Jaké jsou možnosti sportu na vysoké škole?

29. 3. 2009 | Přijímací řízení

Na střední škole je většinou rozvrh jasný: téměř všechno je povinné. O útrapách tělesné výchovy se některým po maturitě možná bude ještě zdát, jiní však uvažují, jak se uvolnit při náročném studiu pohybem, popř. využít svůj talent a nadšení pro sport i na vysoké škole. Jaké možnosti se nabízejí? Pozn. Článek byl 8. 9. 2011 aktualizován (kav).

Kouzlo univerzitního tělocviku spočívá především v tom, že si konečně můžete vybrat, jakou aktivitu chcete vykonávat. Nikdo vás nebudete nutit plavat, když se bojíte vody, zapomenout můžete s klidným srdcem na známky ze šplhu i „kolečka navíc“ pro opozdilce a obavy ze zlomeného vazu při kotrmelcích. Sport na vysoké škole probíhá poněkud jiným způsobem.

Většina vysokých škol v České republice vyžaduje minimálně dva semestry povinného tělocviku, který je na konci ohodnocen určitým (většinou nepříliš vysokým) počtem kreditů. Takový systém funguje např. na VŠE či MU, kde můžete povinný tělocvik splnit kdykoliv během studia. UK jej většinou vyžaduje v 1. ročníku studia, potom je možné navštěvovat sport volitelný. ČVUT vyžaduje čtyři semestry povinné tělesné výchovy. Většinou lze však kredity získat i na letním (turistika, cyklistika) či zimním výcvikovém kurzu (lyžování). Na některých univerzitách se požadavky liší také podle fakult.

Nepovinný tělocvik většinou najdete na vysokých školách s užším odborným zaměřením, jako jsou školy uměleckého či technického rázu. Sportovní vyžití zde zajišťují především zájmové kroužky.

Výběr sportovních aktivit je na vysoké škole opravdu pestrý. Samozřejmostí jsou kolektivní sporty jako volejbal, fotbal, florbal, hokej či basketbal, individuální aktivity jako plavání, atletika či běh. Spíše dámy by mohla zajímat bohatá nabídka různých typů aerobiku, tance a jógy. Pro odvážnější jsou potom určeny outdoorové aktivity, horolezecká stěna nebo veslování. Na své si přijdou také milovníci tenisu nebo bojových umění, některé univerzity pak nabízejí i takové „lahůdky“ jako je golf. Pokud máte zdravotní osvobození z tělesné výchovy (nebo určitých činností, např. skákání), váš případ se dá jistě řešit individuálně.

Třetí variantou sportu na univerzitě je přímo studium na katedrách sportu a tělesné výchovy. Každá větší vysoká škola disponuje takto orientovaným ústavem či dokonce fakultou. Absolventi těchto oborů nemusí nutně najít uplatnění jen jako učitelé tělocviku. Možností budoucího zaměstnání je mnoho: od trenérů ve fitcentrech či zájmových kroužcích, přes oblast národní obrany po management v oblasti sportu.

V neposlední řadě je třeba zmínit rozličné sportovní kluby zakládané při vysokých školách. Ty mají většinou poměrně vysokou prestiž a umožňují svým členům účast na celorepublikových soutěžích. Přátelské zápasy mezi týmy jednotlivých univerzit bývají také oblíbenou událostí. Jednou ročně se potom konají České akademické hry.

Poznámka: Se studentskou průkazkou můžete také uplatnit slevy na různé typy komerčního sportu či vstupy do sportovních zařízení.

Užitečné odkazy: České akademické hry

Další články k tématu