Sacharidy (glycidy)

  • jedny z nejvýznamnějších a současně nejrozšířenější přírodní organické sloučeniny O tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi
  • rostlinného původu; součástí většiny živých organismů

ve skutečnosti se o hydráty uhlíku nejedná

nesprávná označení: karbohydráty

uhlohydráty

uhlovodany

  • základní složení – C, H, O; v derivátech sacharidů navíc – N, P, S, …
  • obecný vzorec: Cn(H2O)n
  • můžeme se na ně dívat jako na oxidační produkty vícesytných alkoholů

Vznik

  • primární proces: FOTOSYNTÉZA î vznik nejjednodušších sacharidů
  • složitý chemický děj probíhající v chloroplastech rostlinných buněk î v zelených částech rostlin

látky do děje vstupující .

  • energeticky chudé anorganické sloučeniny:

CO2 Õ oxid uhličitý

H2O Õ voda

  • konečné produkty odbourávání (spalování, oxidace) energeticky bohatých uhlíkatých sloučenin aerobně dýchajícími organismy O nejdou dále štěpit za uvolnění energie î odpadní látky aerobně dýchajících organismů

látky z děje vystupující .

C6H12O6 O energeticky bohatá organická sloučenina (glukóza)

O2 Õ kyslík

H2O Õ voda

  • vzniklá glukóza se přeměňuje na jiné monosacharidy nebo se slučuje do složitějších řetězců (oligosacharidy, polysacharidy O viz dál)
  • katalyzátor – chlorofyl (zelené barvivo) O hlavní složka chloroplastů
  • umožňuje vlivem energie slunečního záření přeměnit oxid uhličitý & vodu na energeticky bohatou organickou sloučeninu (monosacharid–aldohexóza–glukóza); energie slunečního záření je do ní „zabudovaná“
  • CO2 při tomto procesu podléhá hydrogenaci vodíkem vzniklým fotolýzou (rozkladem) vody
  • odpadní látka – O2 má svůj původ ve vodě
  • zpětným odbouráním sacharidu (obrácená rovnice fotosyntézy) se „zabudovaná“ energie uvolňuje î energie živých organismů má svůj původ v energii slunečního záření O do organismů se dostává prostřednictvím produktů rostlin

Význam

  1. zdroj energie
  2. stavební materiál
  • základní stavební složka buněčných stěn bakterií a rostlin
  1. zásobní látka
  • např. škrob
  1. jedna ze základních složek řetězců nukleových kyselin
  • u DNA: 2–deoxy–D–b–ribosa
  • u RNA: b–D–ribosa
  1. součást glykolipidů
  • lipidy, které ve své molekule obsahují jeden nebo více monosacharidových zbytků (většinou galaktóza) glykosydicky navázaných na –OH skupinu mono/diacylgly­cerolu nebo sfingosinu
  • sacharidová složka může být navíc esterifikována kyselinou sírovou
  • výskyt: biomembrány buněk

játra, slezina

šedá kůra mozková

  • při jejich nadbytku (způsobeno nedostatkem enzymu, který je odbourává) î poruchy v činnosti NS
  1. součást glykoproteinů
  • bílkoviny obsahující glykosidicky navázaný sacharid
  • součástí sekretů sliznic O dodávají jim vazkost
  • chrání organismus před natrávením vlastními enzymy
  1. součást fyziologicky důležitých látek
  • koenzymy, hormony, antibiotika, glykosidy …
  1. průmyslová surovina
  • např. dřevo, vlna, bavlna, len, konopí …
  1. při jejich nadbytku v organismu se můžou přeměňovat na lipidy

Rozdělení sacharidů

î podle počtu stavebních jednotek

Jednoduché = monosacharidy aldózy aldotriózy = D– nebo L–glyceraldehyd (2,3–dihydroxypropanol)
    aldotetrózy
    aldopentózy Õ např. ribóza
    aldohexózy Õ např. glukóza, mannóza, galaktóza
    aldoheptózy
  ketózy ketotriózy = dihydroxyaceton
    ketotetrózy
    ketopentózy Õ např. ribulóza,
    ketohexózy Õ např. fruktóza
    ketohepózy

.

Složité (složeny z více monosacharidových jednotek) oligosacharidy (2 – 10 monosachari­dových jednotek) disacharidy Õ např. laktóza, maltóza, sacharóza
    trisacharidy až dekasacharidy
    polysacharidy Õ např. škrob, celulóza, polysacharidy Õ např. škrob, celulóza

MONOSACHARIDY .

