Cvičná nemocnice v Brně. Budoucnost pro české mediky

10. 10. 2018 | Aktuality

Před několika dny byla slavnostně zahájena zcela unikátní stavba pro budoucí studenty medicíny Masarykovy univerzity v Brně. Jedná se o simulační pracoviště, tedy o cvičnou nemocnici, která bude spadat pod Univerzitní kampus Bohunice. Čím vším bude toto centrum výjimečné?

Pětipatrová budova bude především napodobovat reálné prostředí nemocnice. Bude mít standardní nemocniční pokoje a operační sály, ale i jednotku intenzivní péče a urgentní příjem. Praxe je pro budoucí mediky naprostou nutností, většinou se k ní však dostanou až ve třetím ročníku studia. Díky centru budou s reálnou zkušeností v kontaktu mnohem dříve. Čeká je zde řada trenažérů, simulátorů, výukových modelů a věrohodných figurín. Za zmínku stojí i plně vybavená maketa sanitního vozu.

Od simulační nemocnice se očekávají především zásadní změny ve výuce lékařství a to nejen v rámci České republiky, ale celé střední Evropy. Takto pro server muni.cz vše shrnul ředitel nového pracoviště Petr Štourač: „Celý projekt zásadním způsobem ovlivní současnou i budoucí výuku lékařských studijních programů. Simulační pracoviště bude jedinečné nejen svou komplexností, ale především zapojením nejmodernějších prvků simulační medicíny do běžné výuky.“

Budova o rozměru 8000 m2 bude stát 900 milionů korun a na jejím financování se podílí Masarykova univerzita s Operačním programem Výzkum, vývoj a vzdělání. Dokončení je plánováno na rok 2020 tak, aby již bylo vše připraveno pro studenty akademického roku 2020/2021. Kromě toho se kampus rozroste také o laboratoře, biobanku Recetox a atletickou halu města Brno.

Zdroje: muni.cz a seznam.cz.