Informační bezpečnost a její budoucnost

29. 3. 2022 | PR články

PEF ČZUV úterý 15. března 2022 proběhlo na Provozně ekonomické fakultě ČZU v Praze slavnostní uvedení nově akreditovaného studijního programu programu Global Information Security Management (GISM) a představení kurzů Spatial Intelligence a Physical Security.

Magisterský program GISM vznikl na Katedře informačních technologií PEF ČZU v Praze a byl navržen ve spolupráci s Intelligence Research Institute (IRI), San Diego, USA. Garantem programu je doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. Program je určen těm, kteří se chtějí věnovat informačním technologiím a datové analytice pro řešení nových výzev globální společnosti jako jsou klimatické změny, konflikty a přírodní katastrofy, které mají zásadní dopady na současný obchod, služby a veřejné instituce.

„Absolventi GISM budou schopni prokázat znalosti a dovednosti v oblasti informační bezpečnosti a zvládnou organizační potřeby budoucnosti. V oboru jde o důvěrnost, integritu a dostupnost dat. Data organizací se obvykle nacházejí na serverech, v počítačích, nebo v cloudové platformě. V některých scénářích se všechna tato data nacházejí zpět v kanceláři. Záleží na tom, na jaké úrovni se organizace nachází. Řízení bezpečnosti informací se vztahuje na všechny tyto oblasti. „ Akshay Pottathil, Ph.D., prezident Intelligence Research Institute.

„Spolupráce s partnery v San Diegu, která trvá už od roku 2016, si velmi vážíme. Vytvoření a akreditace tohoto programu je takovým pomyslným a důležitým milníkem. Určitě to vnímáme jako příležitost, která otevírá dveře k další spolupráci“. Miloš Ulman, Ph.D., spoluautor programu a odborný asistent na Katedře informačních technologií PEF ČZU v Praze.

Studium programu GISM vás připraví na kariéru v oblasti informační bezpečnosti, věnovat se budete jak aktuálním informačním hrozbám, ale i úloze, kterou hrají data a jejich analýza jako obrana v boji proti nim. Během studia získáte teoretické a praktické znalosti v oblasti informatiky a ekonomiky, takže vám nebude dělat problém uplatňovat různé metody a postupy ke snižování rizik, zabezpečování provozu nebo navrhování nových bezpečnostních řešení pro soukromý a veřejný sektor. Připraveni budete podílet se na strategickém plánování a reagovat na mimořádné situace, například v souvislosti s globální pandemií, přírodními katastrofami nebo třeba teroristickými útoky.

PEF ČZU

Vzhledem k povaze tématu informační bezpečnosti a spolupráci s lektory IRI, se ve výuce dostanete k aktuálním trendům, technologiím a znalostem.

Podstatnou součást studia tvoří informační bezpečnost, plánování, řízení, analýza a zpracování dat. Studijní program připravuje odborníky zejména pro koncepční, analytickou a projekční práci v soukromých firmách a institucích veřejné správy jako datový analytik, odborník na informační bezpečnost, v implementačních týmech IT řešení nebo jako systémoví integrátoři.

Program GISM bude spuštěn v akademickém roce 2022/2023 a očekává první skupinu 15 studentů ze zahraničí. Certifikované kurzy v oblasti Spatial Intelligence a Physical Security jsou určeny pro zájemce z řad odborné veřejnosti a budou zajišťovány americkými lektory.

Na Provozně ekonomické fakultě můžete studovat celou řadu dalších programů, které jsou zaměřeny na ICT, ekonomii a management, mezinárodní obchod a finance nebo řízení projektů. Jejich přehled naleznete na webu provozně ekonomické fakulty.

Další články k tématu

Online studium na Unicorn University umožňuje skloubit trénink i školu

Unicorn University je první vysokou školou v České republice, která v bakalářských oborech Business management a Softwarový vývoj nabízí možnost studovat výhradně online. Tato možnost přitahuje zejména ty, kteří se rozhodli vzdělávat během zaměstnání nebo v průběhu sportovní kariéry. Například vrcholoví sportovci nemají kvůli intenzivním tréninkům na běžnou prezenční výuku čas a online studium tak […]

číst více

Nemáš vysokou školu? Prestižní titul již za jeden rok – studium BBA a LL.B.

Ústav práva a právní vědy působí na trhu vzdělávání přes 20 let, hlavní pozornost na sebe strhávají programy MBA a LL.M., kromě těchto dvou vlajkových lodí Ústav práva nabízí studijní programy BBA a LL.B., které jsou designované pro zájemce bez vysoké školy i manažerské praxe. Programy BBA a LL.B. poskytují základní přehled v oblastech managementu […]

číst více

Nevybírejte MBA studium jen podle ceny

Na pomyslné visačce je u studia MBA obvykle uvedená poměrně vysoká cifra. Finanční částka, jakou nevydáváte každý den. Přesto by neměla být tím hlavním faktorem, podle kterého se budete při výběru řídit. Prozkoumejte detailně, co za své peníze dostanete. Je užitečné nepohlížet na finanční částku, kterou plánujete do MBA studia investovat, jako na pouhou útratu. […]

číst více