  • nejjednodušší sacharidy O nelze je rozdělit na menší jednotky, které by měly sacharidovou povahu
  • prvotně vznikají při fotosyntéze (druhotně např. při štěpení disacharidů)
  • dělení:

î podle počtu uhlíkových atomů v molekule (nejjednodušší – 3 atomy uhlíku)

  1. C3 î TRIÓZY – nejjednodušší monosacharidy

b)

nejvýznamnější

C4 î TETRÓZY

  1. C5 î PENTÓZY
  2. C6 î HEXÓZY
  3. C7 î HEPTÓZY … atd.

î podle charakteristických skupin v molekule

  1. (poly)HYDROXY­ALDEHYDY î ALDÓZY
  • v molekule: hydroxylová skupina

aldehydová skupina

  1. (poly)HYDROXYKETONY î KETÓZY
  • v molekule: hydroxylová skupina

ketonická skupina

  • názvosloví:
  • obecné: řecká číslovka udávající počet uhlíkových atomů + koncovka –óza + předpona aldo-/keto-
  • např. aledhydický monosacharid se čtyřmi uhlíkovými atomy O aldotetróza

ketonický monosacharid se šesti uhlíkovými atomy Õ ketohexóza

  • triviální O nejčastější
  • nejčastěji se znázorňují pomocí Fisherových projekčních vzorců O znázorňují acyklickou formu monosacharidů a vyjadřují určitou formu prostorového uspořádání î nelze zaměňovat –OH & –H skupiny

Nejjednodušší monosacharidy Õ TRIÓZY

  • výchozí látka – GLYCEROL O jeho dehydrogenací nebo oxidací vzniká: glyceraldehyd = aldotrióza

dihydroxyaceton = ketotrióza

H2 C CH2–OH H2C–OH

dehydrogenace

  • 2H

dehydrogenace

  • 2H
  • – –

H–C*–OH CH–OH H2C=O

  • – –

H2C–OH CH2–OH H2C–OH

glyceraldehyd dihdihdroxyaceton

GLYCERALDEHYD . = aldotrióza

  • nejjednodušší zástupce aldóz
  • druhý atom uhlíku – chirální î jeví optickou izomerii
  • dva optické neztotožnitelné (anantiomerní) izomery O jsou zrcadlově obrácené

H2C

H–C*–OH

H2C–OH

D–(+) glyceraldehyd

  • OH skupina chirálního atomu vpravo î D

H2C

OH–C*–H

H2C–OH

L–(-) glyceraldehyd

  • OH skupina chirálního atomu vlevo î L
  • od D–glyceraldehydu a L–glyceraldehydu lze odvodit SLOŽITĚJŠÍ ALDÓZY
  • způsob odvození: mezi aldehydovou skupinu a sekundární alkoholickou skupinu druhého uhlíkového atomu se vsune další sekundární alkoholická skupina î vznik dalšího chirálního uhlíkového atomu
  • pozn. sekundární alkoholická skupina zaujímá dvě podoby î každá nově vzniklá aldóza bude mít dvě podoby
  • složitější aldózy se rozdělují na 2 genetické řady:

? genetická řada D-aldóz

  • aldózy mají na nejvzdálenějším chirálním atomu uhlíku vůči aldehydové skupině stejné uspořádání –OH skupiny jako chirální atom D–glyceraldehydu
  • přehled:

‚ genetická řada L-aldóz

  • aldózy mají na nejvzdálenějším chirálním atomu uhlíku vůči aldehydové skupině stejné uspořádání –OH skupiny jako chirální atom L–glyceraldehydu
  • L–aldózy jsou zrcadlovými protějšky svých D–aldóz (a naopak) O vyplívá to ze způsobu navazování sekundárních alkoholických sku­pin
  • přehled O analogický z D–aldózami
  • počet optických izomerů aldóz: p = 2n–2
  • n … počet uhlíkových atomů aldózy
  • polovina z nich patří vždy do řady L a polovina do řady D
  • např. C6 î p = 26–2 = 24 = 16

DIHYDROXYACETON . = ketotrióza

  • nejjednodušší zástupce ketóz
  • neobsahuje chirální atom uhlíku î nejeví optickou izomerii
  • od dihydroxyacetonu se odvozují SLOŽITĚJŠÍ KETÓZY
  • způsob odvození: mezi ketonickou skupinu a alkoholickou skupinu třetího uhlíkového atomu se vsune sekundární alkoholická skupina (viz u glyceraldehydu) î vznik chirálního uhlíkového atomu
  • pozn. sekundární alkoholická skupina vsunutá do dihydroxyacetonu, tím, že zaujímá dvě podoby, rozhoduje o zařazení vzniklých ketotetróz (a z nich vzniklých dalších složitějších ketóz) do D nebo L řady (viz níže)

chirální atom se poprvé objevuje u ketotetróz díky vložené sekundární alkoholické skupině î celkový počet ketóz poloviční než u aldóz, protože genetické řady se začínají větvit až u ketotetróz

