Od robotů po satelity: Brněnská strojárna je fakultou nečekaných možností

6. 3. 2023 | PR články

Nenechte se zmást, Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně není jen o strojích. Strojařina 21. století jsou i letadla, elektronové mikroskopy, vesmírné družice, formule nebo kloubní náhrady. Víme, že naši studenti možná studují stroje, ale sami nejsou roboti, proto se snažíme, abyste se během svého studia cítili na fakultě dobře. Třeba díky ambasadorům, kteří vám pomůžou zvládnout nástrahy prváku.

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně

Fakulta strojního inženýrství je s téměř 4000 studenty největší strojní fakultou v republice a také největší fakultou Vysokého učení technického v Brně. Velikosti odpovídá i šíře studijních programů, které nabízíme. Nechybí samozřejmě „klasická strojařina“, jako výrobní stroje a strojírenské technologie, tahouni české ekonomiky, jejichž absolventi nemají problém najít na trhu práce své uplatnění. Záběr brněnské strojárny je mnohem širší, než byste možná čekali.

Hned ve vstupní hale fakulty vás o tom přesvědčí desetimetrové letadlo zavěšené u stropu. Nejedná se o žádnou maketu, ale jeden z prvních elektricky poháněných letounů na světě. Svá malá letadla konstruují i naši studenti z týmu Chicken Wings, kteří se svými stroji soutěží po celém světě. Další dva studentské týmy se drží více při zemi, a místo do oblak směřují své úsilí ke stavbě závodní formule nebo vozítka na stlačený vzduch (tzv. pneumobilu). Všechno, co se dozví ve škole, si mohou studenti při práci v týmu prakticky vyzkoušet: od výpočtů, návrhu konstrukce, až po samotnou výrobu některých dílů.

Koho zajímá, co je pod povrchem, přijde si u nás také na své. Třeba při studiu materiálového inženýrství, matematiky nebo fyziky. Brno je centrem elektronové mikroskopie, každý třetí z těchto unikátních přístrojů, které se na světě vyrobí, vznikne právě tady. Místní výrobci těží i z toho, že v Brně studuje řada talentovaných mladých inženýrů a inženýrek, kteří po škole nachází práci ve výzkumných odděleních těchto firem.

Že vás vždycky zajímali spíš lidé, než stroje? Řada technických oborů se dnes pohybuje na hranici s medicínou. Třeba biomechanika staví na tom, že zákonitosti mechaniky jsou stejné, ať se jedná o kov nebo o lidské tělo. Biotribologie zase zkoumá uplatnění procesů tření a opotřebení v živých organismech, tedy například to, jak lidem fungují klouby nebo jak rychle se opotřebovává zubní plomba.

Abyste mohli pomýšlet na kariéru strojního inženýra či inženýrky, musíte úspěšně projít studiem. A nebudeme vám lhát, úplně snadné to není. Vše jde ale snáz, když v tom nejste sami. Proto máme dvanáct ambasadorů – starších spolužáků, kteří studují stejný obor jako vy a můžete se na ně obrátit, když si nebudete vědět rady. Díky nim zvládnete prvák na jedničku.

Se svým ambasadorem se můžete potkat třeba v novém zázemí pro studenty. Prostory jsou vybavené tak, abyste si zde mohli sami v klidu dělat svoji práci, nebo se naopak sejít se spolužáky nad společným projektem. Zázemí vzniklo ve spolupráci se studenty, od kterých jsme si nechali poradit, co by jim jejich dny na fakultě zpříjemnilo.

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně

Za zdmi brněnské strojárny se skrývá pestrý a dobrodružný svět techniky, která posouvá lidstvo kupředu. Který obor uchvátí vás? Vyberte si, podejte si přihlášku, a pokud jste opravdu šikovní, v řadě případů vám promineme přijímačky. Dveře na Fakultu strojního inženýrství tak budete mít zcela otevřené. Neváhejte a vstupte! Těšíme se na viděnou na brněnské strojárně.

Další články k tématu

Na oběžnou dráhu se možná brzy vydá první český studentský satelit

Na oběžnou dráhu se možná brzy vydá první český studentský satelit

Studentský tým YSpace z Vysokého učení technického v Brně má ambiciózní cíl. Ve spolupráci s vědci z Mendelovy univerzity v Brně chce na oběžnou dráhu vypustit první český studentský satelit, který bude zkoumat buňky ve vesmíru. Mise zvaná CIMER už získala cenu Evropské kosmické agentury. Cílem mise je nejprve poslat na oběžnou dráhu satelit, který bude obsahovat bio-kontejner s vysušenými bakteriemi. …

Špičková úroveň výuky, ale také srdeční záležitost - to je FVHE VETUNI

Špičková úroveň výuky, ale také srdeční záležitost - to je FVHE VETUNI

Fakulta veterinární hygieny a ekologie Veterinární univerzity Brno je jednou ze dvou fakult v České republice, která umožňuje studium budoucím veterinárním lékařům, ale nejen to! Specializuje se také na veterinární hygienu, bezpečnost a kvalitu potravin a pokrmů, veterinární ochranu veřejného zdraví, ochranu a dobré životní podmínky zvířat, ekologické aspekty a ochranu životního prostředí. Uchazeči o …