Studentka VŠE: Přijímačky z matematiky nejsou tak obtížné, jak se říká

5. 12. 2019 | PR články

72625280_444175629779028_5445537121328693248_n

Michaela Šmakalová – studentka bakalářského studia na Vysoké škole ekonomické v Praze

Proč jste si vybrala Vysokou školu ekonomickou v Praze (VŠE) a Fakultu financí a účetnictví (FFÚ)?

Původně jsem plánovala jít na Matfyz (Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy), kam jsem byla přijata bez přijímacích zkoušek, ale přeci jen jsem nechtěla studovat matematiku jako takovou, a tak jsem se rozhodla pro jinou práci s čísly, a to právě na Fakultě financí a účetnictví VŠE.

Jak jste se o VŠE či FFÚ dozvěděla?

Myslím, že o VŠE jsem se dozvěděla od učitelky matematiky. Její dcera chodí také na VŠE. Občas nám řekla nějaké zkušenosti a informace.

Jak jste se připravovala na přijímací zkoušky? Proběhla nějaká extra příprava?

Na přijímací zkoušky jsem se připravovala asi týden dopředu. Propočítala jsem si nějaké testy z minulých let, které mi nepřišly nějak zvláště těžké.

Jaký pro vás byl přechod ze střední školy na vysokou? Zorientovala jste se rychle? Šli s vámi ze střední na VŠE i nějací spolužáci?

Osobně nemám moc ráda změny, takže jsem se přechodu trochu bála. Nepocházím z Prahy, a tak změna školy znamenala i změnu bydlení. Nicméně na začátek semestru jsem se těšila, a nakonec jsem všechno bez problémů zvládla. Také bylo příjemné, že už jsem tu pár lidí znala. Ze střední školy nás na VŠE šlo asi šest, i když každý na jiný program.

Bylo něco, co vás v prváku na VŠE překvapilo?

Hodně lidí si ze začátku nemohlo zvyknout na prodloužené vyučovací bloky po hodině a půl. Osobně mi to problém nedělalo, i na gymnáziu jsme měli touto formou semináře. Asi nejvíc mě překvapila anonymita. Nemáte žádnou svojí pevnou třídu, ani kruhy, jako je to obvyklé na některých jiných vysokých školách. Často potkáváte nové lidi. Osobně doporučuji si najít na každém cvičení alespoň jednoho člověka, se kterým tam budete chodit. Určitě to pak bude o něco veselejší.

Jaká přednáška vás nejvíc bavila a proč?

Zatím mě asi nejvíce bavila přednáška z ekonomie. Byla to sice náročná přednáška, učí se tři hodiny v kuse, ale byla velice poutavá a poučná, obzvlášť pro člověka z gymnázia, který o této problematice prakticky nic neví.

Čím byste se chtěla v budoucnu živit?

Chtěla bych být auditorkou. Tento cíl jsem si stanovila, když jsem se pro FFÚ rozhodla a doufám, že mi to vyjde.

Setkala jste se před nástupem na VŠE s nějakým mýtem o škole, které se po nástupu na VŠE nepotvrdilo?

Asi největším mýtem, se kterým jsem se před nástupem do školy setkala, byly velice obtížné přijímací zkoušky z matematiky. To se vůbec nepotvrdilo. Přijímací zkoušky byly ve výsledku podle mého názoru lehké. Stačilo si jen napočítat testy z minulých let. Jestli chcete mít jistotu, že se vám to opravdu podaří a nejste zrovna matematický nadšenec, tak určitě doporučuji přijímačky nanečisto.

Kde v Praze bydlíte? Pokud na koleji nebo v privátním bytě, jak složité bylo kolej/byt získat?

Momentálně bydlím na koleji VŠE na Jižním Městě. S jejím sháněním žádný problém nebyl. Stačilo si akorát pohlídat všechny náležitosti, které člověk musí udělat: termín podání přihlášky, termín platby apod.

Co byste doporučila středoškolákům, kteří jsou před rozhodnutím, na jakou vysokou školu podat přihlášku, a váhají? Podle čeho by se měli rozhodnout, podle čeho jste se rozhodovala vy?

Myslím, že je opravdu důležité udělat si nějaký průzkum. Kouknout se, co všechno za obory vysoké školy nabízejí a co by mi tak mohlo vyhovovat. Nakonec totiž zjistíte, že např. VŠE nevyučuje jen ekonomické předměty, jako jsou finance a účetnictví, ale také mezinárodní obchod, cestovní ruch, informatiku, management, logistiku a mnoho dalších. Já jsem si udělala průzkum, jela na den otevřených dveří, zeptala se na všechno, co jsem chtěla vědět, a pak se rozhodla.