  • složitější ketózy se rozdělují na 2 genetické řady:

? genetická řada D-ketóz

  • ketózy mají na nejvzdálenějším chirálním atomu uhlíku vůči ketonické skupině stejné uspořádání –OH skupiny jako chirální atom D–glyceraldehydu
  • přehled:

‚ genetická řada L-ketóz

  • ketózy mají na nejvzdálenějším chirálním atomu uhlíku vůči ketonické skupině stejné uspořádání –OH skupiny jako chirální atom L–glyceraldehydu
  • L–ketózy jsou zrcadlovými protějšky svých D–ketóz (a naopak) O vyplívá to ze způsobu navazování sekundárních alkoholických sku­pin
  • přehled O analogický z D–ketózami
  • počet optických izomerů ketóz: p = 2n–3
  • n … počet uhlíkových atomů ketózy
  • polovina z nich patří vždy do řady L a polovina do řady D
  • např. C6 î p = 26–3 = 23 = 8
  • pozn.: epimery = sacharidy lišící se konfigurací pouze na jediném uhlíkovém atomu
  • pozn.: o tom, zda bude sacharid stáčet rovinu polarizovaného světla doleva či doprava nerozhoduje příslušnost ke genetické řadě
  • je to ovlivněno i ostatními chirálními atomy v molekule
  • dohoda: + î pravotočivý sacharid
  • î levotočivý sacharid

Cyklické formy monosacharidů

  • lépe vystihují vlastnosti a strukturu monosacharidů
  • vznikají adicí některé z alkoholových hydroxylových skupin monosacharidu na karbonylovou (tzn. aldehydickou nebo ketonickou) skupinu téhož sacharidu î vznik vnitřního poloacetalu (s pěti nebo šestičetným cyklem)

Fisherovy projekční (acyklické) vzorce .

  • předpokládají lineární tvar molekuly monosacharidu
  • Textové pole: Fisherovy vzorce nevystihují přesně strukturu a vlastnosti monosacharidů­karbonylová skupina (tzn. aldehydová nebo ketonická) předurčuje monosacharidům vlastnosti karbonylových sloučenin:
  • např. reakce se Schiffovým činidlem (vodný roztok fuchsinu a SO2) O důkazová reakce aldehydické skupiny

reakce s alkoholy za vzniku poloacetalů (s alkoholy reagují rovnou za vzniku acetalů = glykosidů)

poloacetalový hydroxyl

R1–C + R2–OH ® R1–OH

poloacetalový uhlíkový atom

R1–C + R2–OH ® R1–C–O–R2

R1–C + R2–OH ® R1–H

  • !!! ALE: sacharidy často tyto vlastnosti nejeví
  • vysvětlení: neobsahují karbonylovou skupinu v té podobě, která tyto vlastnosti zajišťuje î karbonylová skupina se zde nevyskytuje v běžné podobě
  • současná přítomnost karbonylové a –OH skupiny v molekule monosacharidu způsobuje, že spolu tyto skupiny zreagují za vzniku vnitřní (intermolekulární) poloacetalové vazby (obdoba reakce aldehydů s alkoholy O viz výše), která v konečném důsledku způsobuje cyklickou formu monosacharidu

Tollensovy vzorce .

  • nevystihují skutečnou strukturu monosacharidu, pouze vysvětlují její cyklickou podstatu O vznik vnitřní poloacetalové vazby
  • jde o reakci karbonylové skupiny s některou z přítomných –OH skupin î vznik poloacetalu
  • podle toho, která –OH skupina se na vzniku vazby podílela / na kterém uhlíku se cyklus uzavřel rozdělujeme:
  1. furanózy = monosacharidy s pětičetným cyklem
  • karbonylová skupina zreagovala s –OH skupinou čtvrtého uhlíkového atomu

furan

název podle podobnosti s furanem Õ pětičlenný heterocyklus

  1. pyranózy = monosacharidy se šestičetným cyklem
  • karbonylová skupina zreagovala s –OH skupinou pátého uhlíkového atomu

pyran

název podle podobnosti s pyranem Õ šestičetný heterocyklus

  • většina hexóz a pentóz existuje ve formě pyranóz
  • dochází k ANOMERII = první uhlíkový atom se stává chirálním
  • –OH skupina, kterou tento atom nese = poloacetalový hydroxyl O může být orientován dvěma směry î dva druhy anomerů lišících se v konfiguraci poloacetalové­ho uhlíku
  1. a–anomery
  • poloacetalový hydroxyl orientován na stejnou stranu jako –OH skupina posledního chirálního atomu uhlíku monosacharidu
  1. b–anomery
  • poloacetalový hydroxyl orientován na opačnou stranu než –OH skupina posledního chirálního atomu uhlíku monosacharidu
  • mutarotace = jev, kdy příslušná dvojice anomerů přechází přes acyklickou formu jedna v druhou, doprovázený změnou optické otáčivosti
  • Tollensovy vzorce lze snadno převést na Haworthovy projekční vzorce
  • např.: Tollensův vzorec D–glukózy

D–glukóza

D–a–glukopyranóza

k

Haworthovy projekční (cyklické) vzorce .

