Ruští a čínští informátoři mohou být i mezi českými studenty

8. 2. 2023 | Inspirace

studium jaderné fyziky
Studenti z totalitních zemí jako Čína nebo Rusko mohou z univerzit vynášet citlivé informace. Podle odborníků však není správné takovýmto studentům zavírat dveře. Důležité je bedlivě sledovat nejen jejich výzkum, ale i to odkud přišli, nebo kdo financuje jejich bádání. Vysoké školy by v každém případě měly být obezřetné.

Podle serveru Aktuálně.cz jsou podezřelými uchazeči o studium například lidé, kteří doposud místo jako badatelé pracovali jako státní úředníci nebo v komerční sféře. Takoví jednotlivci jsou potom posuzováni školou případně i Finančním analytickým úřadem. Na některých školách po přijetí pak preventivně nejsou připuštěni k některým aktivitám.

„Studenty z označených zemí trochu omezujeme. Což ale není na úkor výuky, tituly mohou získat. Jen nemají možnost zapojit se do některých projektů. Řešíme jich spoustu, některé jsou i v režimu utajení,“ říká děkan Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií brněnského VUT. Pražská ČVUT například preventivně nepřijímá studenty z Íránu kvůli možnému úniku informací z oblasti jaderné fyziky.

Rektorka UK Milena Králíčková zase upozorňuje, že na univerzitě sledují témata závěrečných prací studentů z Ruské federace: Ze strany Ruska hrozí zneužití informací, ke kterým se během studia studenti dostanou. „Někdy to působí nevinně. Může to být třeba v oblasti medicíny nebo ochrany životního prostředí. Můžu ale zaťukat na dřevo, že v roce 2022, kdy jsem nastoupila, zatím neeviduju nějaké hrubé porušení, kdy bychom museli razantně zasahovat,“ řekla Králíčková pro iRozhlas.cz.

V případě Číny je hrozba také opačná a dochází k podsouvání zmanipulovaných informací. O vlivu Číny ví své i nejstarší česká univerzita. V roce 2019 novináři z Aktuálně.cz odhalili, že mohlo dojít k úniku informací přes akademiky placené čínskou ambasádou, kteří zároveň pracovali na problematice ochrany vysokoškolských institucí před zahraničními vlivy. Čína se také snažila vytvořit svůj pozitivní obraz tím, že financovala pro studenty a pedagogy nekritické přednášky, konference a stáže.

Zdroje: Aktuálně.cz, iRozhlas.cz

Další články k tématu