Hledá se Středoškolák roku! Organizace ocení aktivní studenty

8. 3. 2023 | Aktuality

Středoškolák roku
Začalo to v roce 2013 blogem, kterého si všimly vzdělávací organizace. Web ProStředoškoláky.cz pak nějakou dobu fungoval jako internetový katalog mimoškolních aktivit. Teď stejnojmenná organizace pořádá i vlastní akce, už devátým rokem mimo jiné soutěž Středoškolák roku. Hlásit se do ní můžou aktivní studenti až do května.

Za organizací Pro Středoškoláky stojí ti nejpovolanější, kteří se v tématu opravdu vyznají: středoškoláci a vysokoškoláci. Hlavním cílem organizace je podporovat studenty v jejich mimoškolních aktivitách. „Podporujeme, propojujeme a oceňujeme středoškoláky, kteří se vzdělávají mimo školu. Věříme, že právě mimoškolní aktivity jsou to, co tyto studenty definuje a provází dále životem,“ vysvětluje vedoucí organizace Adam Holda.

Ty nejaktivnější studenty oceňuje organizace pravidelně už od roku 2015 v rámci soutěže Středoškolák roku „Jak už název napovídá, soutěž je určená všem studentům středních škol v České republice a přihlásit se může každý. Opravdu. Není důležité, jestli sportuje, dobrovolničí, podniká, zpívá nebo se věnuje něčemu úplně jinému,“ říká Adam s tím, že jedinou podmínkou je, aby se student aktivitě věnoval nad rámec školy.

V minulosti v soutěži uspěli studenti, kteří podnikali, věnovali se vědě, sportu nebo umění. „Jedno ovšem měli společné. Jejich aktivity byly tím, co je doopravdy naplňovalo. Vzhledem k našemu hodnocení je spojovala také pestrost, počet a rozsah aktivit, schopnost sebeprezentace a především vlastní iniciativa,“ dodává Adam.

Přihlášky do letošního ročníku soutěže už jsou otevřené. Aktivní středoškoláci se mohou hlásit až do 7. května. Na vítěze vedle nových kamarádů, zkušeností a titulu Středoškolák roku 2023 čekají i hodnotné ceny, jako jsou různé vstupenky, vzdělávací kurzy nebo poukazy na cestování. Oceněna bude celá stovka finalistů soutěže.

Budování komunity

Kromě pořádání soutěže provozuje organizace také největší českou databázi mimoškolních aktivit pro žáky i studenty všech věkových skupin. A mimo to organizuje pravidelné prezenční akce. Tou nejbližší je Studentské setkání pro středoškoláky, které se uskuteční 31. března v pražském Student Hubu. „Zde se studenti můžou navzájem poznat a mají také příležitost setkat se s bývalými finalisty soutěže Středoškolák roku i členy organizačního týmu,“ uvádí Adam. S bývalými finalisty soutěže se může setkat také široká veřejnost na vzdělávací Konferenci Free Spirit. Ta se uskuteční 29. dubna v Next Zone v Praze.

Hlavním cílem organizace se podle Adama v průběhu let ukázala být tvorba komunity. „Přátelství a kontakty ze soutěže Středoškolák roku i dalších akcí jsou tím, co soutěžícím zůstává i po ukončení ročníku i dokončení střední školy. Nejpodstatnější je pro nás vytvořit prostředí pro aktivní středoškoláky, ve kterém se mohou vzájemně potkávat, nacházet spolupracovníky pro své projekty a nechat se motivovat ostatními. Středoškoláci jednoduše mají na víc,“ uzavírá Adam.

Další články k tématu

Silný ročník jde na střední. Vypuknou boje o gymnázia

Silný ročník jde na střední. Vypuknou boje o gymnázia

Ve středu 1. března je poslední možnost, kdy si žáci základních škol budou moci podat přihlášku na střední. Kvůli velkému počtu uchazečů hrozí, že se nedostanou na školu dle svého výběru. Kritická je situace především v Praze, kam míří nejen Pražané, ale i žáci ze Středočeského kraje. Místa jsou, ale… Základní školu má letos dokončit 107 …