  • zobrazují přibližnou prostorovou strukturu cyklických monosacharidů
  • odvození (jako příklad D–a–glukopyranóza):

j napíše se Fisherův vzorec monosacharidu (viz výše)

k substituenty posledního chirálního atomu uhlíku se posunou o jedno místo, a to tak, aby –OH skupina ležela v linii se zbylými uhlíkovými atomy

  • tzn. budeme posouvat o jedno místo doleva nebo doprava
  • pozn. posunem se nezmění pořadí a tedy ani konfigurace

l vytvoří se Tollensův vzorec

m nakreslí se vzorec furanózy/pyranózy s kyslíkovým atomem nahoře

l

n vpravo od kyslíku uvažujeme poloacetalový uhlíkový atom

  • od něj se postupuje ve směru hodinových ručiček

o substituenty vázané v Tollensově vzorci nalevo se kreslí nad rovinu cyklu

substituenty vázané v Tollensově vzorci napravo se kreslí pod rovinu cyklu

p pro Hawothovy vzorce dál platí:

u D–a–anomerů je poloacetalový hydroxyl orientován dolů

u L–a–anomerů je poloacetalový hydroxyl orientován nahoru

u D–b–anomerů je poloacetalový hydroxyl orientován nahoru

u L–b–anomerů je poloacetalový hydroxyl orientován dolů

  • !!! Haworthovy vzorce neberou v úvahu vaničkovou & židličkovou konformaci pyranóz
  • pozn. způsobeny tím, že všechna atomy cyklu jsou v hybridním stavu sp3 ; analogie s cyklohexanem
  • v praxi vznikají cyklické molekuly monosacharidů tak, že se lineární vzorec stočí do jakéhosi kruhu a mezi karbonylovou skupinou a jednou z –OH skupin dojde k částečné acetylaci î vzniku poloacetalu

Vlastnosti monosacharidů

Ohnutý roh: Fyzikální

  • bezbarvé (někdy bílé) krystalické látky dobře rozpustné ve vodě
  • v koncentrovaném alkalickém prostředí značně nestálé O dochází k jejich destrukci
  • zahříváním tají, při vyšší teplotě hnědnou = karamelizují
  • sladká chuť O příčina: přítomnost velkého počtu –OH skupin
  • kromě dihydroxyacetonu jsou opticky aktivní
  • nejčastěji se vyskytují v cyklické formě

Ohnutý roh: Chemické

  • dány: prostorovým uspořádáním O lineární nebo cyklická (poloacetalová) struktura

přítomností určité karbonylové skupiny Õ aldehydová nebo ketonická

uspořádáním –OH skupin v molekule

  • poloacetalový hydroxyl je mnohem reaktivnější než ostatní –OH skupiny v molekule
  • reakce monosacharidů:

OXIDAČNĚ-REDUKČNÍ REAKCE

H2C–OH

OH–C*–

OH–C

OH–C*–

OH–C

OH–C*–

podmínka: přítomnost aldehydické skupiny nebo poloacetalového hydroxylu

vznik aldonových nebo aldarových kyselin

vznik alkoholických cukrů (cukerných alkoholů) = alditoly

redukce

oxidace

  • např. redukují Fehlingovo nebo Tollensovo činidlo (tzn. že sami se oxidují za vzniku kyseliny) î monosacharidy patří mezi redukující sacharidy

ESTERIFIKACE hydroxylových skupin î vznik cukerných esterů

  • významné jsou fosforečné estery sacharidů
  • např.: D–a–glukopyranóza–1–fosfát D–glukóza–5–fosfát

OH–C

OH–C*–OH

OH–C*–H

OH–C*–OH

OH–C*–O–PO3H2

OH–CH2OH

ETHERIFIKACE hydroxylových skupin

  • obdoba esterifikace
  • např. methylace O vodíkový atom nahrazen methylovou skupinou

Deriváty monosacharidů

O–GLYKOSIDY .

