Hledejte biotopové stromy s mobilní aplikací Lesodiverzita

1. 2. 2024 | PR články

Lesodiverzita
Projekt Lesodiverzita vznikl na Katedře ekologie lesa Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univer­zity v Praze, a jak název napovídá, ubírá se především směrem k lesu a k jeho rozmanitosti. Konkrétně cílí na biotopové stromy, které lze zanášet do společné online databáze pomocí mobilní aplikace. S tou je propojen také stejnojmenný, kreativně pojatý webový portál, který skýtá mapu s uloženými záznamy a zaměřen je na edukaci.

Na zmíněné katedře se tým vědců dlouhodobě mimo jiné zabývá studiem člověkem doposud neovlivněných lesních ekosystémů mírného pásma Evropy a násled­ným uplatňováním získaných poznatků do běžných les­nických podmínek České republiky. Pokud bychom měli jedním slovem vyjádřit, co tyto člověkem neovlivněné lesy, nebojme si říct pralesy, charakterizuje a spojuje, zřejmě by to byla diverzita neboli rozmanitost. Najdeme v nich totiž jehličnaté i listnaté stromy různých rozměrů (výšek i tlouštěk), různého stáří i různých druhů, a tím pádem i mnoho různých druhů lesních živočichů a orga­nismů, kterým tato nabídka vyhovuje.

Proč biotopové stromy?

Mnoho z těchto obyvatelů lesa je na těchto podmínkách životně závislých, ať už se jedná o potravu, místo k úkry­tu, či příležitosti k rozmnožování. Dodejme, že se často jedná o druhy ohrožené a chráněné jako například různé druhy ptáků, hmyzu či lišejníků.

Tato celková rozmanitost živočišných i rostlinných druhů se nazývá biodiverzita. Velkou mírou biodiverzity oplý­vají právě takzvané biotopové stromy, což jsou stromy výrazné pro své neobvyklé rozměry nebo značné stáří a může jít o stromy již mrtvé, avšak stále stojící. Právě

tyto stromy ve fázi dožívání či již suchých torz předsta­vují skvělou příležitost pro další účastníky cyklu lesního života. Osídlení dřevo-rozkladným hmyzem či houbami už samo o sobě představuje pouze v jiné formě znovuo­živení stromu, které plynule vytváří další podmínky pro nové návštěvníky. Tekoucí míza, odpadávající kůra, otvo­ry po zlomených větvích naplněné vodou, mrtvé dřevo v koruně či dutinky ve kmeni apod. Vše je využíváno až do doby úplného rozpadu stromu. Takové prvky na stro­mě se nazývají stromová mikrostanoviště, kterých je dle uznávané vědecké metodiky velká řada a vy je může­te postupně objevovat na biotopovém stromě na naší webové stránce.

Kde mají své místo?

Biotopové stromy tedy představují nepostradatel­ný prvek v lesním koloběhu a jsou pomyslným klíčem k podpoře a ochraně biodiverzity. Nutno podotknout, že nejenom té lesní, neboť i ve městském prostředí jsou stromy významných rozměrů a úctyhodného věku žáda­ným prvkem – vždy je ovšem nutné eliminovat všechna bezpečnostní rizika, která by mohla vést ke zranění.

Bohužel, ne v očích každého jsou biotopové stromy žá­doucím elementem a například v hospodářských lesích, sloužících primárně k produkci dřeva, mohou u někte­rých vlastníků lesa pro své rozměry představovat pouze značný objem zpeněžitelné suroviny či pro svůj pokročilý věk a mnoho „vad na kráse“ nechtěný element. O význa­mu biotopových stromů je zkrátka zapotřebí informovat a v osvětě o takzvaném ekologickém lesnictví, které na ochranu těchto stromů myslí, nutné intenzivněji po­kračovat. Nejen v pralesích, přírodních lesích, potažmo v jakémkoli chráněném území, ale i právě v hospodář­ských lesích mají biotopové stromy své místo a je zapo­třebí k nim tak přistupovat.

O co nám jde?

Proto vidíme v našem projektu, zaměřeném na mapová­ní biotopových stromů, smysl. S pomocí mobilní aplikace bychom chtěli vytvořit jejich rozsáhlou online databázi, a to na základě dat z mapování jak přírodo-ochranář­ských, lesnických či vzdělávacích institucí, tak širokou veřejností se zájmem o přírodu a její ochranu. V obou případech přitom platí potenciál uplatnění záznamů pro vědecké účely. Pokud by se nám například podařilo kom­plexně zmapovat území větších rozloh, bodové záznamy nalezených stromů mohou dobře posloužit k modelová­ní výskytu významných druhů organismů vázaných na mrtvé dřevo apod. V souhrnu by měla shromažďovaná data a projekt celkově přispívat k šíření povědomí o vý­znamu biotopových stromů pro ochranu biodiverzity velké části ohrožených druhů organismů, nutnosti je­jich ochrany a odpovědnému chování v jejich blízkosti. To je totiž důležitým předpokladem pro současnou pří­tomnost těchto stromů v krajině i na vhodných místech městského prostředí.

A protože se snažíme edukovat i ty menší až nejmen­ší, zvolili jsme formu, která by mohla být sympatická i dětem. Interaktivní biotopový strom na hlavní stránce umožňuje prozkoumávání stromových mikrostanovišť, galerie lesních druhů je doplňována o kresby i s popi­sem jejich ekologie a pod galerií naleznete lesní pexeso, díky němuž si děti názvy lesní fauny a flóry snáze zapa­matují.

Lesodiverzita_QR

Zaujalo vás toto téma? Sledujte nás na sociálních sítích. Přihlášku ke studiu je možné podat do 31. března 2024.

Linktree lesodiverzita

Další články k tématu

Dny otevřených dveří na ČZU – zažijte jedinečný univerzitní kampus

Vyberte si z více než 140 bakalářských a magisterských programů studium, které vás bude bavit! Přijďte se podívat na Dny otevřených dveří, které se budou konat 19. a 20. ledna 2024 od 9:00 do 15:00 hodin v kampusu České zemědělské univerzity v Praze na Suchdole. Na jednotlivých fakultách poznáte naše studijní programy, budete mít příležitost […]

číst více

Studujte a přitom objevujte svět

Chcete studovat a zároveň objevovat svět, zažít dobrodružství a věnovat se smysluplné práci? Zajímá vás příroda, exotické země a rozmanité kultury? Láká vás mezinárodní prostředí nebo chcete studovat v angličtině? Pokud ano, tak objevte možnosti studia na Fakultě tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Fakulta tropického zemědělství nabízí jedinečnou příležitost pro studující, kteří […]

číst více

Studenti studentům. Startuje vzdělávací soutěž středoškoláků o biodiverzitě

Nezisková organizace Studentská Energie Národa (SEN), společnost Mattoni 1873 a odborníci z Českého svazu ochránců přírody vyhlásili už třetí ročník soutěže Cirkulujme. Letošním tématem je biodiverzita. Cílem soutěže je vzdělávat a motivovat mladé lidi k aktivnímu přístupu k ochraně životního prostředí. „Do soutěže se mohou přihlásit jednotlivci, týmy či celé třídy z 1. a 2. stupňů základních […]

číst více