Cyklus přednášek o matematice, fyzice a příbuzných oborech vstupuje na Univerzitě Pardubice do jedenáctého roku

20. 10. 2015 | Tiskové zprávy

Ve čtvrtek 15. října zahajuje na Univerzitě Pardubice svou další sezónu volný cyklus přednášek o matematice, fyzice a příbuzných oborech. Osobnosti vědeckého světa v něm pravidelně každý měsíc prezentují zajímavosti ze svých oborů. Na prvním setkání tohoto akademického roku zájemci zjistí, jaký je současný stav jaderné energetiky a výzkumu ve světě.

„Letos zahajujeme již jedenáctý rok našich matematických a přírodovědných přednášek. Otevřeme je tématem o jaderné energetice, jímž posluchače provede Ing. Karel Katovský, Ph.D., z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně. V rámci našeho cyklu vystoupí již potřetí a obě jeho předchozí přednášky o jaderné energetice se těšily velkému zájmu posluchačů,“ uvádí prvního přednášejícího v akademickém roce 2015/2016 Mgr. Libor Koudela, Ph.D., z Ústavu matematiky a kvantitativních metod Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice, organizátor oblíbených přednášek o matematice, fyzice a příbuzných oborech.

Nejen česká energetika zažívá v roce 2015 jedno zajímavé výročí – 60 let mírového využívání jaderné energie. Svou krizí si ale prošla – po haváriích v Three Mile Island a v Černobylu se v rozvinutých zemích téměř přestaly jaderné elektrárny stavět. Po roce 2005 nastalo jisté oživení zájmu o nové bloky, nazývané některými jaderná renesance. To však skončilo několikanásobnou havárií na jaderné elektrárně Fukušima-Daiči. V České republice jadernou renesanci nezastavilo neštěstí v Japonsku, ale ekonomická situace a neschopnost české politické reprezentace činit důležitá strategická rozhodnutí.

„Čtvrteční přednáška se tak pokusí objektivně shrnout současnou situaci jaderné energetiky, hlavní směry výzkumu a jemně nastínit možné směry dalšího jaderného vývoje. Díky ní získáme řadu zajímavých odpovědí. Zjistíme například, zda se staví nové bloky, které elektrárny jsou nejmodernější a kteří dodavatelé jsou nejúspěšnější. Přednášející zmíní i to, kam směřuje jaderný výzkum a zda vůbec ještě existuje,“ přibližuje dr. Koudela téma a současně i otázky k diskusi čtvrteční přednášky.

Čtvrtek 15. října 2015 – posluchárna DB B1 Univerzity Pardubice (budova DFJP ve Studentské ulici v Pardubicích – Polabinách), začátek je v 17:00. Vstup volný.

Oblíbené matematické a přírodovědné přednášky pořádá pardubická pobočka Jednoty českých matematiků a fyziků, ve spolupráci s Ústavem matematiky a kvantitativních metod Fakulty ekonomicko-správní a Katedrou elektrotechniky, elektroniky a zabezpečovací techniky v dopravě Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice. Na další matematické, fyzikální a přírodovědné zajímavosti se zájemci mohou těšit v pravidelných měsíčních intervalech až do května.

Bližší informace a kontakt:
Mgr. Libor Koudela, Ph.D.
Ústav matematiky a kvantitativních metod Fakulty ekonomicko-správní UPa
telefon 466 036 014
e-mail libor.koudela@upce.cz