Ministerstvo školství odmítá návrh úpravy zákoníku práce

12. 2. 2005 | Aktuality

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky nesouhlasí s úpravami zákoníka práce, který by omezoval pravomoci veřejných vysokých škol vydávat

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky nesouhlasí s úpravami zákoníka práce, který by omezoval pravomoci veřejných vysokých škol vydávat vlastní mzdové předpisy. Návrh na úpravy zákoníka práce předložilo do vnějšího připomínkového řízení Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.

Skutečnost, že je o přípravě tak důležitého materiálu dotazováno teprve v rámci připomínkového řízení, považuje Ministerstvo školství za „přinejmenším nestandardní“. Návrh nového zákoníku totiž zasahuje i do jeho pole působnosti: kromě toho, že mění stanovování mezd na veřejných vysokých školách, ruší také části vysokoškolského zákona, které opravňují veřejné vysoké školy ke stanovení mezd svých pracovníku podle vlastních mzdových předpisů.

Ministerstvo zdůrazňuje také fakt, že vysokoškolský zákon sice chápe vysokou školu jako instituci financovanou převážně ze státního rozpočtu, ale zároveň jako instituci samosprávnou a nezávislou. „Návrh MPSV tím, že se pokouší na veřejných vysokých školách zavést platové tarify vycházející ze šestnácti platových tříd tabulky platných pro rozpočtovou a příspěvkovou sféru, omezuje nezávislost veřejných vysokých škol a významně narušuje jejich schopnost udržet si talentované akademické pracovníky. Pokud by návrh MPSV skutečně byl schválen, znamenalo by to pravděpodobně odchod celé řady vysoce kvalitních pedagogů z veřejného vysokého školství,“ uvádí Ministerstvo školství ČR ve svém tiskovém prohlášení.

Zdroj: www.msmt.cz