Informační bezpečnost a její budoucnost

29. 3. 2022 | PR články

PEF ČZUV úterý 15. března 2022 proběhlo na Provozně ekonomické fakultě ČZU v Praze slavnostní uvedení nově akreditovaného studijního programu programu Global Information Security Management (GISM) a představení kurzů Spatial Intelligence a Physical Security.

Magisterský program GISM vznikl na Katedře informačních technologií PEF ČZU v Praze a byl navržen ve spolupráci s Intelligence Research Institute (IRI), San Diego, USA. Garantem programu je doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. Program je určen těm, kteří se chtějí věnovat informačním technologiím a datové analytice pro řešení nových výzev globální společnosti jako jsou klimatické změny, konflikty a přírodní katastrofy, které mají zásadní dopady na současný obchod, služby a veřejné instituce.

“Absolventi GISM budou schopni prokázat znalosti a dovednosti v oblasti informační bezpečnosti a zvládnou organizační potřeby budoucnosti. V oboru jde o důvěrnost, integritu a dostupnost dat. Data organizací se obvykle nacházejí na serverech, v počítačích, nebo v cloudové platformě. V některých scénářích se všechna tato data nacházejí zpět v kanceláři. Záleží na tom, na jaké úrovni se organizace nachází. Řízení bezpečnosti informací se vztahuje na všechny tyto oblasti. “ Akshay Pottathil, Ph.D., prezident Intelligence Research Institute.

„Spolupráce s partnery v San Diegu, která trvá už od roku 2016, si velmi vážíme. Vytvoření a akreditace tohoto programu je takovým pomyslným a důležitým milníkem. Určitě to vnímáme jako příležitost, která otevírá dveře k další spolupráci“. Miloš Ulman, Ph.D., spoluautor programu a odborný asistent na Katedře informačních technologií PEF ČZU v Praze.

Studium programu GISM vás připraví na kariéru v oblasti informační bezpečnosti, věnovat se budete jak aktuálním informačním hrozbám, ale i úloze, kterou hrají data a jejich analýza jako obrana v boji proti nim. Během studia získáte teoretické a praktické znalosti v oblasti informatiky a ekonomiky, takže vám nebude dělat problém uplatňovat různé metody a postupy ke snižování rizik, zabezpečování provozu nebo navrhování nových bezpečnostních řešení pro soukromý a veřejný sektor. Připraveni budete podílet se na strategickém plánování a reagovat na mimořádné situace, například v souvislosti s globální pandemií, přírodními katastrofami nebo třeba teroristickými útoky.

PEF ČZU

Vzhledem k povaze tématu informační bezpečnosti a spolupráci s lektory IRI, se ve výuce dostanete k aktuálním trendům, technologiím a znalostem.

Podstatnou součást studia tvoří informační bezpečnost, plánování, řízení, analýza a zpracování dat. Studijní program připravuje odborníky zejména pro koncepční, analytickou a projekční práci v soukromých firmách a institucích veřejné správy jako datový analytik, odborník na informační bezpečnost, v implementačních týmech IT řešení nebo jako systémoví integrátoři.

Program GISM bude spuštěn v akademickém roce 2022/2023 a očekává první skupinu 15 studentů ze zahraničí. Certifikované kurzy v oblasti Spatial Intelligence a Physical Security jsou určeny pro zájemce z řad odborné veřejnosti a budou zajišťovány americkými lektory.

Na Provozně ekonomické fakultě můžete studovat celou řadu dalších programů, které jsou zaměřeny na ICT, ekonomii a management, mezinárodní obchod a finance nebo řízení projektů. Jejich přehled naleznete na webu provozně ekonomické fakulty.

Další články k tématu