Elektrotechnika a informatika má budoucnost!

16. 2. 2022 | PR články

Elektrotechnika a informatikaElektrotechnika a informatika je všude kolem nás. Najdeme je v každodenních maličkostech, ale i ve velkých věcech, které nás obklopují a zjednodušují nám životy. Ať už to jsou aplikace v mobilu nebo počítači, vychytávky ve zdravotnictví, automobilovém průmyslu nebo v oblasti financí či byznysu. Průmysl 4.0, smarthome, elektromobilita, fotovoltaika, blockchain, 3D tisk, NFT, metaverse, cloud computing, to jsou jen některé z pojmů, se kterými se dnes stále více setkáváme. Ale víte, že za nimi vždy stojí technologie a teorie přímo spojené s elektrotechnickými a informatickými obory?

Typickým příkladem mohou být kryptoměny. Kryptoměny jsou dnes součástí finančních trhů, ale málokdo ví, že základní myšlenky jsou výsledkem aplikované informatiky a matematiky. Jsou založeny na principech asymetrického šifrování, se kterými se setkávají studenti již v průběhu bakalářského studia informatiky na Fakultě elektrotechniky a informatiky v Ostravě. Tzv. blockchain (digitální decentralizovaná databáze transakcí) umožnil vznik nejen kryptoměn, ale také celé řady aplikací pracujících se sdílením dat a jejich zabezpečením. Aby toho nebylo málo, svůj vliv zde má i elektroenergetika a elektrotechnika, protože aplikace blockchainu (např. těžení kryptoměn) znamená využívání významného množství elektrické energie a s tím souvisejících potřeb. Všechny takovéto moderní technologie prostě vycházejí z informatiky a elektrotechniky, a nejinak tomu bude i v budoucnu.

Inovace a změny trendů jsou na denním pořádku. Fakulta elektrotechniky a informatiky, zkráceně FEI, tyto trendy nejen mapuje a zprostředkovává studentům, ale také je u jejich vývoje. Každý projekt fakulty nebo její spolupráce s firmami, je toho důkazem. FEI se dlouhodobě soustředí na vazby s praxí, a to jak na úrovni výzkumných projektů, tak i výuky. Spolupracuje s celou řadou významných hráčů v technologických oblastech, jakými jsou právě elektroenergetika, automotive, informatika, průmysl 4.0, biomedicína apod.

Příkladem může být spolupráce s automobilkou ŠKODA AUTO a.s., pro kterou je problematika digitalizace výroby významným tématem. Proto se není čemu divit, že v rámci kooperace s fakultou vznikla celá řada nových konceptů a řešení např. v oblasti datové analytiky a optimalizace výrobních procesů. Dalším výsledkem spolupráce je laboratorně ověřený koncept zcela nového asistenčního systému řidiče, využívající režimu autonomní jízdy. Samozřejmostí u těchto projektů je zapojení studentů, kteří zde mají tu výhodu, že úkoly a problémy řeší v kontextu projektově orientované výuky a ve spolupráci s experty z aplikační sféry.

No a co si představit například pod výzkumem v oblasti bezdrátových senzorů zaměřených do oblasti medicíny? Víte, že příliš vysoká koncentrace kyslíku v místnosti může způsobit výbuch nebo požár? Jen tři měsíce trvalo vědcům z FEI, aby zareagovali na poptávku z Fakultní nemocnice Ostrava a navrhli vhodné zapojení, bezdrátovou technologii i konstrukční řešení pro senzor, který monitoruje množství kyslíku v ovzduší v místnostech (např. na covidových jednotkách, kde se léčí kyslíkovou terapií).

Elektrotechnika a informatika

Bezdrátový senzor pro měření koncentrace kyslíku, aktuálně využívaný ve Fakultní nemocnici Ostrava

Pro dobré vědecké i studijní výsledky je třeba zajistit kvalitní zázemí. Z dotazníkového šetření, které bylo na FEI realizováno koncem roku 2021, vyplynulo, že více než 80 % studentů i zaměstnanců je s prostředím pro práci a studium spokojeno. Přesto FEI počítá s modernizací i do budoucna, proto už dnes existují myšlenky a plány, jak dále vylepšovat nejen studium, ale také prostředí, ve kterém studenti a zaměstnanci tráví svůj čas.

Elektrotechnika a informatika

Mezi studenty se také stále častěji objevují studenti ze zahraničí. Fakulta je tak multikulturním místem, kde studenti získávají znalosti, zkušenosti, ale také zlepšují své komunikační schopnosti nejen v cizím jazyce a navazují přátelství na celý život.

FEI nabízí dvanáct studijních programů v bakalářském studiu, každý z nich je představený na stránkách www.studujvostrave.cz, které mají pomoci uchazečům o studium s výběrem oboru a své budoucí kariéry. Web obsahuje základní informace o fakultě, programech, příjímacím řízení, ale také o Ostravě, jakožto městě, které je moderní, zelené a do značné míry i studentské. Vše, co FEI, univerzita i Ostrava studentům nabízí, zde najdou na jednom místě. Kromě zmíněného kvalitního studia napojeného na praxi, patří mezi výhody fakulty také moderní učebny, vybavené laboratoře a umístění v porubském kampusu, který patří k největším v Evropě.

Elektrotechnika a informatika

Aktuálně na fakultě probíhá přijímací řízení a zájemci o studium si mohou podat přihlášku až do 31. března. Více informací najdete na www.studujvostrave.cz. Pokrok a moderní technologie, to je FEI na VŠB-TUO!

Další články k tématu