Povinná maturita z matematiky nebude, schválili poslanci

10. 5. 2020 | Inspirace

maturita z matematikyPoslanci schválili návrh ministra školství Roberta Plagy na zrušení povinné maturity matematiky. Zároveň rozhodli o tom, že hodnocení písemných testů z českého a cizího jazyka se vrátí do kompetence škol. Státní zkouška společná pro všechny tak bude zahrnovat pouze didaktické testy. Novelu musí ještě schválit Senát a prezident.

Z matematiky měli podle původní úpravy zákona povinně skládat zkoušku maturanti již příští rok. Podle Plagy se však dosud nezvýšila úroveň výuky tak, aby většina studentů zkoušku úspěšně složila. Někteří poslanci navrhovali odklad o dva roky. Většina však byla proti. Dva roky – i vzhledem k uzavření škol kvůli koronaviru – nebyly podle nich dostatečná doba na potřebné změny ve výuce.  Nakonec proto schválili úplné zrušení zkoušky a studenti si tak i nadále budou moci volit mezi matematikou a cizím jazykem.

Matematiku si jako maturitní předmět loni vybrala asi pětina maturantů. Více jak 15 procent z nich neuspělo. Vysoká míra neúspěšnosti těch, kteří si matematiku vybrali dobrovolně, patřila k hlavním argumentům odpůrců povinné maturity. Proti byli kromě ministra školství hlavně samotní studenti i někteří pedagogové.

Kromě zrušení povinné maturity z matematiky schválili poslanci také návrh, který písemné testy vrací zpět do kompetence škol. Novela zároveň ukládá Cermatu, který je zodpovědný za didaktické testy, aby po napsání testů zveřejňoval nejen zadání, ale i správné odpovědi. Didaktické testy budou od příštího roku jedinou státní částí maturitní zkoušky.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/