Rodina, kterou na jiné fakultě nepotkáte

20. 3. 2019 | PR články

03_IMG_8759

Každé jaro přinese nejen maturantům zamyšlení nad vlastní budoucností. V tuto chvíli všechny vysoké školy napnout veškeré síly a začne „boj“. My z KTF často v tuto chvíli slýcháme otázku: „A proč studovat u Vás? Vždyť u Vás studují jen kněží a jeptišky.“ Ti poučenější, kteří ví, že valnou většinu studentů tvoří mladí lidé bez příslušnosti k nějakému řádu, napříč všemi církvemi a často i nevěřící studenti, se ptají: „Proč studovat tak „praktické obory“ jako teologii, dějiny umění, dějiny evropské kultury či aplikovanou etiku?“ My pro studium těchto oborů vidíme důvody mnohé, ale zde použiji slova nejpovolanějších, totiž jednoho z našich studentů.

02_DSC0445

Na poslední bakalářské promoci dějin křesťanského umění během studentského projevu zazněl velmi reálný pohled na budoucí uplatnění studenta  samotného i jeho spolužáků. Někteří práci v oboru naleznou, jiní ne. Ale slovy onoho studenta, všichni se díky studiu dokáží na umělecké předměty, obrazy i architekturu dívat již jinak. Nevidí pouze zeď, nevidí pouze barevné plátno. Vidí důvody, proč tato díla vznikla, jejich okolnosti i vlivy. Naši absolventi již vidí svět jinýma očima. Snad i takovýma, díky kterým se jej budou snažit udělat lepším, budou se snažit o zachování kulturních památek, a to ať při výkonu svého povolání nebo při společenské angažovanosti či volnočasových aktivitách. A stejně tak lze toto tvrzení analogicky použít i pro naše teologické obory. Tito absolventi hledí na svět i na Boha jinýma, poučenýma očima. Jsou schopni o něm hlouběji uvažovat i veřejně a otevřeně hovořit.

A to vše díky fakultě, která svou velikostí v rámci celé Univerzity Karlovy patří k nejmenším, tím však ale ke skutečně rodinným. Na fakultě tak naleznete dostatek prostoru k vyslovení svého názoru, k osobním konzultacím s pedagogy během studia i přípravě bakalářských a diplomových prací. Díky našemu zaměření na kulturu a historii nesedíme při výuce vždy v posluchárnách. I to nás odlišuje. Jak je to možné, vyrážíme na místa bližší i vzdálenější na exkurze, prohlídky a další cesty, které nám dají ty předměty, které studujeme, poznat na vlastní oči a z vlastní zkušenosti.

01_Ucebny_AS_001

V neposlední řadě u nás najdete dostatek prostoru i při studentském vyžití. Máme vlastní festival, zvaný KTFest, kde naši studenti sdílejí svou tvorbu hudební, básnickou i uměleckou. Společně slavíme Mikuláše i začátek a konec akademického roku. Studenti pravidelně pořádají knižní burzu, panelové diskuze, promítání filmů a mnoho dalšího.

Takže s těmito argumenty do onoho „boje“ o studenty vstupujeme my. Pro někoho to může být málo. Pro nás to jsou ale dary, za které jsme rádi. Podávání přihlášek na naší fakultě pro akademický rok 2019/2020 vstoupilo do posledního měsíce. Přihlášky na všechny naše obory lze podávat do 31. března přes naši webovou stránku. Pravidelně však v letních měsících otevíráme i druhé kolo přijímacích zkoušek.

Autor: Marie Opatrná, proděkanka pro rozvoj a vnější vztahy na KTF UK a absolventa KTF UK
www.ktf.cuni.cz
Foto: Archiv KTF

Další články k tématu

Chceš zažít studium společenských oborů? Zažij FSV UK!

Celofakultní prezentace, oborové přednášky, debata absolventů, stánky studentských programů nebo prohlídka nového Areálu Jinonice. To všechno nabízí Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v pátek 8. prosince na dni otevřených dveří, který letos nese podtitul „Zažij FSV UK“. Pětihodinový bohatý program nabízí široký výběr z přednášek, debat i doprovodného programu. V rámci prezentací jednotlivých oborů zástupci […]

číst více

Opisovat se nevyplácí. Asistentka soudu přišla o diplom

Práci před pěti lety obhájila na výbornou. Teď ji Univerzita Karlova vzala diplom. Důvod? Plagiátorství. Asistentka na Krajském soudě v Praze se neúspěšně bránila proti rozhodnutí o odebrání diplomu žalobou. Podle univerzity opisovala z článků na internetu i z jiné diplomové práce. Asistentka soudu získala titul na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Tehdejší rektor univerzity Tomáš Zima v roce […]

číst více

Expedice Univerzity Karlovy objevila ztracenou hrobku v Egyptě

Další úspěch v oblasti české archeologie. Expedice egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy během minulého a letošního roku našla a prozkoumala ztracenou hrobku vysokého egyptského úředníka Ptahšepse. Jde o jeden z nejdůležitějších archeologických objevů posledních let. „Bylo to náročné pátrání trvající několik let. K znovuobjevení hrobky Ptahšepsese v roce 2022 vedlo detailní satelitní snímkování oblasti a studium […]

číst více