VŠE už rok pomáhá studentům i učitelům z Ukrajiny

2. 3. 2023 | Inspirace

studenti z UkrajinyV únoru uplynul přesně rok od počátku ruské invaze na Ukrajinu. Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) od té doby aktivně pomáhá ukrajinským studentům, učitelům i jejich rodinám. Těm, které válka vyhnala z domovů, se snaží co nejvíce usnadnit život v Česku. Pro ty, co v zemi zůstali, zase pomáhá shánět finanční podporu. Do pomoci se zapojují jednotlivé fakulty školy i samotní studenti.

„Válka na Ukrajině je obrovskou tragédií, která se dotýká milionů lidských životů. Jsme rádi, že alespoň některým mladým lidem postiženým tímto konfliktem můžeme na VŠE poskytnout útočiště a vzdělání, které jim dává naději na úspěšný život,“ shodli se za VŠE prorektorka pro mezinárodní vztahy Hana Machková a prorektor pro pedagogickou činnost a řízení kvality Pavel Hnát.

Už loni na jaře poskytla VŠE prvním rodinným příslušníkům svých studentů ubytování v prostorách školícího střediska v Praze na Točné. Omezené kapacity byly k dispozici i na kolejích. Útočiště na pražské škole našly i dvě vyučující z Polytechnické státní univerzity v ukrajinském Žitomiru. Kataryna Shymanska a Ludmila Čiževska, která musela zemi opustit s dcerou a maminkou, zatímco její manžel zůstal bojovat v ukrajinské armádě. Teď působí na VŠE jako hostující profesorky.

„Vysoká škola ekonomická také na jaře 2022 přijala 34 ukrajinských studentů-uprchlíků,“ doplňuje mluvčí školy Věra Koukalová.

Do pomoci se zapojily také jednotlivé fakulty VŠE. Fakulta podnikohospodářská vyšla vstříc ukrajinským studentům, kteří byli přímo či nepřímo postiženi děním na Ukrajině. Řešila například omlouvání předmětů, žádosti o prodloužení lhůt studia a žádosti o přerušení studia. Katedra multimédií Fakulty informatiky a statistiky se podílela na zajištění benefičního koncertu Hrajeme pro Ukrajinu. Fakulta managementu zase na činnosti komunitního centra pro uprchlíky z Ukrajiny, jazykových kurzech základů českého jazyka či pomoci s hlídáním dětí.

„Aktuálně na VŠE studuje v akreditovaných programech 537 Ukrajinců, z toho 204 v prvním ročníku. Přihlášeným ke studiu byly loni prominuty poplatky za příjímací řízení,“ popsal další formu pomoci prorektor Hnát.

Mimo to od začátku ruské agrese organizuje VŠE finanční sbírku na úhradu nákladů spojených s ubytováním a zajištěním základních životních potřeb ukrajinských studentů a akademiků VŠE, včetně jejich rodin a úhradu stipendií ukrajinským studentům, kteří se ocitnou v těžké životní situaci.

 

Zdroj: VŠE

Další články k tématu

VŠE slaví 70 let od svého založení plesem i konferencí

VŠE slaví 70 let od svého založení plesem i konferencí

Píše se akademický rok 1952/53. Přípravy na vznik nové vysoké školy v Československu jsou v plném proudu. 1. září 1953 se oficiálně otevírá Vysoká škola ekonomická. Letos od tohoto dne uplynulo už 70 let. Výročí oslavila, a ještě oslaví hned několika významnými akcemi během celého roku 2023. Na podzim, konkrétně 21. října, se uskuteční akce Alumni Homecoming, …