= acetaly monosacharidů î produkty reakce poloacetalové formy monosacharidů s alkoholy (popř. jinými monosacharidy Õ viz u oligosacharidů)

  • při jejich vzniku spolu reagují: vodíkový atom poloacetalového hydroxylu monosacharidu

Textové pole: sacharid – C – O – aglykon alkoholická hydroxylová skupina (–OH)

vytváří GLYKOSIDICKOU VAZBU

za odštěpení vody

původně poloacetalový hydroxyl

  • v konečném důsledku dochází k nahrazení vodíkového atomu poloacetalového hydroxylu monosacharidu necukernou složkou = aglykonem O v tomto případě je jím uhlovodíkový zbytek alkoholu (O může jím být prakticky cokoli – zbytek od alkoholu, fenolu, sterolu …) î vodíkový atom poloacetalového hydroxylu a –OH skupina alkoholu se odštěpí v podobě vody î aglykon je k sacharidu navázán přes kyslíkový atom (odtud název)
  • H2O

kyselé prostředí

  • R–OH
  • glykosidy nemají redukční vlastnosti, protože již neobsahují poloacetalový hydroxyl
  • reakce je reverzibilní (vratná) O nadbytkem vody v kyselém prostředí se glykosidy zpět hydrolyzují na monosacharid a alkohol
  • jsou stálé v alkalickém prostředí, nestálé v kyselém prostředí
  • výskyt O rostliny

N–GLYKOSIDY .

= produkty reakce poloacetalové formy monosacharidů s dusíkatou necukernou složkou = dusíkatý aglikon

  • při jejich vzniku spolu reagují: celý poloacetalový hydroxyl monosacharidu

Textové pole: sacharid – C – dusíkatý aglykon dusíkatý atom aglikonu

vytváří N–GLYKOSIDICKOU VAZBU

za odštěpení vody

původně poloacetalový hydroxyl

  • v konečném důsledku dochází k nahrazení poloacetalového hydroxylu dusíkatým aglikonem î ten je navázána přes svůj atom dusíku přímo na poloacetalový uhlík
  • biologicky nejvýznamnější N–glykosidy – nukleosidy
  • stavební součásti nukleových kyselin
  • aglikon: dusíkatá baze (A, G, C, T, U)

poloacetalové

pentózy–ribózy

poloacetalový monosacharid: b–D–ribofuranóza O u RNA

2–deoxy–b–D–ribofuranóza Õ u DNA

  • podle druhu dusíkaté baze se nukleosidy nazývají: adenosin

guanosin

cytidin

thymidin

uridin

  • nukleosidy ve formě svých fosforečných esterů î nukleotidy
  • např. ATP (adenosintrifosfát)
  • základní stavební jednotky nukleových kyselin

AMINOCUKRY .

  • –OH skupina nahrazena –NH2 skupinou
  • např. D–glukosamin (2–deoxy–2–amino–D–glukóza)

D–galaktosamin

DEOXYCUKRY .

  • jedna –OH skupina nahrazena vodíkovým atomem
  • např. 2–deoxy–D–b–ribfuranóza (2–deoxy î –OH skupina nahrazena vodíkem na 2 atomu uhlíku)

Přehled monosacharidů

3 pentózy .

D–ribóza . (aldopentóza)

  • součást RNA (přesněji b–D–ribofuranóza)

2–deoxy–D–ribóza . (aldopentóza Õ derivát D–ribózy)

  • součást DNA (přesněji 2–deoxy–b–D–ribofuranóza)

3 hexózy .

D–glukóza . = hroznový cukr (aldohexóza)

  • bílá sladká látka, rozpustná ve vodě
  • v rostlinných šťávách, ovoci, medu … î všeho sladkého v přírodě
  • v krvi živočichů, kde má určitou stálou hladinu (její regulace O hormony insulin a glukagon)
  • významný zdroj energie živočichů î součást infuzí s umělou výživou
  • složka mnoha oligosacharidů (např. sacharóza, laktóza) a polysacharidů (např. škrob, celulóza, glykogen)
  • zahříváním karamelizuje O využití: barvivo v potravinářství
  • ethanolové fermentační kvašení O způsobeno mikroorganismy (kvasinkami); probíhá anaerobně

C6H12O6 ® 2 C2H5OH + 2 CO2

ethanol

  • hlavní produkty: ethanol (líh), oxid uhličitý
  • vedlejší produkty: 1–butanol, aceton, kyselina citrónová …
  • využití: potravinářství O výroba alkoholických nápojů
  • mléčné kvašení
  • produktem je kyselina mléčná
  • probíhá ve svalech při nedostatku kyslíku
  • průmyslově se vyrábí hydrolýzou škrobu
  • redukcí vzniká cukerný alkohol D–glucitol = sorbit
  • sladidlo pro diabetiky
  • lze z něj syntetizovat kyselinu L–askorbovou = vitamín C

D–fruktóza . = ovocný cukr (aldoketóza)

  • v ovoci a včelím medu
  • spolu s glukózou součástí disacharidu sacharózy (jsou zde v poloacetalo­vé formě)
  • je ze všech cukrů nejsladší
  • silně levotočivá

D–galaktóza . (aldohexóza)

  • součást disacharidu laktózy (mléčný cukr) a krevních polysacharidů, hemicelulóz a rostlinných slizů

L–galaktóza . (aldohexóza)

  • součást polysacharidu agaru

D–mannóza . (aldohexóza)

  • součást složitějších sacharidů

L–sorbóza . (ketohexóza)

  • obsažena ve šťávě jeřabin
  • vyrábí se mikrobiální oxidací D–glucitolu (viz glukóza) î meziprodukt při výrobě kyseliny askorbové

OLIGOSACHARIDY .

