Fakulty otevřou nové obory

28. 2. 2004 | Aktuality

Nové obory otevřou od září některé české vysoké školy. Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně zahájí výuku tříletého bakalářského studia se zaměřením na technologie a řízení v gastronomii. Studijní program

Nové obory otevřou od září některé české vysoké školy. Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně zahájí výuku tříletého bakalářského studia se zaměřením na technologie a řízení v gastronomii. Studijní program Chemie a technologie potravin se bude realizovat v Kroměříži, a to na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti na Lindovce. Absolventi se uplatní ve vedoucích pozicích v oblasti gastronomie, ale také jako učitelé odborných předmětů nebo v orgánech státní správy. Do výuky budou zahrnuty i dva cizí jazyky.

Kvalifikaci si budou moci zvýšit i učitelé a mistři na středních odborných školách a učilištích s gastronomickým zaměřením. Pro tento účel plánuje zlínská Univerzita Tomáše Bati otevřít kombinované studium. Výhodou kroměřížských prostor je jejich vybavenost. Nechybí multimediální učebna nebo speciální učebny pro praktickou výuku. Škola disponuje také prostory pro ubytování vysokého počtu studentů. Přihlášky přijímá univerzita do konce února.

Také Technická univerzita v Liberci získala akreditaci pro nový tříletý bakalářský obor Informatika a logistika na Fakultě mechatroniky. Letos byly upraveny také podmínky přijímacích zkoušek. Zájemci složí písemnou zkoušku z matematiky a nově mají možnost vybrat si mezi fyzikou a informatikou. Fakulta pedagogická nabízí uchazečům po roce opět studium Českého jazyka. Spolu s oborem Speciální pedagogika se očekává rozhodnutí akreditační komise. Z tohoto důvodu bude pro kombinace s českým jazykem nebo speciální pedagogikou vypsáno dodatečné přijímací řízení. Termín podání příhlášek by se tak měl posunout až do května. V letošním roce přibyl v nabídce studijních programů fakulty i akreditovaný tříletý obor Sociální práce.

Spolupráce s jabloneckou vyšší odborní školou umožnila Hospodářské fakultě otevření nového bakalářského oboru. Ke studiu Ekonomiky zahraničního obchodu plánuje fakulta přijmou třicet pět studentů. Přibližně šedesát studentů plánuje přijmout Fakulta textilní ke studiu nového oboru Technologie a design.

zdroj: iDnes