Tvořte svou budoucnost s FEL ZČU v Plzni!

6. 4. 2022 | PR články

FEL ZČU“Náš svět je závislý na elektřině a bez odborníků s elektrotechnickým vzděláním se naše společnost neobejde. I tak by se dala charakterizovat nepostradatelnost našeho oboru,” říká prof. Ing. Zdeněk Peroutka, Ph.D., děkan Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni.

Proč právě FEL v Plzni?

Získáte u nás kvalitní vzdělání – v řadě oborů, které u nás můžete studovat, patří náš tým k evropské elitě. Navíc u nás můžete studovat nejen klasickou elektrotechniku, ale také IT, programování, komunikační technologie, energetiku, nové materiály, robotiku, ale třeba také průmyslové inženýrství. To vše jsou obory, které jsou pro dnešní společnost nepostradatelné. Zároveň je možné díky multidisciplinaritě Západočeské univerzity navštěvovat jakýkoli předmět, případně certifikátový program, z jiných fakult, a profilovat se tak podle individuálního zájmu, a to i v netechnických disciplínách.

Chceme, aby naši studenti získávali potřebné znalosti pro úspěšnou budoucí kariéru, ale zároveň, aby se studiem bavili. Naši studenti si tvoří rozvrh sami a zařazují si do něj díky mezioborovému přesahu ZČU třeba management, právo, ekonomii, umění nebo další zajímavé předměty. Díky tomu vychováváme všestranně vzdělané odborníky, o které se firmy doslova perou již během studia. Jsme hrdí na stoprocentní zaměstnanost našich absolventů a absolventek.

Zpět k úvodní otázce – proč FEL v Plzni? Stručně – jistota uplatnění a zajímavé a dobře placené práce, příjemné a přátelské studijní prostředí, moderní vybavení. Samozřejmostí je např. možnost získávat stipendium či studium v zahraničí.

FEL ZČU

Říká se, že studentský život není jen učení. Co tedy studentům nabízí Plzeň a vaše fakulta?

To máte pravdu a rád bych všem vzkázal, že Plzeň je moderní univerzitní město se vším, co ke studentskému životu patří! Najdete zde spoustu možností pro kulturní, gastronomické i sportovní vyžití, hraje se zde prvoligový fotbal i hokej a samozřejmě, že jsme pyšní na nejlepší pivo na světě, Plzeňský Prazdroj. Životní náklady jsou v porovnání s většími městy velmi příznivé a pořád se zde něco děje. Plzeň je zkrátka velkoměsto, kde se neztratíte.

Na fakultě se snažíme našim studentům rovněž nabídnout víc. Mohou využít řady různých benefitů, které jim umožní žít studentský život naplno. Je to například široký výběr stipendií či MHD po Plzni zdarma pro všechny studenty prvních ročníků všech stupňů studia. Studium v zahraničí nemusí být pouhým snem. Naši studenti mohou strávit část studia na některé z našich partnerských univerzit, kterých je více než šedesát v téměř třiceti zemích po celém světě, díky čemuž získají nejen odborné, ale i neocenitelné životní zkušenosti, rozšíří si obzory i své jazykové kompetence.

Všem nadšencům, kteří mají nápady a rádi tvoří, je k dispozici naše kreativní elektrotechnická laboratoř Makerspace. Tam mohou naši studenti kdykoli pracovat na svých semestrálních či závěrečných pracích, ale především se stát součástí komunity nadšenců a realizovat své vlastní projekty.

FEL ZČU

Tyto laboratoře máme dvě – elektrotechnickou a mechanickou. Mechanický Makerspace je vybaven např. velkoplošným laserovým plotrem, tříosou CNC frézkou, soustruhem, 3D tiskárnami a mnoho dalšími výrobními technologiemi a nářadím pro realizaci mechanických části projektů. V elektrotechnické laboratoři Makerspace oproti tomu naleznete zázemí pro vývoj a realizaci elektronických částí projektů, jako jsou profesionální laboratorní přístroje (osciloskopy, generátory, analyzátory, zdroje, pájecí stanice, a další) nebo výpočetní techniku s potřebným software (Altium, MATLAB, Ansys, SolidWorks, AutoCad a další).

