Když se chcete učit od zkušených a úspěšných

3. 9. 2013 | PR články

JUDr. Josef Šesták patří k renomovaným odborníkům s bohatou praxí. ČSA zasvětil 25 let svého profesního života, je držitelem titulu Manažer roku ČR. Dnes své zkušenosti předává studentům předmětů Letecká doprava a Ekonomika cestovního ruchu VŠO v Praze.

Jaké je zaměření Vysoké školy obchodní a kde její studenti nachází uplatnění?

Vysoká škola obchodní vyučuje studenty v oboru Cestovní ruch a Služby letecké dopravy v cestovním ruchu. Z názvu vyplývá, že naši studenti najdou většinou uplatnění právě v těchto oborech, a to jak v podnicích cestovního ruchu, tak v orgánech státní správy, které cestovní ruch v České republice řídí.

Konkrétně Katedra letecké dopravy vychovává odborníky, kteří nejčastěji zakotví v managementu nebo v provozu leteckých společností. Mnoho našich absolventů i studentů pracuje u ČSA, ve státním podniku Řízení letového provozu ČR, v orgánech státní správy, které se zabývají řízením civilního letectví v ČR, a u mnoha zahraničních leteckých společností, ať již v kancelářích nebo jako stewardky / stewardi. Několik našich absolventů se taktéž stalo dopravními piloty aerolinií. Široká škála uplatnění našich absolventů by zabrala celou stranu, takže uvádím pouze ta hlavní.

Jaké zkušenosti z praxe předáváte svým studentům?

Studentům zdůrazňuji nutnost dodržování termínů, solidního jednání a profesionálního přístupu ke kterékoliv problematice. A též důležitost znalosti asertivního chování, protože každý, kdo pracuje ve službách, ať v letecké dopravě, či v cestovním ruchu, musí dát klientovi najevo, že o něj má maximální zájem. To znamená, že musí trochu být i dobrým psychologem.

Na VŠO se snažím využít svých kontaktů a přivést do školy ředitele zahraničních leteckých společností působících v ČR. Ti velice zajímavě vysvětlují studentům své poslání v naší zemi a svůj boj o každého klienta. Stejně tak moji známí z řad ředitelů cestovních kanceláří a někdy i hotelů přinášejí svoje nejnovější „know how“ do naší školy. A pokud díky tomu pár šikovných studentů najde u jejich firem zajímavou práci, mám dobrý pocit, že je můj úmysl naplněn.

Co byste doporučil těm, kteří chtějí být stejně úspěšní jako vy?

Pro současnou dobu a lidi, kteří chtějí studovat a uplatnit se v životě, považuji za poučné toto motto N. DeMilla: „Všichni jsme poutníky na jedné cestě. Někteří poutníci mají jen lepší mapy.“ A právě my bychom měli být těmi, kdo mladým lidem tyto mapy poskytnou.

JUDr. Josef Šesták

JUDr. Josef Šesták je zástupce vedoucího katedry Katedry letecké dopravy na Vysoké škole obchodní v Praze, kde vyučuje předměty Letecká doprava a Ekonomika cestovního ruchu. V minulosti pracoval 25 let ve společnosti ČSA, kde působil například jako zástupce společnosti v Řecku, na Kubě, nebo v Německu. V roce 1992 nastoupil do cestovní společnosti Carlson Wagonlit Travel, kde měl na starosti její uvedení na český trh. Za tuto práci byl oceněn v roce 2006 titulem Manažer roku České republiky.