92 % absolventů MBA studia získá lepší pracovní místo

21. 4. 2015 | Uplatnění studentů a absolventů

MBA titul se považuje za kvalifikační standard vrcholových manažerů. Doplní vám vědomosti, zvýší vaši hodnotu na trhu práce, přinese vyšší finanční ohodnocení a otevře vám dveře k zajímavým pracovním nabídkám. Z průzkumu institutu CEMI vyplývá, že celých 90 % absolventů získalo lepší pracovní uplatnění do jednoho roku od získání titulu. Více jak čtvrtina se po ukončení studia pustila do vlastního podnikání.

Průzkum provedený institutem CEMI zjišťoval dopady MBA studia v pracovní sféře. Celých 92 % absolventů uvádí, že se ve firemním žebříčku posunulo minimálně o jednu pozici výše nebo dostalo nabídku jiné pracovní příležitosti. 90 % z nich si polepšilo do jednoho roku od zakončení studia a 36 % dokonce ihned po obdržení titulu MBA. Dalším přínosem je vyšší finanční ohodnocení. Průzkum zjistil, že více jak třetina absolventů si pomohla ke zvýšení finančního ohodnocení až o 30 %. Jinou formu ohodnocení navíc získalo 20 % absolventů.

MBA studium připravuje studenty pro vyšší manažerské pozice a pomáhá jim k úspěšné kariéře. Průzkum institutu ukázal, že je výhodné i z hlediska návratnosti investic. Zhruba 60 % absolventů se jejich vložené finanční prostředky vrátily do dvou let po studiu, 40 % z nich dokonce již do jednoho roku. „Každý z dotázaných uvedl alespoň jeden benefit, který mu MBA studium přineslo. Jsme rádi, že studenti neoceňují jen získání samotného titulu MBA, ale i další výhody uplatnitelné v profesním životě,“ říká ředitel institutu CEMI Mgr. Štěpán Mika.

64 % absolventů si cení především přínosu a praktického uplatnění získaných znalostí, 40 % nově získaných pracovních a osobních kontaktů a 24 % pociťuje celkově konkurenční výhodu na trhu práce. Výsledky průzkumu rovněž ukazují, že studium dodává odvahu k založení vlastního podnikání. Téměř třetina absolventů přiznává, že se díky získaným znalostem rozhodli založit vlastní firmu.

Zdroj: Průzkum institutu CEMI