V neposlední řadě je výhodou našeho regionu jeho těsné propojení s průmyslem. Díky tomu naši budoucí absolventi získávají pracovní nabídky již během studia a práci si po dostudování nehledají, ale naopak vybírají z velkého množství zajímavých pozic, které jim firmy samy nabízejí. Pracovní trh trpí dlouhodobě nedostatkem elektrotechnicky vzdělaných odborníků, i proto je startovní pozice našich absolventů tolik výhodná.

Nabízíte pouze jeden bakalářský studijní program. Není to málo?

Je to naopak záměr. Jeden bakalářský studijní program, který jsme nazvali Elektrotechnika a informační technologie, znamená pro studenty výhody. Vytvořili jsme ho tak, aby naši studenti získali široký základ odborných znalostí z oblasti elektrotechniky a mohli se specializovat čistě dle svých představ. V navazujícím studiu mají na výběr z programů Výkonové systémy a elektroenergetika, Elektronika a informační technologie, Materiály a technologie pro elektrotechniku a Aplikovaná elektrotechnika v kombinované formě.

FEL ZČU

Jeden bakalářský studijní obor zjednodušuje vstup na naši fakultu a do našeho oboru zejména pro studenty, kteří si na začátku možná nejsou zcela jistí, jaké specializaci se později věnovat. Mají svobodu a flexibilitu – sami si volí, co a kdy chtějí studovat, a studijní plán si tak tvoří sami. Získávají postupně znalosti nejen z oblasti elektrotechniky a informačních technologií, ale jak jsem již uvedl, také dalších zajímavých a perspektivních oblastí, jako jsou nové materiály a nositelné textilie, IT, programování, ekologie, obnovitelné zdroje energie, či již zmíněné obory z jiných fakult, jako např. základy práva či ekonomie. Studenti a studentky se u nás mohou seberealizovat a uplatnit své nápady buď ve svých vlastních projektech nebo při spolupráci s našimi průmyslovými partnery. Díky tomu všemu jsou kvalitně připraveni na svou budoucí kariéru, pokud se rozhodnou odejít po bakalářském studiu do praxe, nebo mohou pokračovat v některém z navazujících magisterských oborů a ještě více se profilovat v tom, co je baví a zajímá.

Co dívky a FEL? Je studium na vaší fakultě vhodné i pro dívky?

Rozhodně je. Snažíme se změnit chápání technických oborů z pohledu genderových stereotypů. Technika rozhodně není jen pro kluky, vnímáme to jako přežitek a snažíme se dívkám ukázat, aby se toho nebály a že s technickým vzděláním se jim významně rozšíří možnosti uplatnění na pracovním trhu. Kromě toho a jak už jsem uvedl, plzeňská FEL není jen o studiu klasických elektrotechnických disciplín, ale třeba také o projektovém řízení, managementu, obnovitelných zdrojích, technologii výroby, nových materiálech, ekologii, a řadě dalších zajímavých témat.

FEL ZČU

Máte pro čtenáře nějaké slovo na závěr?

Svůj život máte ve svých rukou a je jen na vás, jakou cestou se vydáte. Jsou jistě snadnější obory než elektrotechnika, ale zkuste si sami sebe představit třeba za 5 až 10 let. Čemu se chcete věnovat a co očekáváte od svého budoucího zaměstnání nebo kariéry? Pokud toužíte po perspektivní, zajímavé a dobře placené práci, snadnému uplatnění na trhu práce, a to i v mezinárodním měřítku, vnitřní svobodě a splnění životních snů, je pro vás FEL v Plzni ta pravá volba.

Jednoduše řečeno: Chcete být úspěšní? My vás naučíme jak!

Veškeré informace o našich studijních programech najdete na našem webu.

Děkuji za rozhovor.