  • sacharidy složené z 2 až 10 stejných nebo různých monosacharidových jednotek (zbytků) vázaných glykosidickými vazbami
  • dělení O podle počtu monosacharidových jednotek:

Y disacharidy

Y trisacharidy

6

Y dekasacharidy

  • podléhají kyselé hydrolýze î štěpení na monosacharidy

DISACHARIDY

  • H2O

vznikají spojením dvou molekul monosacharidů prostřednictvím glykosidické vazby za odštěpení vody

C6H12O6 + C6H12O6 C12H22O11

  • dělení O podle vzniku glykosidické vazby:

I neredukující disacharidy .

  • na glykosidickou vazbu se použije poloacetalový hydroxyl jedné molekuly i poloacetalový hydroxyl druhé molekuly î v disacharidu nezůstane zachován žádný poloacetalový hydroxyl î disacharid ztrácí vlastnosti karbonylových sloučenin O tzn. neredukuje F & T činidlo
  • glykosidická vazba je mezi C1 atomem prvního monosacharidu (zpravidla aldóza) a C1 atomem druhé aldózy nebo C2 atomem ketózy î označení: (1Ž1) nebo (1Ž2)
  • před závorku se píše druh izomeru (a,b) poskytujícího do vazby poloacetalový hydroxyl

SACHARÓZA . = řepný, třtinový cukr, běžně cukr

  • neredukující disacharid; tvoří bezbarvé ve vodě dobře rozpustné krystalky

î vazba a,b (1Ž2)

složení: a–D–glukóza (přesněji a–D–glukopyranóza)

b–D–fruktóza (přesněji b–D–fruktofuranóza)

  • zdroj: cukrová řepa

cukrová třtina

  • výroba: j řepa se rozkrájí na drobné řízky

k řízky se nechají vyluhovat v horké vodě

l ze vzniklé šťávy se pomocí Ca(OH)2 nechají vysrážet příměsi

m nerozpustné nečistoty se zachytí na velkých plátěných filtrech = kalolisy

n čirá cukerná šťáva se zahustí a nechá krystalizovat

o vzniklé krystalky se v odstředivkách oddělí od sirupu, sirup se nechá opět krystalizovat a odstředit

p krystalový cukr se rafinuje a upravuje do požadované formy O krystalový, kostkový, práškový …

q sirup, ze kterého už nelze krystalizací získat sacharózu = melasa O na výrobu ethanolu ethanolovým kvašením nebo na skrmení

  • využití: potravinářství O nejrozšířenější sladidlo

farmaceutický průmysl Õ přísada do léků

  • pravotočivá
  • podléhá hydrolýze (kyselinami nebo enzymy) O dochází k inverzi sacharózy
  • vzniklá směs D–glukózy & D–fruktózy (hydrolyzát sacharózy) je levotočivá O dáno tím, že D–fruktóza je silně levotočivá
  • hydrolyzát sacharózy = invertní cukr
  • enzymová hydrolýza probíhá v trávícím ústrojí včel î vzniká přirozený hydrolyzát sacharózy = med
  • zahříváním karamelizuje

TREHOLÁZA .

  • neredukující disacharid
  • složení: 2 ´ a–D–glukóza (přesněji a–D–glukopyranóza) î vazba a(1Ž1)
  • zásobní sacharid některých hub

I redukující disacharidy .

  • na glykosidickou vazbu se použije poloacetalový hydroxyl jedné molekuly a některý alkoholický hydroxyl druhé molekuly î v disacharidu zůstane zachován 1 poloacetalový hydroxyl î disacharid jeví vlastnosti karbonylových sloučenin O tzn. redukuje F & T činidlo
  • glykosidická vazba je mezi C1 atomem prvního monosacharidu (zpravidla aldóza) a C4 atomem druhé aldózy/ketózy î označení: (1Ž4)
  • před závorku se píše druh izomeru (a,b) poskytujícího do vazby poloacetalový hydroxyl

MALTÓZA . = sladový cukr

î vazba a (1Ž4)

redukující disacharid; nevyskytuje se volně v přírodě

  • složení: a–D–glukóza (přesněji a–D–glukopyranóza)

b–D–glukóza (přesněji b–D–glukopyranóza)

