Král Theoden vs kanárek v čepici. Kdo vyhrává v memové koronavirové bitvě?

1. 12. 2020 | Stojí za přečtení

On-line výuka probíhá na vysokých školách již dva měsíce. Na střední školy se sice vracejí zpátky do lavic maturitní ročníky, ale i ty nemohou absolvovat předměty, ve kterých dochází k míchání žáků z jiných tříd, tedy například volitelné semináře. Polovina výuky (někdy i více) tak stále musí probíhat distančně. Pro povzbuzení v těchto nelehkých časech vám přinášíme přehled těch největších skvostů z hlubin internetu – memů za jejichž vznik vděčíme on-line výuce za časů koronaviru.

První cena v kategorii českých memů

Pro dobré memy nemusíme chodit daleko, proto začneme zavřením škol u nás. Česká scéna nabízí širokou plejádu nejen obrázkových vtipů. Spolu s premiérem Andrem Babišem jí dominuje bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Inspirací pro memy byla hlavně jeho rychlá proti pandemická nařízení. Prymula se díky nim stal třeba králem z Pyšné princezny, který zakazuje zpívat, nebo Bohušem z kultovního filmu Dědictví anebo Kurvahošigutentag slibujícím zavřít doma všechny. Ačkoli velmi oceňujeme stylizaci exministra do Měsíčníka z pohádky Princ a Večernice, přeci jen u nás zvítězila parodie na Sapkowského Zaklínače z dílny grafika TMBK publikovaná pro časopis Reflex.

zavírač

Ocenění v kategorii život za webkamerou

Karel Veselý, autor pořadu Fenomén na Radiu Wave, který posluchače pravidelně provází „digitální džunglí memů a virálů“, upozorňuje například na memy, které si utahují ze zmenšených podobizen v komunikačních aplikacích nezbytných pro on-line vyučování. Podle Veselého tak hlavně po ránu můžeme po připojení přes webkameru vypadat třeba „hodně divně, jako ryby“.  Připodobnění k zástupcům zvířecí říše rozhodně není ve světě memů neobvyklé. Nás kromě ryb nadchla i jiná stvoření účastnící se on-line hodiny, třeba křečci bulteriéři a kanárci v čepičkách.

kanárci

Nakonec se vítězem této kategorie stal psí mem, který ukazuje rozdíl mezi konferencí se zapnutou kamerou a bez ní.

psi

Vítězové kategorie on-line těžkosti

Dalším oblíbeným tématem tvůrců memů je frustrace a únava, které on-line výuka přináší. Ať už je to animovaný kocour z pohádky Tom a Jerry s očima podepřenýma párátky, nebo do pohody hozená kočka níže.

kočka

Frustraci pak může vyvolat, když se zapomene po odevzdání známkované práce stisknout tlačítku odeslat.

medvěd

Beznaděj vyjadřuje i následující mem převzatý z dětského animovaného seriálu SpongeBob v kalhotách. Leckdo totiž považuje svou motivaci participovat na on-line univerzitních kurzech za ztracenou.

OBRÁZEK 6 SEPIJÁK

Vítězové kategorie výhody on-line výuky

V kontrastu s těmito temnými memy stojí vtipy oslavující nesporné výhody distanční výuky. Třeba Ross ze seriálu Přátelé naznačující dvěma prsty, jak málo úsilí musel během on-line výuky vynaložit. Naše srdce si ale získal meme s králem Theodenem z Pána prstenů oslavující podvádění během on-line testů…

lotr

… a tento meme, který oslavuje další nespornou výhodou distančního vzdělávání: vstávání minutu před začátkem výuky.

yes sir

Ocenění v kategorii důsledky koronavýuky

Další nabytou kategorií jsou memy glosující budoucnost studentů, kteří se vzdělávají distančně.  Setkáváme se s inženýry budoucnosti jejichž mosty se boří v apokalyptické bouři nebo zdravotními sestřičkami, které se trefí do žíly pacienta až na několikátý pokus. Také na pražské ČVUT probíhá v současné době školení těch nejlepších odborníků, jak se můžeme přesvědčit na facebookové stránce Creme de la ČVUT. A vypadá to třeba takhle.

OBRÁZEK 9 FEL

A kdy že se konečně vrátíme do lavic?

důchodci

Zvláštní ocenění pro učitele

Velké množství memů, které vznikly za časů koronaviru, glosuje také situace, do kterých se dostávají rodiče žáků na distanční výuce či učitelé. Tímto posledním příspěvkem z filmu Titanic bychom rádi vzdali hold právě učitelům.

Titanic

Zdroje:
Radio Wave, Educationtothecore.com

Další články k tématu