S time managementem vám pomůže mistr socialistických seriálů

8. 5. 2018 | Inspirace

Na školách ve Velké Británii se nedávno rozhodli zrušit klasické ručičkové hodiny. Studenti z nich prý neumí vyčíst čas. Nově je tak nahradí hodiny digitální, se kterými studenti pracovat umí, jelikož tráví spoustu času na počítačích a chytrých telefonech. Pokud neumíte hodiny, mistr time managementu z vás nikdy nebude, takže první krok k efektivnímu rozvržení času zní…

 

1. Naučte se hodiny

Pro time management je znalost času naprosto zásadní (nepřekvapivě). Ať už však umíte číst digitální hodiny, staré kukačky po babičce, nebo se řídíte pozicí slunce na nebi, mnohem důležitější jsou vaše vnitřní biologické hodiny, nikoli skutečný čas (překvapivě), které se musíte naučit, abyste si mohli připravit studijní plán na míru.

 

Je vědecky dokázáno, že se lidé dělí na dva chronotypy: skřivany a sovy. Skřivani jsou nejaktivnější brzo ráno, k večeru už zpravidla přecházejí do spánkového režimu. Sovy se naopak do práce nepustí dřív než v poledne, i kdyby je vedoucí diplomky pleskal po hlavě tezemi. Studijní plán si proto sestavte podle toho, kdy se vám nejlépe učí.

 

2. Vytvořte si plán a stanovte si cíle

Za dob normalizace vznikla celá řada seriálů jejichž hrdinové byli pracující soudruzi a soudružky. A za většinou z nich stál jeden jediný autor: Jaroslav Dietl. Jak mohl stihnout vymýšlet osudy Ženy za pultem a současně splétat příběhy hrdinů Nemocnice na kraji města? Byl to mistr time managementu! Jednoduše si stanovil, že za den napíše alespoň 15 stránek scénáře a dříve s prací neskončí.

 

Pokud to převedeme na obecnou rovinu, získáme metodu, která je oblíbená mezi odborníky na prokrastinaci. Ta spočívá v tom, že si stanovíte nějaký časový úsek – pro začátek třeba několik minut – během kterého se budete soustředěně věnovat konkrétnímu úkolu. Potom si dáte pauzu a celý proces opakujete. Podle psychologa Radvana Bahbouha je vždy lepší být stoprocentně soustředěný na několik minut než méně soustředěný na hodinu. A co si budeme povídat, těch pár minut zvládne každý student, obzvlášť, když ho vzápětí čeká sladká odměna ve formě volna.

 

Můžete si určitě stanovit počet stran, které za den napíšete, ale jelikož výkonost Dietla v sobě objevíte nejspíš až těsně před deadlinem, mnohem větší efektivity můžete dosáhnout, když si stanovíte menší cíle (třeba odstavce) a kratší časové úseky na práci.

 

3. Doplňujte palivo a odměňujte se

Když koukáte na tenisový zápas určitě si všimnete, že sportovci při každé příležitosti ukusují banán nebo nějakou energetickou tyčinku. A protože naučit se na zkoušku je takový sportovní výkon na vrcholové úrovni je nutné neustále doplňovat energii, ideálně něčím kvalitním a zdravým, abyste svůj plán splnili a dosáhli svých cílů. Pokud jste při učení pod tlakem a ve stresu, což zhruba ve 100 procentech případů jste, na zklidnění nervů nejvíc pomáhá hořčík. Vysoký podíl hořčíků májí například mák, oříšky nebo špenát.

 

Za každý splněný úkol byste se také měli řádně odměnit. Odměna je motivační, a bez motivace se člověk nic nenaučí. Dejte si makový koláček (kalorií spoustu, ale za to hořčík, že jo), pusťte si seriál, nebo si běžte pročistit hlavu na krátkou procházku, která je zároveň tak trochu cvičení a to, jak je známo, rozproudí krev a mozek pak šlape… no jako hodinky.

 

Zdroje: Extrastory.cz, UKáčko.cz

Další články k tématu