Brigáda v zahraničí: víte, kam jedete?

23. 6. 2008 | Aktuality

Chystáte se vyjet za přivýdělkem za hranice, ale podmínky práce jsou poněkud nejasné a informace neúplné? Hlodají ve vás pochybnosti nebo vás odrazuje okolí? Heslo „better safe then sorry“ platí pro práci v zahraničí dvojnásob.

Abyste předešli případným komplikacím, měli byste si co nejdříve před odjezdem ověřit, zda vaše cílová země vyžaduje víza a pracovní povolení, zda je nutný pas nebo postačí pouze občanský průkaz. Doklady se snažte mít stále při sobě a nevydávejte je cizím osobám. Před podpisem jakýchkoli smluv se poraďte se zkušenějšími a pečlivě si pročtěte podmínky. Informujte se také o danění a způsobu výplaty, o ubytování a stravě a nezapomeňte si vzít s sebou záložní finance pro všechny případy.

O nebezpečích spojených s prací za hranicemi se mluví především pokud jde o ženy a dívky. Pokud patříte mezi ty, které si pro letošní prázdniny zvolily práci hostesky, barmanky nebo tanečnice v cizí zemi, buďte obezřetné. Zjistěte si kontakt na české velvyslanectví v dané zemi, informujte o místě svého pobytu své blízké a nepodepisujte smlouvu v jazyce, kterému nerozumíte. Před odjezdem si můžete bezpečnost své budoucí práce ověřit také na lince **22 71 71 71 ** organizace La Strada.

Výše uvedená upozornění by vás přesto neměla úplně odradit od touhy cestovat a přitom si vydělávat. Vždyť odvážnému (a informovanému) štěstí přeje!

Zdroje: Ajob, „La Strada.“: http://www.strada.cz/