  • vznik: enzymatická hydrolýza škrobu O při klíčení ječmene (slad)
  • podléhá enzymatické hydrolýze O vznik glukózy, která je schopna kvasit î princip výroby piva

LAKTÓZA . = mléčný cukr

  • redukující disacharid

î vazba b (1Ž4)

složení: b–D–galaktóza (přesněji b–D–galaktopyranóza)

b–D–glukóza (přesněji b–D–glukopyranóza)

  • v mléce savců (asi 3%)
  • využití: výroba kefíru z kravského mléka (nechá se zkvasit na ethanol a kyselinu mléčnou)
  • enzym hydrolyzující laktózu – laktáza
  • v dětství velké množství
  • v dospělosti malé množství O laktóza se nehydrolyzuje a v tlustém střevě se pak účinkem bakterií rozkládá na CO2 a organické kyseliny î trávící obtíže

CELLOBIÓZA .

î vazba

b (1Ž4)

redukující disacharid

  • složení: b–D–glukóza (přesněji b–D–glukopyranóza)

b nebo a–D–glukóza (přesněji b neboa–D–glukopyranóza)

  • základní stavební složka celulózy

TRISACHARIDY

RAFINÓZA .

  • neredukující trisacharid
  • složení: D–glukóza (přesněji D–glukopyranóza)

D–galaktóza (přesněji D–galaktoopyranóza)

D–fruktóza (přesněji D–fruktofuranóza)

  • v sójových bobech, cukrové řepě a melase
  • není sladká

POLYSACHARIDY .

  • nejrozšířenější sacharidy; makromolekulární látky
  • skládají se z 11 až několika tisíc monosacharidových jednotek (zbytků) vázaných glykosidickými vazbami
  • povaha monosacharidových jednotek: většinou D–aldohexózy s pyranózovou strukturou

občas D–aldopentózy z furanózovou strukturou

zřídka ketopentózy a ketohexózy

  • vlastnosti:
  • závisí na druhu monosacharidových jednotek a způsobu jejich navázání + stupni rozvětvení
  • např. spojení a(1Ž4) se snadněji hydrolyticky štěpí než spojení b(1Ž4)
  • nemají redukční vlastnosti O všechny poloacetalové hydroxyly se podílejí na glykosidických vazbách
  • nerozpustné ve vodě
  • nejsou sladké
  • podléhají kyselé nebo enzymatické hydrolýze O rozpadají se na oligo- až monosacharidy
  • dělení:

î podle typu monosacharidových jednotek v makromolekule

  1. homopolysacharidy î monosacharidové jednotky jsou stejného typu
  • např. D–glukany O monosacharidová jednotka výhradně D–glukóza
  1. heteropolysacharidy î monosacharidové jednotky jsou různého typu

î podle stavby řetězce

  1. nerozvětvené (lineární) î monosacharidové jednotky vázané vazbami (1Ž4)
  2. větvené î monosacharidové jednotky vázané vazbami (1Ž4) tvoří hlavní řetězec a něj jsou vazbami (1Ž6) připojeny vedlejší řetězce

î podle funkce v organismu

3 STAVEBNÍ .

  • nerozpustné ve vodě, málo reaktivní O příčina: intermolekulární vodíkové můstky, které je zpevňují + vodíkové můstky mezi monosacharidovými jednotkami sousedních řetězců

CELULÓZA .

  • lineární stavební homopolysacharid O D–glukan
  • nejrozšířenější stavební polysacharid na Zemi O váže více než polovinu uhlíku přítomného v biosféře

î vazba b (1Ž4)

základní stavební jednotka: disacharid cellobióza (viz výše)

  • složení: b–D–glukóza (přesněji b–D–glukopyranóza)

b–D–glukóza (přesněji b–D–glukopyranóza)

  • výskyt: hlavní složka buněčných stěn vyšších rostlin

v bakteriích

v tělech pláštěnců (Tunicata; podkmen z kmene strunatců, patří sem třídy: sumky, salpy, vršenky)

  • velmi čistá podoba: vlákna bavlníku î bavlna
  • velké množství ve dřevě O surová celulóza izolovaná ze dřeva = buničina
  • působením minerálních kyselin (např. vínan sodnoželezitý) se štěpí na D–glukózu
  • enzymem cellulázou se štěpí na cellobiózu O člověk tento enzym nemá î pro člověka nestravitelná, ale podporuje správnou fungování peristaltiky střev
  • zpracovává se na:

Y buničinu O výchozí surovina v papírenském a textilním průmyslu; na vatu

Y acetát celulózy O surovina pro výrobu acetátového hedvábí

Y viskózová vlákna O suroviny pro výrobu viskózového hedvábí

  • získávají se převedením celulózy na rozpustný xanthogenát a jeho rozkladem v kyselém prostředí zpět na celulózu – tzv. regenerovanou celulózu O má požadovanou formu vlákna
  • pozn. xanthogenát = produkt esterifikace celulózy sirouhlíkem (CS2) v alkalickém prostředí (např. NaOH)

Y nitráty celulózy (nitrocelulózy) O výbušniny (střelná bavlna), surovina pro výrobu celofánu, celuloidu, …

  • produkty esterifikace celulózy kyselinou dusičnou (HNO3)
  • celuloidy se dříve používaly k výrobě fotografických fil­mů

PEKTINY .

