Masarykova univerzita získala z evropských fondů peníze na opravu filozofické fakulty

8. 10. 2011 | Aktuality

Masarykova univerzita uspěla s projektem Centrum podpory humanitních věd – CARLA, jehož součástí je také rekonstrukce dlouhodobě nevyhovujících prostor filozofické fakulty. Projekt na vybudování centra, který se ucházel o finanční podporu z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace v rámci čtvrté prioritní osy, určené na dobudování chybějící infrastruktury, již schválilo ministerstvo školství. Na projekt bude vyčleněna částka ze Strukturálních fondů EU a státního rozpočtu celkem ve výši 571 milionů korun. Realizace projektu odstartovala začátkem října.

Klíčovou součástí rekonstrukce bude zbourání tzv. traktu B2, který se nachází v areálu fakulty v ulici Arna Nováka, a stavba nové budovy na stejném místě. Ta bude mít šest nadzemních a dvě suterénní podlaží, v nichž bude umístěno podzemní parkování a depozitář knih propojený se stávající fakultní knihovnou. Plánuje se i rekonstrukce sousedních budov A a B1, nové řešení vstupu a úprava nádvoří.

Stavební práce začnou bezprostředně po ukončení výběru dodavatele stavby, které řešitelé projektu očekávají na jaře příštího roku. Termín dokončení rekonstrukce byl stanoven na první polovinu roku 2015 s tím, že v opravených prostorách by se mohlo začít učit již od podzimního semestru akademického roku 2014/2015. Pro výuku studentů po dobu rekonstrukce už vedení fakulty zajistilo náhradní prostory ve vzdálenosti do 500 metrů od původních prostor. „S přesuny studentů během výuky by vzhledem k malým vzdálenostem neměly nastat žádné zásadní komplikace,“ uvedl děkan fakulty Josef Krob.

Budovy A a B1 byly postaveny v letech 1871–72 a 1905 pro městský sirotčinec. Fakulta je začala postupně využívat v letech 1919–1923 a od té doby nebyly kompletně rekonstruovány. Objekt B2 byl postaven v roce 1922 jako dočasná stavba a měl být do deseti let nahrazen novou budovou. Nakonec ale fakultě sloužil až do léta 2009, kdy musel být kvůli narušené statice uzavřen.

Vizualizace celého projektu naleznete v souboru, který je ke stažení zde.

Zdroj: tisková zpráva