V září 2014 Univerzita Palackého v Olomouci otevírá nový anglický obor Rozvojová studia

31. 10. 2013 | PR články

Katedra rozvojových studií Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci otevírá od září 2014 nový akreditovaný obor. Jedná se o navazující magisterský obor International Development Studies. Výuka probíhá kompletně v anglickém jazyce.

Struktura magisterského oboru International Development Studies obsahově navazuje na bakalářský stupeň studia oboru Mezinárodní rozvojová studia. Studium je však určeno i pro absolventy jiných bakalářských programů, kteří si chtějí specializovat v oblasti rozvoje a rozvojových studií. Absolventi řádně ukončeného magisterského stupně získají titul “magister”.

Kromě komplexních geografických disciplín (především regionální geografie s důrazem na rozvojové příležitosti a možnosti jejich ohrožení) budou absolventi vzděláni v environmentálních disciplínách s důrazem na pochopení fungování ekosystémů, monitoringu životního prostředí a problematiky přírodních zdrojů. Ze společenskovědních disciplín bude pozornost věnována předmětům, které umožní pochopení historických, kulturně-antropologických, zdravotních, politických, ekonomických a bezpečnostních podmínek v rozvojových zemích. Studijní plán oboru je koncipován tak, že umožňuje absolventům magisterského studijního programu získat znalosti a dovednosti odpovídající standardu vzdělání na zahraničních univerzitách v obdobných oborech.

Absolventi

Cílem magisterského studijního oboru Mezinárodní rozvojová studia, který je vyučován v anglickém jazyce, je připravit odborníky pro zajišťování programů rozvojové spolupráce prostřednictvím vládních institucí i nevládních organizací. Absolventi najdou uplatnění nejen v rámci českých a mezinárodních organizací (např. agentur a programů OSN), ale také v rámci agentur a úřadů Evropské unie, mezinárodních nevládních organizací a v diplomatických službách. Absolvent bude rovněž vybaven znalostmi a dovednostmi nezbytnými pro práci na výzkumných projektech i pro práci v soukromém sektoru. Absolvování magisterského studijního programu umožní absolventům pokračovat v dalším studiu doktorských programů v příbuzných oborech. Obor je otevřen v prezenční formě. Přihlášky pro akademický rok 2014/2015 lze podávat do 28. února 2014.

Více informací o anglickém magisterském programu International Development Studies se dozvíte na stránkách http://www.development.upol.cz/studium/ids/.

O Katedře rozvojových studií

Katedra rozvojových studií byla založena v září roku 2007. Nabízí tříletý bakalářský, dvouletý navazující magisterský a čtyřletý doktorský obor Mezinárodní rozvojová studia. Samotný studijní obor vznikl v roce 2003 pod patronátem Katedry geografie a od roku 2007 existuje v rámci nově vzniklé Katedry rozvojových studií. Obor Mezinárodní rozvojová studia je jedním z prvních tohoto typu v České republice a v regionu střední a východní Evropy.

Univerzita Palackého v Olomouci je vysoká škola s dlouhou tradicí. Byla založena již v 16. století a je tak nejstarší vysokou školou na Moravě a druhou nejstarší v České republice. V současnosti představuje moderní vzdělávací instituci se širokou nabídkou studijních oborů a bohatou vědeckou činností. Na jejích osmi fakultách studuje přes 23 000 studentů, což tvoří celou pětinu obyvatel města Olomouce. Více informací na www.upol.cz.

Kontakty

Univerzita Palackého v Olomouc
Přírodovědecká fakulta
Katedra rozvojových studií
17. listopadu 12
771 46 Olomouc

Tel: +420 585 634 503
E-mail: ids-olomouc@upol.cz