  • větvený zásobní heteropolysacharid O hlavní kostra: molekuly kyseliny D–galakturonové spojené a (1Ž4) vazbami
  • obsaženy ve střední části nezralých plodů (jablky, hrušky, rybíz) a ve slupkách
  • na výrobu džemů

HEMICELULÓZY .

  • mnohem menší Mr než celulóza î kratší než celulóza
  • složení: různé heterosacharidové řetězce
  • součástí stěn rostlinných buněk O skoro vždy se nacházejí v přítomnosti celulózy

CHITIN .

  • struktura obdobná celulóze s tím rozdílem, že každá –OH na C2 uhlíku D–glukózy nahrazena acetamidovou skupinou
  • výskyt: základní stavební složka exoskeletu (vnější kostra) členovců

v buněčných stěnách většiny hub a některých řas

3 ZÁSOBNÍ (rezervní) .

  • rozpustné ve vodě O způsobeno menším množstvím vodíkových můstků
  • ve vodném prostředí bobtnají O narušení struktury î stávají se mazlavými

ŠKROB .

  • strukturně nejednotný homopolysacharid O D–glukan
  • základní stavební jednotka: a–D–glukóza (přesněji a–D–glukopyranóza) î každé dvě jednotky spojeny a (1Ž4) glykosidickou­ vazbou
  • dvě oddělitelné složky:

Y a–amylóza (asi 20%)

  • glukóza tvoří lineární řetězec o několika tisících D–glukózových jednotek stočený do spirály
  • na 1 závit připadá šest D–glukózových jednotek
  • jódem se zbarvuje modře
  • nerozpustná ve studené vodě
  • uvnitř škrobového zrna

Y amylopektin (asi 80%)

  • glukóza tvoří větvený řetězec o několika milionech D–glukózových jednotek î největší makromolekula v přírodě
  • nově větvení vždy po 24 až 30 D–glukózových jednotkách prostřednictvím a (1Ž6) glykosidické vazby
  • jodem se zbarvuje červenohnědě až fialově
  • rozpustný ve studené vodě; zvýšenou teplotou se narušuje O bobtná
  • tvoří vnější vrstvu škrobového zrna
  • zdroj: rostliny O brambory, obiloviny, rýže …
  • výskyt v rostlině: kořeny, plody a semena rostlin î ve formě škrobových zrn
  • využití: zdroj energie î potrava většiny teplokrevných živočichů

jeho hydrolýzou se vyrábí D–glukóza, která se nechá kvasit na líh

součást pudingů (využívá se jeho vlastnosti bobtnat)

na škrobení prádla Õ zachycuje zažrané nečistoty, zpevní tkaninu

jeho degradací kyselinami nebo zahříváním vznikají kratší řetězce = dextriny Õ součást lepidel (na poštovních známkách)

GLYKOGEN .

  • zásobní sacharid savců
  • strukturně připomíná amylopektyn, ale je více větvený
  • uložený v játrech a ve svalech O v případě potřeby z něj vzniká D–glukóza
  • nerozpustný ve vodě
  • jódem se nebarví

3 POLYSACHARIDY SE SPECIÁLNÍMI FUNKCEMI .

rostlinné klovatiny .

  • látky, které vytékají z rostlin při poranění
  • např. „smůla“ stromů (pryskyřice)

rostlinné slizy .

  • v semenech O zadržují vodu î chrání semeno před vysušením

mukopolysacharidy (aminopolysacah­ridy, glykosaminogly­kany) .

  • živočišného původu
  • heteropolysacharidy î obsahují jednoduché cukry, alduronové kyseliny, aminocukry
  • v hlenovitých sekretech dýchací a trávící soustavy, součást pojivové tkáně, kůže …
  • např. kyselina hyalunorová
  • váže vodu v organismu
  • ve sklivci, pupeční šňůře, kloubní tekutině

HEPARIN .

  • polysacharid vázaný na bílkovinu
  • v prokrvených orgánech a tkáních (játra, srdce, plíce, ledviny)
  • má antikoagulační účinky î zabraňuje srážení krve, a to tak, že potlačí přeměnu protrombinu na trombin, který srážlivost způsobuje

Za správnost a původ studijních materiálů neručíme.