Brno je šestým nejlepším studentským městem na světě, přeskočilo Prahu

27. 8. 2019 | Aktuality

město BRnoBritská společnost Quacquarelli Symonds (QS) každoročně vydává žebříček nejkvalitnějších vysokých škol na světě, zároveň ale hodnotí i světová univerzitní města, mimo jiné i na základě referencí studentů z celého světa. V tomto žebříčku se na nejvyšších příčkách pravidelně umisťují Brno i Praha. Moravská metropole letos poprvé přeskočila Prahu a umístila se na šestém místě, hlavní město skončilo osmé.

Brno se ve špičce studentských měst umístilo třetí rok po sobě, letos bylo navíc zvoleno nejlepším městem z České republiky. V moravské metropoli každý rok pobývá na 80 tisíc vysokoškolských studentů, proto web QS uvádí, že studentská komunita v Brně tvoří významnou část tamní populace. To z Brna podle společnosti dělá skvělé místo k potkávání nových lidí. „Rozhled, který v tomto městě získáte, je úžasný – tolik odlišných lidí z tolika odlišných zemí sem přicházejí studovat,“ cituje QS brněnského studenta.

Na brněnské Masarykově univerzitě dlouhodobě přibývá zahraničních vysokoškoláků. Slovenští studenti tvoří 16 procent z celkového počtu okolo 32 tisíc studentů MUNI, přibývají však i studenti z jiných zemí. Jejich poměr se za poslední desetiletí téměř ztrojnásobil. Zároveň roste počet mladých lidí, kteří na MUNI přijíždějí v rámci programu Erasmus. V roce 2018 jich na zahraniční studijní pobyt přijelo více než 850, což dokazuje, že je škola a město, kde leží, oblíbené i za hranicemi Česka.

Praha v hodnocení studentů obsadila osmé místo. Společnost QS uvádí, že Praha je top evropskou destinací pro cestovatele pro svou dechberoucí architekturu. Současně v Praze sídlí čtyři kvalitní univerzity, které se opakovaně umisťují v QS světovém hodnocení univerzit. V Praze studuje mnoho studentů z různých koutů světa, což se pozitivně projevuje v hodnocení podle žáků. Ti si v Praze užívají „cenovou dostupnost a úžasné památky,“ a „diverzitu a kulturní integraci“ uvedlo QS.

Nejlepším studentským městem je podle vysokoškoláků a absolventů Mnichov. Německé město zabodovalo ve všech kategoriích, navíc se ukázalo, že většina dotázaných studentů by v Mnichově chtěla zůstat i po dostudování. Jeden ze studentů vyzdvihl bezpečnost a čistotu Mnichova, jiný ocenil skvělé tamní univerzity a bohaté příležitosti k rozvoji kariéry. Mnichovu k prvenství pomohl i fakt, že se ve městě každoročně koná pivní festival Oktoberfest, který pravidelně přiláká nejen studenty, ale i milion návštěvníků z ciziny, což metropoli přidává na atraktivitě pro mladé lidi.

Jako druhé nejlepší univerzitní město zvolili studenti kanadský Montreal pro jeho rozmanitost. Třetí skončilo Melbourne, čtvrtou příčku obsadil Berlín. Před Brnem se umístil ještě Amsterdam, za českou jedničkou skončil Boston. Desítku nejlepších měst uzavírají metropole Londýn a New York, které se dělí o deváté místo.

Z asijských měst studenti nejlépe hodnotí Tchaj-pej, poté Šanghaj a Soul. Až na 34. místě skončil Singapur, ve kterém by sice mnoho studentů chtělo bydlet a pracovat, ale je jedním z nejdražších měst na světě, což mu ubírá body.

Speciální zmínku si vysloužila města Tokio, Sydney, Budapešť a Edinburgh, která se sice neprobojovala do Top 10, ale bodovala v některé z jednotlivých kategorií. Z australského města se studentům nechce po dokončení studia odjíždět, Budapešť zase studentům připadá nejdostupnější. Tokio i Edinburgh jsou mezi vysokoškoláky taky velmi oblíbené, navíc se umístily vysoko v celkovém žebříčku univerzitních měst, které kromě názorů studentů hodnotí i další faktory.

Hodnocení studentů je založeno na dotazníku pro 87 tisíc studentů a čerstvých absolventů z celého světa. Dotazník bere v potaz několik faktorů ovlivňujících život ve městě: kulturní a umělecké vyžití, cenovou dostupnost, pracovní příležitosti, diverzitu, toleranci a přívětivost obyvatel a dopravu.

Zároveň dotazník zohledňuje celkový názor studentů na dané město a jejich pohled na získání zaměstnání ve městě po absolvování univerzity – s ohledem na dostupnost pozic i kvalitu absolventů. Autoři dotazníku zdůrazňují, že studentská zkušenost vyjádřená v dotazníku se často liší od jejich původních očekávání na město, ve kterém studovali.

Zdroje: Topuniversities.com, muni.cz