Počet zahraničních studentů na českých VŠ stoupá. Nejvíce je Slováků

10. 10. 2019 | Aktuality

cizinci na čes školáchČeské vysoké školy se stále častěji stávají domovem pro studenty ze zahraničí. Za posledních deset let se jejich počet zdvojnásobil. Momentálně je tak mezi vysokoškoláky 16 procent zahraničních studentů, tedy necelých 45 tisíc.

Vzhledem k dlouhé společné historii našeho a slovenského státu i jeho geografické blízkosti nejspíš nikoho příliš nepřekvapí, že Slováků je na českých univerzitách ze všech zahraničních národností nejvíce. V České republice jich studuje skoro 22 tisíc. Druhé místo zaujali ruští studenti, jejichž počet vloni činil téměř šest tisíc. Oblíbené jsou české školy i u studentů z Ukrajiny, kterých tu studovalo přes tři tisíce.

Zahraniční studenti zpravidla volí veřejné vysoké školy, nikoliv soukromé. Před zahájením studia pak často absolvují kurz Češtiny. To se týká zejména studentů ze zemí, kde se mluví slovanskými jazyky.

Zatímco počty zahraničních studentů stoupají, celkově je vysokoškoláků méně. Loni jich studovalo 290 100, před jedenácti lety to bylo o 78 tisíc více.

Zdroj:https://www.novinky.cz/