Uplatnění absolventů medicíny: Největší zájem je o pozici praktika

12. 6. 2023 | Uplatnění studentů a absolventů

Uplatnění absolventů medicíny
Medicína je jedním z nejžádanějších vysokoškolských oborů v České republice. Každoročně se na lékařské fakulty hlásí mnohonásobně víc lidí, než je ve finále přijato. Medicína a vlastně i lékař jsou ale dost obecné termíny. Co tedy konkrétně mohou dělat absolventi lékařských fakult a kam nejčastěji míří? Pokud i vy zvažujete podání přihlášky na jeden z nejžádanějších oborů, připravili jsme pro vás přehled uplatnění absolventů medicíny.

V Česku každý rok probíhá průzkum s názvem Barometr mezi mediky, který má za cíl sledovat, jak se mění vztah českých a slovenských studentů medicíny k tuzemskému zdravotnictví. Výzkumníci se ale zabývají také tím, jakým oborům se budoucí lékaři chtějí nejčastěji věnovat. V roce 2017 se průzkumu účastnilo 1207 studentů čtvrtých, pátých a šestých ročníků z celkem osmi českých lékařských fakult.

Budoucí lékařky chtěly nejčastěji pracovat v oboru všeobecné praktické lékařství. Druhý v pořadí byl obor vnitřní lékařství, který se zabývá nechirurgickou léčbou a diagnostikou nemocí vnitřních orgánů. Na třetí pozici mezi medičkami skončilo dětské lékařství. Mužské kolegy naopak nejvíce lákala chirurgie, anesteziologie a ortopedie.

Celkem 73 procent dotázaných studentů plánovalo po skončení školy zůstat v Česku a 27 procent odjet do zahraničí.

Zájem nereflektuje poptávku

Zájem o konkrétní obory v roce 2017 nicméně úplně nereflektoval poptávku na trhu. A jak je patrné z průzkumu v následujících letech, situace se příliš nezměnila. Už před šesti lety odborníci upozorňovali, že v letech 2025 až 2030 by mohl být nedostatek geriatrických lékařů, kteří by se starali o stárnoucí populaci.

V Česku také paradoxně chybí praktičtí lékaři, ačkoliv zájem o tento obor je velký, jak je patrné z tohoto i dalších průzkumů. Problém podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka ale tkví v tom, že obor dostatečně nepodporuje stát.

Studenti chtějí zůstat v Česku

V roce 2017 zpovídala studenty medicíny také Mladá Fronta DNES. Ankety se zúčastnilo přes 400 studentů medicíny z pražských lékařských fakult, z nichž 71 procent byly ženy a 29 procent muži. Pražští studenti nejčastěji volili chirurgii, internu, kardiologii a gynekologii. Ti z dotázaných, kteří neměli v plánu kariéře věnovat většinu svého času, pak vybírali praktické lékařství, oční lékařství či radiologii.

Průzkum Medici 2020 uskutečněný o tři roky později, naznačil měnící se trend v počtu studentů, kteří plánovali jít pracovat do zahraničí. Dotazováni byli opět studenti z osmi lékařských fakult. Celkem se průzkumu zúčastnilo 1400 respondentů. Oproti průzkumu z roku 2017 počet budoucích absolventů, kteří plánovali po studiu zůstat v Česku narostl na 90 procent. Zájem o konkrétní obory se ale příliš neměnil. Nejvíce mediků se chtělo stát praktickými lékaři, následovaly obory pediatrie, anesteziologie a intenzivní medicína.

Nárůst počtu studentů, kteří chtějí zůstat v Česku, byl patrný i z loňského Barometru mediků. Pracovat v Česku chtělo 88 procent dotázaných, o dva roky dříve to přitom bylo o šest procentních bodů méně.

Studenti, kteří plánovali pracovat v ČR, pak měli největší zájem o následující obory: všeobecné praktické lékařství, dětské lékařství a vnitřní lékařství. Jejich kolegové, kteří chtěli pracovat v zahraničí, naopak volili anesteziologii a intenzivní medicínu, vnitřní lékařství a chirurgii.

Co se místa výkonu práce týče, největší zájem je o práci v nemocnicích. Téměř 50 procent mediků míří do fakultních nemocnic, o procento méně potom do krajských či městských nemocnic.

Studentů je dost, praktiků málo

Z průzkumů napříč pěti lety vyplývá, že největší zájem je o praktické lékařství. Uplatnění by vzhledem k nedostatku praktiků měli najít všichni. Ne každý, kdo praktické lékařství studuje, ale nakonec skutečně začne pracovat jako praktik.

„Je to mix příčin. Když začneme u studentů, tak doba, kterou mohou strávit s nemocnými dětmi, je poměrně krátká. Když pak končí lékařskou fakultu, velmi složitě hledají školicí místo, na které je do oboru pediatrie přijmou. Tam nakonec spousta z nich zvolí jiný obor,“ uvedla pro Českou televizi předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Zdroj: Zdravotnický deník, ČT24, Revue pro sociální politiku a výzkum, Zprávy ze zdravotnictví, iDNES.cz

Další články k tématu

Čtvrtina absolventů medicíny nezačne pracovat v českém zdravotnictví

Čtvrtina absolventů medicíny nezačne pracovat v českém zdravotnictví

Během posledních tří let medicínské obory vystudovalo přibližně 1200 až 1300 vysokoškoláků. Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) nicméně uvedla, že 25 až 30 procent absolventů nezažádalo o povinné členství v komoře. Z tohoto důvodu nemohou pracovat v českém zdravotnictví. Nejpravděpodobnější je teorie, že buď začali pracovat mimo obor, nebo vyjeli pracovat do zahraničí. Tomu nahrává i skutečnost, …

Česko má největší podíl pracujících vysokoškoláků

Česko má největší podíl pracujících vysokoškoláků

Až 92 procent českých vysokoškoláků zároveň studuje i pracuje. Vyplývá to z analýzy projektu Eurostudent, který zpovídal vysokoškoláky ve 25 evropských zemích. Většina z nich bere práci jako nutnost, bez ní by si náklady studia nemohli dovolit. Řada českých vysokoškoláků proto pracuje na pozici, která nijak nesouvisí s jejich studijním oborem. Z průzkumu dál vyplývá, že čeští vysokoškoláci pracují …

V Karlovarském kraji chybí absolventi univerzit

V Karlovarském kraji chybí absolventi univerzit

Firmy z Karlovarského kraje v poslední době stále častěji postrádají kvalifikované zaměstnance s vysokoškolským vzděláním a chybí jim také absolventi. Na problém poukazují samy firmy i Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje, která se zároveň snaží najít řešení, jak do kraje vysokoškoláky přilákat a jak je tam udržet. Letos se například zástupci komory zúčastnili veletrhu pracovních příležitostí v Plzni. …