Magistrem za rok. VŠE zkracuje studium na jednom z oborů

26. 5. 2024

VŠE zkracuje studium na jednom z oborůPodnikohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze po zrušení bakalářských prací přichází s další novinkou. Jeden z magisterských programů vyučovaný v angličtině bude nově možné vystudovat už za rok. K získání titulu bude zapotřebí také absolvovat několikaměsíční praxi a obhájit diplomovou práci.

Fakulta zkrácení doby studia u programu Master in Sustainability Management odůvodňuje rostoucí poptávkou po absolventech takzvaných ESG oborů. Jde o obory zabývající se tím, jak podnikání firem dopadá na životní prostředí a společnost.

„Když se podíváte na obdobné programy pro ESG manažery, které se vyučují na 30 nejlepších evropských byznysových univerzitách, tak jen 12 z nich jich je dvouletých. Studenti chtějí své znalosti a dovednosti zužitkovat co nejdříve, zároveň na pracovním trhu manažeři specializovaní na udržitelnost žalostně chybí,“ vysvětlil pro Hospodářské noviny Ladislav Tyll, který na fakultě vede katedru strategie a řídí mezinárodní studijní programy.

Uchazeči o studium musí doložit certifikát o znalosti angličtiny na minimální úrovni C1. Dále musí k přihlášce přiložit strukturovaný životopis, motivační video a esej, kterou budou obhajovat při pohovoru.

Studium oboru bude trvat jeden akademický rok po němž bude následovat tříměsíční praxe. Škola už má podle Tylla domluvenou spolupráci na praxích například se společnostmi Coca-Cola nebo Škoda Auto. V průběhu praxe začnou studenti pod vedením mentora pracovat na projektu, který bude směřovat k vypracování diplomky.

Nový studijní program

Program Master in Sustainability Management cílí primárně na zahraniční studenty. Školné studenty studia v angličtině vyjde na zhruba 250 tisíc korun. VŠE se ale chystá v budoucnu otevřít i bezplatný ekvivalent programu v českém jazyce, který bude cílený na české studenty.

Zkrátit dobu studia umožňuje zákon o vysokých školách. Fakulta podnikohospodářská však zatím zkracování žádného dalšího programu neplánuje.

Vedle změn u magisterského programu fakulta nedávno oznámila také novinku, která se od příštího roku dotkne studentů bakalářského studia. Ti už nebudou psát bakalářské práce. Důvodem je zneužívání umělé inteligence při jejich tvorbě. Tradiční bakalářku nahradí bakalářský projekt.

Zdroje: VŠE, Hospodářské noviny  

Další články k tématu

Nejdražší město střední Evropy. Láká ještě Praha zahraniční studenty?

Do Česka každoročně míří studenti z celého světa. Za studium sice musí platit, právě výše školného – alespoň v porovnání s anglofonními zeměmi – je ale jedním z největších lákadel pro zahraniční studenty. Kvůli vysoké inflaci a rostoucím nákladům na život se ale studium v Česku v posledních letech prodražilo. Praha loni dokonce obsadila první místo v žebříčku zemí s nejdražším bydlením ve […]

číst více

VŠE slaví 70 let od svého založení plesem i konferencí

Píše se akademický rok 1952/53. Přípravy na vznik nové vysoké školy v Československu jsou v plném proudu. 1. září 1953 se oficiálně otevírá Vysoká škola ekonomická. Letos od tohoto dne uplynulo už 70 let. Výročí oslavila, a ještě oslaví hned několika významnými akcemi během celého roku 2023. Na podzim, konkrétně 21. října, se uskuteční akce Alumni Homecoming, […]

číst více

Aplikovaná ekonomie nově na Vysoké škole CEVRO

Vysoká škola CEVRO reaguje na poptávku ze strany uchazečů a od nového akademického roku  2024/2025 zařazuje mezi své bakalářské studijní programy Aplikovanou ekonomii. „Tento nový studijní program přidáváme do výuky na základě poptávky uchazečů. Klademe v něm důraz zejména praktické dovednosti z klíčových ekonomických sektorů – finančnictví, bankovnictví, zdravotnictví, energetiky či nemovitostního trhu,“ vysvětluje rektor Vysoké školy […]

číst více