Šest filmů z univerzitního prostředí, které musíte vidět

19. 3. 2023 | Inspirace

Šest filmů z univerzitního prostředí

Když se řekne film z univerzitního prostředí, většina lidí si vybaví šílené americké komedie s nereálnou premisou. O studiu na vysoké škole se ale točí i dobré filmy, ve kterých jde o víc než o divoké večírky na kolejích.

1)     Ambice na Julliardu

Pokud si chcete přiblížit dril na uměleckých školách, začněte s filmem z roku 2014 Whiplash. Mladý hudebník Andrew Neiman je student fiktivní vysoké umělecké školy v New Yorku. Jakmile si ho všimne dirigent školní kapely Terence Fletecher zdá se, že je Neiman o kus blíž svému snu stát se následníkem jazzového bubeníka Buddyho Riche. Z Fletchra se však vyklube sadista, jehož kontroverzní učební metody jsou založené na fyzickém i psychickém násilí. Přesto se Neiman snaží dělat i nemožné, aby se šílenému dirigentovi zavděčil.

V příběhu na vás čeká krev na paličkách, slzy ponížení i interiéry Julliardu, slavné newyorské konzervatoře, ve které se film natáčel.

2)     Geniální matematik údržbář

Do prostřední MIT, jedné z nejprestižnějších vysokých škol na světě, nás zavádí oscarový film z roku 1997 Dobrý Will Hunting. Hlavní hrdina bojuje s vlastní minulostí a traumatem ze sexuálního obtěžování při cestě za úspěchem a láskou. V pro diváky možná trochu nezvyklé poloze mu s tím citlivým způsobem pomáhá psychoterapeut v podání již zesnulého komika Robina Williamse.

Hlavní roli matematického génia, drobného kriminálníka a údržbáře Willa si ve snímku zahrál Matt Damon, který společně s Benem Affleckem stojí také za scénářem. Damon ho začal psát už během svého studia na Harvardu při hodinách scenáristiky.

3)     Biografie internetového fenoménu

Sociální síť Facebook vymyslel se svými univerzitními kolegy student psychologie a počítačových věd na Harvardu Mark Zuckerberg. Film z roku 2010 Sociální síť překvapivě dramatickým způsobem líčí vznik sociální sítě, na jejímž začátku stál rozchod Zuckerberga s jeho přítelkyní. Mladý student se pak z pomsty nabourá do databáze Harvardu a naprogramuje server, kde je možné hodnotit dívky podle atraktivity. A studenti hodnotí jako diví.

Vedle dramatizované historie největší sociální sítě se ve filmu můžete těšit na prostředí studentských kolejí, přednášku Billa Gatese, závody ve veslování nebo pachuť snobství a elitářství, která je spjatá s americkým vysokoškolským systémem.

4)     Studentky hospodyňky

Film Úsměv Mony Lisy potěší nejen všechny milovníky romantických komedií. V hlavní roli zde totiž nechybí hrdinka tohoto žánru Julia Roberts. Ve snímku z roku 2003 si střihla roli profesorky dějin umění, která přijede na ryze dívčí školu.  Protože se právě píší 50. léta, místní studentky spíš než na akademické cíle myslí na to, jak být perfektními manželkami s naklizenou domácností.

Pokud vás zajímá, jestli se Julii Roberts podaří přesvědčit konzervativní studentky, aby místo memorování učebnic našli svůj osobitý vztah k umění, rozhodně se koukněte.

5)     Animované auly

Do univerzitního světa nás může vzít i prequel k oblíbenému animovanému filmu Příšerky s.r.o. Jeho pokračování z roku 2013 Univerzita pro příšerky nám rozkryje, jak se zelený jednooký Mike seznámil s chlupatým a úspěšným strašákem Sallym.

Oba začínali na Univerzitě pro příšerky, a to přímo na té nejprestižnější fakultě strašení. Fantastický svět plný barev, tvarů a zubů důsledně kopíruje prostředí amerických škol, včetně elitářství, které je spojené se studentskými kluby a kontroverzním jídlem v menze, a nakonec i cestu za americkým snem.

6)     Česká vysoká

Film Vejška Tomáše Vorla z roku 2014 je pokračováním známějšího Gymplu. Opět se zde setkáváme s přáteli Petrem a Michalem. Zatímco Petr se neúspěšně snaží dostat na UMPRUM, Michal díky penězům svého otce proplouvá studiem na VŠE. Víc než studium ho ale zajímají kokain a holky.

Režisér Vorel chtěl původně do rolí univerzitních kantorů obsadit exprezidenta Václava Klause jako profesora ekonomie a Milana Knížáka jako profesora na UMPRUM. Ani jeden nabídku nepřijal. Ve snímku se tak aspoň objevují Knižákovi studenti z Akademie výtvarného umění.

Zdroj: ČSFD.cz

 

 

 

Další články k tématu

Chystáte se na vysokou školu? Přečtěte si tyhle knihy

Chystáte se na vysokou školu? Přečtěte si tyhle knihy

V literatuře existuje žánr zvaný univerzitní román. Vznikl na začátku padesátých let a postupně se vyvinul v několik různých podžánrů, jako je temná akademie nebo kampusová detektivka. Vybrali jsem pro vás ty nejlepší díla odehrávající se na půdě vysokých škol. Nechybí vraždy, tajné spolky ani břitký britský humor. Šťastný Jim (Kingsley Amis) Píšou se padesátá léta a …

Vánoce na koleji? Ošklivé svetry a tajný Ježíšek

Vánoce na koleji? Ošklivé svetry a tajný Ježíšek

Harry Potter zůstával o Vánocích v Bradavicích. A byly to ty nejlepší Vánoce v jeho životě. Pokud i vy letos zůstáváte přes svátky na koleji, není proto důvod, proč si to pořádně neužít. Kde jinde byste se mohli na Štědrý den s dalšími studenty opít u Popelky? Vyzdobte si pokoj Jedním z nejzaručenějších způsobů, jak se dostat do vánoční …