Zelenější a chytřejší. Univerzity rozjíždí projekt na proměnu kraje

6. 3. 2024 | Aktuality

REFRESH
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
a Ostravská univerzita společně s dalšími partnery rozjeli ambiciózní projekt REFRESH. Vyjde na 2,5 miliardy korun a má za cíl proměnit Moravskoslezský kraj k lepšímu. V budoucnu by se měl region stát ekologičtějším i chytřejším.

Projekt je založený na konceptu vzájemně provázaných tzv. živých laboratoří, ve kterých se provádí výzkum v úzkém kontaktu s firmami a v souladu s požadavky koncových uživatelů.

 „Cílem je zajistit podmínky pro příliv mladých lidí, špičkových vědců a investic do regionu, ale i vznik nových firem a start up projektů nebo zavedení inovací do výrobních procesů velkých podniků a společností,“ uvedl ředitel REFRESH a prorektor VŠB-TUO pro strategii a spolupráci Igor Ivan.

„Tím dojde k výraznému posílení jejich konkurenceschopnosti v celoevropském měřítku. Do regionu přineseme novou energii i příležitosti, ukážeme perspektivu mladým talentovaným lidem a přispějeme k transformaci kraje na chytrý a zelený region,“ doplnil Ivan.

Jedna z laboratoří se v jednom z nejprůmyslovějších regionů Česka proto zaměří mimo jiné na výzkum alternativních paliv. Další laboratoř se zase bude soustředit na digitalizaci a automatizaci. Vedle průmyslu i v dopravě.

„Přicházíme s novými prostředky automatizace v dopravě, například ve formě chytrého parkování či antikolizních systémů ve veřejném prostoru,“ dodal proděkan pro spolupráci s průmyslem Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO Petr Šimoník.

Zájem zapojit se do projektu už projevily stovky firem. Do výzkumu se zase zapojí přes 100 vědců z Česka i zahraničí. Laboratoře pak budou moct využívat také ostravští vysokoškoláci. „Chceme posílit konkurenceschopnost a udržitelnost našeho regionu a přispět k tomu, aby se zastavil odliv lidí, který nás bohužel stále trápí,“ popsal další z cílů projektu hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

Zdroj: Novinky.cz, VŠB-TUO

Další články k tématu

Ostravská univerzita má nový kampus za miliardu

Ostravská univerzita má nový kampus za miliardu

Ostravská univerzita v únoru otevřela kampus se dvěma novými budovami. Prostory pro sport a umění vyrostly v historickém centru města na výstavišti Černá louka. Celý projekt s názvem City Campus stál přes jednu miliardu korun. Výstavba trvala celkem tři roky. „Je to velký úspěch, že jsme byli schopni tak velkou stavbu zrealizovat. Jednak to pomůže univerzitě, ale také …

V Ostravě staví nové vědecko-výzkumné centrum

V Ostravě staví nové vědecko-výzkumné centrum

Ostravská univerzita zahájila stavbu nového výzkumného centra. Stavba Life Environment Research Center Ostrava (LERCO) vyjde na téměř 700 milionů korun a bude stát v areálu lékařské fakulty univerzity. Po dokončení se stane domovem devíti výzkumných týmů zabývajících se behaviorálním zdravím, biomedicínou a přírodními vědami. Hotové má být centrum za rok. „Budova je součástí strategického projektu, který …