Kde žádat o stipendia pro studium v ČR?

18. 12. 2008 | Studentský život

Stipendium je finanční podpora pro studenty a mladé vědce a je většinou udělována na základě výjimečných studijních či tvůrčích výsledků nebo na základě sociálních či oborových kritérií.

Mezi základní druhy stipendií patří prospěchové stipendium, stipendium za tvůrčí výsledky, sociální stipendium, zvláštní stipendium, doktorské stipendium, stipendium pro cizince, ubytovací stipendium či účelové stipendium.

Během studia máte možnost dosáhnout na několik typů stipendií (foto: Stock.XCHNGBěhem studia máte možnost dosáhnout na několik typů stipendií (foto: Stock.XCHNG)

Tato stipendia nabízí studentům každá z vysokých škol, česká vláda, různé nadace, fondy a další české a mezinárodní agentury či organizace. Pro získání bližších informací o vámi vybraných stipendiích kontaktujte instituci, která stipendium nabízí.

Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové

Nadané děti se zdravotním postižením a děti z dětských domovů mohou žádat o stipendium ke studiu na středních a vysokých školách v ČR v rámci Fondu vzdělání, který je jedním z dlouhodobých projektů Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Stipendium mohou získat studenti středních a vysokých škol ve věku od 15 do 26 let, kteří mají lepší průměrný prospěch než 2,0. Když budou svědomití, mohou jej dostávat až do ukončení školy. Použití poskytnutých finančních prostředků není ničím limitováno. Studenti, kteří dokončí studium s vyznamenáním, dostávají prémii. Více informací najdete zde: www.vdv.cz.

Vzdělávací nadace Jana Husa

Vzdělávací nadace Jana Husa vznikla na sklonku sedmdesátých let v Oxfordu s cílem pomoci ohrožené kultuře a vzdělanosti v komunistickém Československu. Až do roku 1989 sídlila v zahraničí, dnes má sídlo v Brně a pobočky v Praze a v Bratislavě. Podporuje převážně vysoké školy. Ty totiž v současné době trápí odchody nadaných mladých učitelů, kteří nejsou dostatečně finančně ohodnoceni, a proto musí hledat jiné zdroje obživy. Stipendium nadace uděluje několika vybraným interním doktorandům nebo asistentům působících v humanitních a společenskovědních oborech.

Becario – sdružení Mirka Topolánka pro rozvoj vzdělanosti

Cílem sdružení je podpora mladých lidí – studentů technických oborů vybraných vysokých škol – realizovaná v podobě prospěchových a sociálních stipendií. Sdružení také podporuje zahraniční pracovní stáže studentů vysokých škol. Další informace (nejen) ke stipendijnímu programu sdružení Becario naleznete na internetové stránce www.becario.cz.

Článek byl převzat z našeho partnerského serveru www.finance.cz

Další články k tématu