Ceny nájmů za koleje rostou, studenti protestují

3. 4. 2023 | Inspirace

Ceny nájmů za koleje rostou
První vlna zdražování kolejného proběhla už na začátku akademického roku. Některé vysoké školy ale zdražují nájemné i během semestru. Například strahovské koleje Českého vysokého učení technického v září navýšily cenu o 16 procent, začátkem března pak o dalších 15 procent. Studenti ČVUT se zdražováním nesouhlasí a podepisují petici. Ceny navyšovaly také další univerzity v Praze i jinde po Česku.

Právě v hlavním městě studenti za koleje platí nejvíc. Univerzita Karlova naposledy zvýšila ceny na začátku akademického roku, chystá ale další zdražování. V průběhu roku by to mělo být maximálně o 10 procent. Reaguje tím na navýšení základního ubytovacího stipendia. Od začátku akademického roku vzrostlo o 25 procent. Zvýšil se také zájem o něj.

Kolejné se zvedá také kvůli drahým energiím. Kvůli nim zdražily ubytování například Česká zemědělská univerzita a Vysoká škola ekonomická v Praze.

Proti rostoucím cenám za koleje se už dříve postavili také studenti Masarykovy univerzity v Brně. První vlna zdražování na tamních kolejích proběhla loni v červenci, druhá pak v průběhu letošního února. Cena za lůžko ve výsledku narostla o 15 procent. Tenhle nárůst je už podle univerzity finální. Celkově se za poslední necelé dva roky kolejné na druhé největší škole v Česku zvedlo průměrně o 60 procent.

I přes nepříznivou ekonomickou situaci spojenou s energií a inflací se stále najdou školy, které se nájemné snaží v průběhu akademického roku držet na stejných hodnotách. Patří mezi Západočeská univerzita v Plzni.

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava plánuje začít zdražovat až v červenci tohoto roku, přičemž nárůst cen by měl být maximálně 10 procent. Za pokoj si tak student zaplatí 3500 až 5500 měsíčně.

Kromě ubytovacího stipendia si studenti mohou žádat také o sociální stipendium, které by jim mohlo pomoci zvládnout zaplatit i vyšší kolejné. V současnosti stipendium činí 4325 korun za měsíc a je určené studentům ze sociálně slabých rodin. Studenti však o něj často nežádají, protože se obávají negativní reakce spolužáků i složité byrokracie spojené s jeho vyřizováním.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

10 věcí, které vám před nástupem na vysokou školu nikdo neřekne

10 věcí, které vám před nástupem na vysokou školu nikdo neřekne

Spoustu informací si můžete najít na stránkách školy, ale existuje několik nevyřčených pravidel, které se pojí se studiem na vysoké škole. Starší studenti už je považují za samozřejmost, takže je možná ani nenapadne se před vámi o nich zmínit. Rozhodli jsme se prolomit mlčenlivost a prozradit vám deset věcí, které vám před nástupem na vysokou …

Život na koleji: 8 rad, jak využít prostor pokoje na maximum

Život na koleji: 8 rad, jak využít prostor pokoje na maximum

Mnoho studentů stráví většinu svého vysokoškolského studia na koleji. Tamní pokoje ale mívají uniformní podobu, jsou velmi neosobní, leckdy navíc i malé. To však neznamená, že si je student nemůže přeměnit podle svého vkusu a opticky je zvětšit a zútulnit. Takže jak na to? Čím míň, tím víc Přecpaný prostor působí stísněným dojmem. Proto se …

Zdražují byty i koleje. Studenti řeší, kam jít bydlet

Zdražují byty i koleje. Studenti řeší, kam jít bydlet

V Česku na vysokých školách studuje celkem 300 tisíc lidí. Spousta z nich musela v září řešit ubytování. Situaci jim letos komplikuje inflace. Kvůli ní výrazně rostly ceny nájmů. Za rok to bylo o 30 procent, za posledních šest pak dokonce o necelých 90 procent. Studenti tak řeší dilema, kde bydlet. Ceny za ubytování totiž rostly i na …