Koleje vysokých škol mají milionové ztráty

10. 8. 2021 | Aktuality

Koleje vysokých škol mají milionové ztrátyVysokoškolské koleje zaznamenaly kvůli pandemii koronaviru milionové ztráty. Krize se může navíc ještě prohloubit. Studenti totiž stále váhají, zda se budou hlásit na kolej v příštím roce. Některé koleje se snaží ztracené příjmy nahradit tím, že nabízejí levné ubytování turistům. Zájem je ale nízký.

„Pokud se od září obnoví prezenční výuka, předpokládáme za celý rok ztrátu asi 40 milionů korun oproti roku 2019. I loni jsme na tržbách ztratili zhruba 45 milionů korun,“ sdělila mluvčí Vysoké školy ekonomické Martina Mlynářová.

O moc lépe si nevede ani Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. V roce 2019 vybrala v letním semestru na kolejném 11,4 milionů korun, letos tato částka poklesla na 7,7 milionu. To se mimo jiné podepsalo i na stavu kolejí. „Peníze, které bychom jinak investovali do obnovy vybavení kolejí, teď jdou z větší částí do jejich provozu. Kdyby se situace nezlepšila do konce tohoto roku, mohli bychom mít vážné problémy a možná by nám musela pomoct univerzita,“ vysvětlil Tomáš Kraus ze Správy kolejí a menz ústecké školy.

Situace nebyla lepší ani na Univerzitě Palackého v Olomouci, která v letním semestru nezískala ani 80 procent loňských tržeb za využívání kolejí.

Finanční ztráta poskytla i dvě největší školy v Česku, Univerzitu Karlovu v Praze a Masarykovu univerzitu v Brně.

„V současné době je zájem o ubytování na kolejích nižší než v minulém období. Studenti čekají, jak se bude situace vyvíjet,“ vysvětlil mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. „Měli jsme ztráty jako všichni, jsou přiměřené počtu ubytovaných studentů,“ doplnil Pavel Žára z Masarykovy univerzity.

Vysokoškolské koleje se kvůli krizi snaží zajistit nové zdroje příjmu. Částečnou pomoc by měly představovat dotační programy od státu. Řada kolejí chce také získat finance nabízením levného ubytování turistům. Postrádají však zájemce ze zahraničí. „České vysoké učení technické na některých kolejích nabízí hostelové ubytování, zájem je ale nižší než obvykle. Většina našich návštěvníků je nyní z Česka,“ sdělila Jana Kosturská ze Správy účelových zařízení ČVUT.

Některé školy se k nabízení ubytování turistům letos uchýlily vůbec poprvé. Patřila mezi ně i Univerzita Hradec Králové. „Důvodem je i to, že přijdeme o další milion, protože se nekonají letní školy,“ vysvětlil mluvčí školy Jakub Novák.

Podle oslovených škol zatím není možné s jistotou předvídat, jak se situace na kolejích bude dále vyvíjet. „Obsazenost kolejí v příštím akademickém roce je teď velmi složité předpovědět. Zatím máme asi 2600 žádostí, což je zhruba stejně jako loni. To, jestli se u nás žadatelé skutečně ubytují, záleží i na situaci v zahraničí. Máme totiž vysoký podíl žadatelů z ciziny a nevíme, jaké budou mít podmínky vstupu do České republiky. Třeba jestli dostanou víza,“ řekla mluvčí VŠE Mlynářová.

Zdroj: ČT24

Další články k tématu