Dny otevřených dveří – k čemu jsou dobré?

13. 12. 2007 | Přijímací řízení

Většina českých škol pořádá pro uchazeče o studium dny otevřených dveří. Jaký bývá jejich program? Mají ještě v době internetu smysl? Dvířka ke dnům otevřených dveří otevírají následující řádky.

Samozřejmě záleží na pojetí dne otevřených dveří na jednotlivých fakultách – mnohdy se nedovíte nic jiného, než co je k dispozici na internetu. Je také pravda, že v případě nejasností vždy můžete zavolat na studijní oddělení nebo jim poslat e-mail. Přesto existuje řada důvodů, proč se dnů otevřených dveří zúčastnit.

Na programu bývá prohlídka budovy školy, setkání s pedagogy a případně i studenty, k dostání jsou různé tištěné materiály včetně studijních katalogů (jejich součástí bývá přehled jednotlivých předmětů a doporučený studijní plán).

Obrovskou výhodou dnů otevřených dveří je, že prozkoumáte atmosféru vašeho případného budoucího působiště. Pro někoho je důležité, zda se v prostorách školy cítí příjemně. Pokud zároveň probíhá výuka, můžete se zajít podívat na nějaké přednášky. Dále se můžete zeptat místních studentů třeba na jejich názor na úroveň studia na dané fakultě.

Během diskuse s vyučujícími si ujasníte, co lze od daného studia čekat, a díky všetečným otázkám ostatních uchazečů se spíše vyhnete případným chybám při vyplňování přihlášky nebo přípravě na přijímačky.

Budou vám poskytnuty informace o nabídce přípravných kurzů k přijímacímu řízení a o doporučené literatuře. Vysvětlí vám struktury studia na jednotlivých oborech. Můžete si ujasnit svoji představu o uplatnění absolventů dané fakulty a o náročnosti studia. (Na tu ale raději nespoléhejte – málokterý profesor by zřejmě prohlásil, že studium jeho oboru je snadné.)

Další výhodou je, že přijímací řízení se často koná na stejném místě jako den otevřených dveří. Při přijímačkách už tedy půjdete najisto a ušetříte si nervy s hledáním té správné budovy.

Pokud dny otevřených dveří nestihnete, můžete se na fakultu vydat i na vlastní pěst. Potom ale počítejte s tím, že některé prostory jsou přístupné pouze přes čipové karty a sami se tam tedy nedostanete. Navíc se připravíte o možnost besedy s několika vyučujícími najednou. Některé fakulty ale nabízejí možnost prohlédnutí svých budov i mimo dny otevřených dveří – stačí se dopředu objednat a bude o vás postaráno. Jde ale spíše o výjimečný jev.

Informace o konání jednotlivých dnů otevřených dveří jsou k dispozici na stránkách daných škol a některé z nich zveřejňujeme i na našem portálu v sekci Aktuality.

Další články k tématu