníku si nechat udělat obličejovou sádrovou masku.

Občanské sdružení Ratolest, pod jehož hlavičkou masky probíhaly, mělo připraveno informační portfolio o výrobě masek, dvě karimatky a hromadu nastříhaných sádrových obvazů. Bylo velkým zklamáním, že mnoho návštěvníků Přesahů do tohoto kouta zahrady nezabloudilo a někteří nenašli odvahu přijít blíž než na pár metrů. Mezi několika odvážlivci byla například studentka sociální politiky Petra, žurnalisti Lenka a Adam nebo pražský student Ondra. Všichni se shodli na tom, že dvacetiminutové poležení s tuhnoucí sádrou na obličeji, kdy člověk neviděl a nemohl (a nemusel) mluvit, bylo příjemným odpočinkem.

Nedostatek zájemců nám svým nadšením vynahrazoval „stálý zákazník“ fotograf Kombajn, který oplácávání krémem a sádrovým obvazem podstoupil dobrovolně dvakrát, a poté se s maskou na obličeji jako Fantomas procházel mezi lidmi.

K večeru začalo pršet, a proto jsme se přesunuli do vedlejší čajovny. Poslední „obětí“ masek se stal Tomáš z Filozofické fakulty, který proces podstoupil i se strništěm na bradě. Nutno podotknout, že ani vrstva mastného krému jeho tvář neochránila před skučivým snímáním masky. Proto příště – přijďte všichni na Přesahy a pánové – oholte se.
Jiřka Falková