Od letadel po roboty: Na brněnské strojárně najdete víc, než tušíte

8. 3. 2022 | PR články

Studium na FSI VUTŠrouby a matice jsou nejen skvělá písnička od kapely Mandrage, ale taky to, co si mnohý člověk představí pod pojmem „strojárna“. Na Fakultě strojního inženýrství VUT v Brně vás rádi vyvedeme z omylu. Strojařina 21. století jsou totiž i roboty, letadla, elektronové mikroskopy, vesmírné družice, formule nebo třeba kloubní náhrady.

Fakulta strojního inženýrství je s 4100 studenty největší strojní fakultou v republice a také největší fakultou Vysokého učení technického v Brně. Velikosti odpovídá i šíře studijních programů, které nabízíme. Nechybí samozřejmě „klasická strojařina“, jako výrobní stroje a strojírenské technologie, tahouni české ekonomiky, jejichž absolventi nemají problém najít na trhu práce své uplatnění. Záběr brněnské strojárny je ale mnohem širší, než byste možná čekali.

Hned ve vstupní hale fakulty vás o tom přesvědčí desetimetrové letadlo zavěšené u stropu. Nejedná se o žádnou maketu. Stroj s označením VUT RAY 051 v roce 2014 vzlétl jako jeden z prvních elektricky poháněných letounů na světě. Na jeho vývoji pracovali odborníci z brněnské strojní fakulty, která nabízí i bakalářské studium profesionálních pilotů nebo magisterské vzdělání v oblasti stavby letadel. Svá malá letadla konstruují i naši studenti z týmu Chicken Wings, kteří se svými stroji soutěží po celém světě.

Další dva studentské týmy se drží více při zemi, a místo do oblak směřují své úsilí ke stavbě závodní formule nebo vozítka na stlačený vzduch (tzv. pneumobilu). Všechno, co se dozví ve škole, si mohou studenti při práci v týmu prakticky vyzkoušet: od výpočtů, návrhu konstrukce, až po samotnou výrobu některých dílů. A ti nejšťastnější nakonec usednou i za volant, aby svému týmu přivezli ze zahraničních závodů vytouženou medaili.

Studium na FSI VUT

Koho zajímá, co je pod povrchem, přijde si u nás také na své. Třeba při studiu materiálového inženýrství, matematiky nebo fyziky. Brno je centrem elektronové mikroskopie, každý třetí z těchto unikátních přístrojů, které se na světě vyrobí, vznikne právě tady. Místní výrobci těží i z toho, že v Brně studuje řada talentovaných mladých inženýrů a inženýrek, kteří po škole nachází práci ve výzkumných odděleních těchto firem.

Že vás vždycky zajímali spíš lidé, než stroje? Řada technických oborů se dnes pohybuje na hranici s medicínou. Třeba biomechanika staví na tom, že zákonitosti mechaniky jsou stejné, ať se jedná o kov nebo o lidské tělo. Biotribologie zase zkoumá uplatnění procesů tření a opotřebení v živých organismech, tedy třeba to, jak lidem fungují klouby. Při studiu průmyslového designu se zase naučíte vnímat potřeby uživatelů a vašim výrobkům vtisknete i estetickou hodnotu.

Studium na FSI VUT

Za zdmi brněnské strojárny se skrývá pestrý a dobrodružný svět techniky, která posouvá lidstvo kupředu. Který obor uchvátí vás? Vyberte si, podejte si přihlášku, a pokud jste opravdu šikovní, v řadě případů vám promineme přijímačky. Dveře na Fakultu strojního inženýrství tak budete mít zcela otevřené. Neváhejte a vstupte! Těšíme se na viděnou na brněnské strojárně.

Další články k tématu

Od robotů po satelity: Brněnská strojárna je fakultou nečekaných možností

Od robotů po satelity: Brněnská strojárna je fakultou nečekaných možností

Nenechte se zmást, Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně není jen o strojích. Strojařina 21. století jsou i letadla, elektronové mikroskopy, vesmírné družice, formule nebo kloubní náhrady. Víme, že naši studenti možná studují stroje, ale sami nejsou roboti, proto se snažíme, abyste se během svého studia cítili na fakultě dobře. Třeba díky ambasadorům, kteří vám pomůžou …

Zažij celouniverzitní den otevřených dveří MENDELU

Zažij celouniverzitní den otevřených dveří MENDELU

Přijď ZAŽÍT MENDELU na společný den otevřených dveří všech fakult Mendelovy univerzity. Celý kampus pro tebe otevřeme v pátek 3. února, od 9 hodin v Brně a od 10 hodin v Lednici. Můžeš si vše projít od A do Z a zeptat se na všechno, co tě zajímá. Čekat na tebe bude nejen spousta zábavy, ale hlavně informace …

Staň se ekonomem nové generace, studuj na ECON MUNI

Staň se ekonomem nové generace, studuj na ECON MUNI

Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity je moderní fakulta plná chytrých a inspirativních lidí, která udává trendy ve vědě i ve výuce. Spojujeme excelentní výzkum a kvalitní vzdělávání. Naši odbornost a vědomosti předáváme dalším generacím. Hrajeme fér a jsme otevřeni změnám a novým podnětům. Na studentech nám záleží a podporujeme je ve všem, co potřebují k profesnímu uplatnění i …