V Ostravě staví nové vědecko-výzkumné centrum

19. 2. 2024 | Aktuality

centrum LERCOOstravská univerzita zahájila stavbu nového výzkumného centra. Stavba Life Environment Research Center Ostrava (LERCO) vyjde na téměř 700 milionů korun a bude stát v areálu lékařské fakulty univerzity. Po dokončení se stane domovem devíti výzkumných týmů zabývajících se behaviorálním zdravím, biomedicínou a přírodními vědami. Hotové má být centrum za rok.

„Budova je součástí strategického projektu, který má Ostravskou univerzitu skokově posunout v oblasti vědy. Zároveň má pomoci lékařské fakultě zachovat si akreditaci pro studium všeobecného lékařství, ale i akreditace dalších studijních programů,“ uvedl děkan lékařské fakulty Rastislav Maďar.

Stavební práce mají skončit za rok, do plného provozu bude LERCO uvedeno ještě o rok později. „S výstavbou centra a sestavením nových vědeckých týmů se objeví řada grantových příležitostí a důraz budeme klást na praktické výstupy přispívající k pozitivní proměně celého kraje,“ dodal Maďar.

Cílem centra je mimo jiné zvýšit atraktivitu regionu. „Dlouhá léta se potýkáme s odlivem mozků. Projekty, jako je LERCO, mají za cíl je přilákat zpět a taky získat odborníky ze zahraničí,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO).

Na výzkumu budou v prostorách LERCO spolupracovat vědci z několika institucí. Nechybí mezi nimi lékařská, pedagogická a přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity, Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava i ostravská fakultní nemocnice.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Zelenější a chytřejší. Univerzity rozjíždí projekt na proměnu kraje

Zelenější a chytřejší. Univerzity rozjíždí projekt na proměnu kraje

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a Ostravská univerzita společně s dalšími partnery rozjeli ambiciózní projekt REFRESH. Vyjde na 2,5 miliardy korun a má za cíl proměnit Moravskoslezský kraj k lepšímu. V budoucnu by se měl region stát ekologičtějším i chytřejším. Projekt je založený na konceptu vzájemně provázaných tzv. živých laboratoří, ve kterých se provádí výzkum v …

Ostravská univerzita má nový kampus za miliardu

Ostravská univerzita má nový kampus za miliardu

Ostravská univerzita v únoru otevřela kampus se dvěma novými budovami. Prostory pro sport a umění vyrostly v historickém centru města na výstavišti Černá louka. Celý projekt s názvem City Campus stál přes jednu miliardu korun. Výstavba trvala celkem tři roky. „Je to velký úspěch, že jsme byli schopni tak velkou stavbu zrealizovat. Jednak to pomůže univerzitě, ale také …