"Díky Agronomické fakultě MENDELU jsem si mohl sám navrhnout dron," říká absolvent

6. 8. 2021 | PR články

Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v BrněModerní technologie začínají ve velkém pronikat také do oblasti zemědělství. Objevují se pojízdní roboti, chytré sklízeče nebo autonomní traktory. Kromě nich by v budoucnu mohly zemědělcům pomáhat i drony. Vývojem multifunkčního zařízení se ve své diplomové práci zabýval čerstvý absolvent Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Jan Frydrych.

„Vždycky mě zajímaly drony. Hledal jsem proto takové téma diplomové práce, které by v sobě tenhle můj koníček zahrnovalo. Nakonec jsem se dostal až k návrhu vlastního multifunkčního dronu, který by na poli ulehčoval práci zemědělcům,“ říká Frydrych. Výsledný dron je o něco větší než lidská dlaň. Vyrobený je na 3D tiskárně s využitím recyklovaného plastu. Oproti konkurenčním zařízením je zkonstruovaný tak, aby dokázal sám měnit svoje příslušenství. Podle potřeby by tak dokázal nést například termokameru, zařízení pro dálkové měření vzdálenosti nebo laserová čidla.

Dron s termokamerou by zemědělci mohli využít například při sklizni nebo seči. „Při senoseči se ve vysoké trávě velmi často krčí srnčata. Dron může proletět celou plochu a zemědělci přesně ukázat, kde se zvířata nacházejí. Díky moderní technologii by se tak mohlo zachránit mnohem více mláďat,“ popisuje Frydrych. V návrhu přitom počítá s tím, že by dron získaná data posílal přímo do kabiny stroje, kde by řidič viděl záznamy na obrazovce před sebou.

Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně

Kromě samotného dronu navrhl Frydrych také dokovací stanici. „Víko stanice by tvořily solární panely. Baterie dronu by se tak mohla nabíjet pomocí fotovoltaických panelů. Samotná dokovací stanice by byla připevněna ke karoserii stroje, takže by zemědělec měl dron vždycky po ruce,“ dodává Frydrych.

Dron zatím není plně funkční. K tomu, aby vyletěl spolu se zemědělskou technikou na pole, zbývá provést ještě řadu výpočtů. Přesto si Frydrych výsledek diplomové práce pochvaluje. „Psaní diplomky mě bavilo. Rád bych u dronů zůstal i po škole a uplatnil se třeba právě v oblasti práce s drony v zemědělství.“ Pozitivně Frydrych hodnotí i celé studium na Agronomické fakultě. „Na studium mám výborné vzpomínky. Spousta učitelů měla lidský přístup. Brzy po nástupu na fakultu jsem navíc zjistil, že tady má student obrovské možnosti. Třeba si na diplomku sestrojit vlastní dron,“ usmívá se.

S nejmodernějším technologickým vybavením se na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně setkávají studenti napříč studijními programy. AF MENDELU nabízí 16 bakalářských a 20 navazujících magisterských studijních programů. Velký důraz je v nich kladen na praktickou výuku.

Už jen do 23. 8. 2021 je čas podat si přihlášku do 2. kola přijímacího řízení do bakalářského nebo navazujícího magisterského studia a nastartovat tak vysněnou kariéru s AF MENDELU! Podrobnosti k přihláškám a studijním programům naleznete na: https://af.mendelu.cz/chcistudovat

Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně

Text: Ivana Chatrná
Foto 1: AVC MENDELU
Foto 2: Jan Frydrych
Foto 3: AVC MENDELU

Další články k tématu