Čtvrtina absolventů medicíny nezačne pracovat v českém zdravotnictví

24. 5. 2022 | Aktuality

studium medicínyBěhem posledních tří let medicínské obory vystudovalo přibližně 1200 až 1300 vysokoškoláků. Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) nicméně uvedla, že 25 až 30 procent absolventů nezažádalo o povinné členství v komoře. Z tohoto důvodu nemohou pracovat v českém zdravotnictví.

Nejpravděpodobnější je teorie, že buď začali pracovat mimo obor, nebo vyjeli pracovat do zahraničí. Tomu nahrává i skutečnost, že podstatné množství absolventů jsou cizinci, kteří zdravotnictví studovali v anglickém jazyce.

Medicínu je v současné době možné v Česku studovat na celkem osmi lékařských fakultách, které jsou na čtyřech vysokých školách: Univerzitě Karlově, Masarykově univerzitě, Ostravské univerzitě a Univerzitě Palackého v Olomouci.

„Každý rok je počet lékařů nastupujících do českého zdravotnictví o 25 až 30 procent nižší než celkový počet promujících lékařek a lékařů,“ sdělila ČLK. Podle předsedy spolku Mladí lékaři Martina Kočího chce osm procent vysokoškoláků studující lékařské obory v češtině po ukončení studia odejít pracovat do zahraničí. Jedno procento se pak po absolvování oboru neplánuje věnovat lékařské péči.

Více žen na medicíně

V posledních letech se složení studentstva na lékařských oborech mění i díky většímu zastoupení žen. Až dvě třetiny absolventů lékařských fakult v českém jazyce tvoří právě ženy. „Vytvoření podmínek pro mladé lékařky, aby mohly lépe skloubit profesní kariéru a rodinný život, je další velkou výzvou pro naše zdravotnictví,“ dodala ČLK.

Stejný problém nedávno řešili zástupci Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Ačkoliv od roku 2010 stoupl počet mladých lékařů a lékařek do 40 let o polovinu, plných úvazků je pouze o třetinu víc. Nejvíce mladí doktoři míří do okresních měst, kdežto v nejmenších obcích jejich počty zůstávají takřka stejné. To by mohlo představovat větší problém v budoucnu, až starší doktoři v nejmenších obcích odejdou do důchodu nemusel by je mít kdo nahradit.

Z údajů ČLK vyplývá mimo jiné i to, že mladé lékařky často preferují částečné úvazky ve větších ordinacích. Praktický lékař Jan Bělobrádek uvedl, že ve větších městech jsou praktické lékařky vůči praktickým lékařům v poměru dvě ku jedné.

„Chtějí založit rodinu a věnovat se dětem, proto volí snazší cestu zaměstnaneckého poměru na kratší úvazek, který je dostupný především ve větších městech. Zadlužit se hned na začátku kariéry nákupem venkovské ordinace a zde pracovat nepřetržitě bez reálné možnosti zástupu se mladé kolegyně zdráhají a nelze se jim divit,“ vysvětlil Bělobrádek.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Uplatnění absolventů medicíny: Největší zájem je o pozici praktika

Uplatnění absolventů medicíny: Největší zájem je o pozici praktika

Medicína je jedním z nejžádanějších vysokoškolských oborů v České republice. Každoročně se na lékařské fakulty hlásí mnohonásobně víc lidí, než je ve finále přijato. Medicína a vlastně i lékař jsou ale dost obecné termíny. Co tedy konkrétně mohou dělat absolventi lékařských fakult a kam nejčastěji míří? Pokud i vy zvažujete podání přihlášky na jeden z nejžádanějších oborů, připravili …

Nejdivnější fakta o lidském mozku

Nejdivnější fakta o lidském mozku

Jeden z nejdůležitějších orgánů lidského těla pořád zahaluje spousta tajemství. V posledních 20 letech se ale vědcům podařilo některé z nich odhalit. Přinášíme vám 13 faktů o lidském mozku, které vám nejspíš … zavaří mozek. Po 90 minutách intenzivního pocení se váš mozek scvrkne tolik jako za celý jeden rok. Důvodem je to, že tento orgán ze 73 …

Mladým vědkyním s dětmi pomáhají granty i technologie

Mladým vědkyním s dětmi pomáhají granty i technologie

Zapojení otce, technologie a grant. To jsou podle dvou mladých vědkyň, které oslovil server CzechCrunch, tři klíčové „ingredience“ pro zvládání kariéry a rodiny. V jejich případě šlo konkrétně o grant Martiny Roeselové, který každý rok uděluje Nadační fond IOCB Tech. Podporuje mladé vědkyně a vědce působící v přírodních vědách, kteří chtějí spojit vědecký výzkum a péči o …